אסטרטגיית פיזור בעולם משתנה: מבט אל שווקי ההשקעות הבינלאומיים באמצע 2025
בסביבה פיננסית שנהפכת לבלתי צפויה יותר משנה לשנה, פיזור השקעות חוצה גבולות הפך מאסטרטגיה מומלצת לכורח המציאות עבור משקיעים ישראלים. ההתפתחויות הגיאופוליטיות, המשפטיות והכלכליות שחווינו בשנתיים האחרונות הדגישו ביתר שאת את חשיבות הגיוון הגיאוגרפי בתיק ההשקעות. אל מול אי-ודאות מקומית וגלובלית, שווייץ ממשיכה להוות עוגן של יציבות פיננסית והזדמנות להשקעות אסטרטגיות עבור משקיעים ישראלים.
כדי להבין לעומק את התעשייה הזו, ישבנו לשיחה עם קרין אלנר פיאדה, מנהלת תחום השקעות גלובליות בקבוצת קלי מזה 5 שנים, ובעלת ניסיון של כ-20 שנה במערכת הבנקאות השווייצרית – כולל תפקידים בכירים בבנקים UBS, HSBC ואחרים. קרין בנתה את מערך ההשקעות הבינלאומי של קלי ומובילה אותו מקצועית, תוך שימוש בידע וקשרים ייחודיים במערכת הבנקאית השווייצרית.
תמונת מצב 2025: הסיבות המעודכנות להשקעה בחו"ל
"הדברים שנאמרו בעבר על חשיבות ההשקעות הגלובליות נכונים גם היום, ואף ביתר שאת," אומרת אלנר פיאדה. "גורמים רבים ממשיכים להשפיע על אנשים להוציא כסף החוצה, והמציאות המורכבת של 2025 מחזקת את הצורך בפיזור גיאוגרפי של השקעות."
ההשלכות הכלכליות של מלחמת חרבות ברזל שהחלה באוקטובר 2023 ממשיכות להיות מורגשות במשק הישראלי גם באמצע 2025. "המלחמה המתמשכת יצרה אתגרים כלכליים חסרי תקדים," מסבירה אלנר פיאדה. "עלויות המלחמה, שכבר עברו את רף עשרות מיליארדי השקלים, משפיעות באופן ישיר על הגירעון התקציבי ועלולות להשפיע יציבות המטבע."
הנתונים שפורסמו ברבעון הראשון של 2025 חושפים את המחיר הכבד: הגידול בהוצאות הביטחון הגדיל את הגירעון הממשלתי לרמות שלא נראו מאז משבר הקורונה, והשווקים כבר מגיבים בהתאם. "אנחנו רואים חשש אמיתי בקרב משקיעים מפני הטלת מיסים חדשים לצורך מימון המלחמה," מוסיפה אלנר פיאדה. "במיוחד בקרב בעלי הון, קיים חשש מפני צעדים פיסקליים דרמטיים שיידרשו לכיסוי העלויות."
חוסר היציבות השלטונית והמשפטית מוסיף שכבה נוספת של מורכבות. "שאלות שהתעוררו סביב המערכת המשפטית והחוקתית, השינויים השלטוניים והחשש מהגבלות על תנועות הון – כל אלה מלחיצים משקיעים ודוחפים אותם להרחיב את פיזור הסיכונים שלהם אל מחוץ לישראל."
אפקט טראמפ 2.0: מכסים ומדיניות הבית הלבן החדשה
הזירה הבינלאומית עברה טלטלה עם חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן בינואר 2025. כפי שהבטיח במהלך קמפיין הבחירות, הנשיא מיהר להטיל שורה של מכסים ומגבלות סחר חדשות, במה שהוא מכנה "איזון מחדש של המסחר העולמי".
"מדיניות המכסים החדשה של טראמפ, בעיקר מול סין אך גם מול מדינות נוספות, יצרה רמות תנודתיות גבוהות בשווקים הגלובליים," מציינת אלנר פיאדה. "ראינו זעזועים בשרשראות האספקה העולמיות, ומספר חברות ישראליות המייצאות לשוק האמריקאי או מייבאות מסין כבר מדווחות על קשיים."
המכסים שהוטלו בגובה של 10% על כלל הייבוא מסין, ו-25% על מגזרים אסטרטגיים כמו אלקטרוניקה ורכיבים מתקדמים, משפיעים על שרשראות הייצור הגלובליות. "עבור חברות ישראליות המשולבות בשרשראות ייצור בינלאומיות, ובמיוחד בתחומי הטכנולוגיה, זו סביבת פעילות מאתגרת," אומרת אלנר פיאדה.
עם זאת, היא מדגישה שקיימים גם היבטים חיוביים: "למרות הרטוריקה הלוחמנית, המשקיעים אינם רואים בכך איום אמיתי לכלכלה החופשית. ראינו שכאשר השווקים מגיבים בחריפות, הנשיא טראמפ לעתים מרכך עמדות ומתגמש בהחלטותיו. לדוגמה, ההבטחה לפטר את יו"ר הפד, ג'רום פאוול, התמתנה, וכעת מדברים על הסכם סחר עם בריטניה."
היא מסכמת: "עבור המשקיע הישראלי, המצב הנוכחי מחייב חשיבה אסטרטגית על פיזור גיאוגרפי, מטבעי וסקטוריאלי של ההשקעות. אנחנו מזהים מגמה ברורה של העדפת השקעות במקלטים פיננסיים יציבים כמו שווייץ, שמצליחה 'לנווט בשלום' בין הטלטלות הגיאופוליטיות."
העוגן השווייצרי בים סוער
בעולם המשתנה, שווייץ ממשיכה להיות מעוז של יציבות פיננסית. עם 92 בנקים המנהלים נכסים בהיקף של מעל 3.8 טריליון יורו (נכון לתחילת 2025), המערכת הבנקאית השווייצרית נותרה אחת הגדולות והיציבות בעולם.
הבנקאות הפרטית השווייצרית נשענת על מסורת ארוכת שנים של מצוינות, ועל רגולציה תומכת-משקיע המקנה לה יתרון משמעותי:
1. ניטרליות וחוסן – שווייץ שומרת על ניטרליות פוליטית ויציבות כלכלית גם בימים של אי-ודאות גלובלית.
2. מומחיות חסרת תחרות – "רמת הידע בבנק שווייצרי פרטי היא עצומה, בנויה על ניסיון של מאות שנים," מסבירה אלנר פיאדה.
3. אנליזה פנימית מעמיקה – "בניגוד לדסק חו"ל בבית השקעות ישראלי, האנליזה בבנק שווייצרי נעשית פנימית, על ידי מומחים, ודינמית בהתאם לשינויי השוק."
4. גישה למגוון רחב של מוצרים – החל מאג"ח בינלאומיות, דרך קרנות השקעה ועד להשקעות אלטרנטיביות.
המודל העסקי של קבוצת קלי התפתח בשנים האחרונות כדי לענות על הצרכים המשתנים של משקיעים ישראלים. "אנחנו מספקים דרך התנהלות בחו"ל, חשיפת מטבע, חשיפת שווקים, ומלווים את הלקוח בכל התהליך," מתארת אלנר פיאדה.
התהליך החל משלב הפתיחה – "אנחנו מציגים את הלקוח לבנק שיש לנו הסכם איתו, מנהלים את הכספים בהתאם לפרופיל הלקוח, ורואים את יתר ההשקעות שלו כדי להתאים את האסטרטגיה לכל התיק." הליווי ממשיך בהתנהלות השוטפת – "דוחות, דיווחים והשירות מתנהל דרך קלי. אם אתה לקוח פרטי בקבוצה, התהליך כולו יארך כשבועיים בלבד."
קלי עובדת כיום עם בנקים מובילים בשווייץ, ביניהם UBP וג'וליוס בר. "הבנקים מחויבים מולנו להסכמים ברורים," מדגישה אלנר פיאדה. "אנחנו מקבלים מהם נתונים על ביצועי התיקים, והם מתחייבים לרמת עמלות מוסכמת ולדרכי עבודה מוגדרות. לא ניתן להם לשים מה שהם רוצים בתיק, במיוחד מוצרים זוללי עמלות."
היתרון הכפול: ניהול מקצועי ותנאים מוסדיים
בעידן של תחרות גוברת על לקוחות אמידים, הערך המוסף של גוף כמו קלי הפך למשמעותי יותר. "ללקוח פרטי בודד עם 2-4 מיליון דולר, הבנק יעניק יחס של 'לקוח מהשורה', ולא יבנה תמהיל השקעות מותאם אישית," מסבירה אלנר פיאדה. "אנחנו, כקבוצת קלי, נתפסים מצד הבנקים בשווייץ כלקוח מוסדי, ולכן הלקוחות שלנו מקבלים טיפול בהתאם – שירותי פרימיום, תנאים מותאמים, וזמינות של אנשי מקצוע."
עבור המשקיע הישראלי, קלי מהווה שומר סף אל מול הבנק. "אני לא עובדת בבנק, אלא עובדת עבור הלקוח, ולכן אני 100% בצד שלו," אומרת אלנר פיאדה. "אנחנו מספקים שכבת הגנה מקצועית מול מוצרים פיננסיים מורכבים, ומסייעים בבקרת סיכונים, זיהוי חולשות וחוזקות בתמהיל הנכסים, והוזלת עמלות."
אחת השאלות הנפוצות בקרב משקיעים נוגעת להבדל בין השקעה באמצעות קרנות נאמנות ישראליות המשקיעות בחו"ל לבין ניהול תיק בבנק שווייצרי. "בקרנות הנאמנות, ההשקעות מגודרות מטבע, לפחות חלקן, בעוד בשווייץ ישנה חשיפה מלאה למטבע," מבהירה אלנר פיאדה. "בשווייץ מתמחים בהשקעות גלובליות, וזה ניכר במיוחד בתחום האג"ח – הבנקים שם מכירים הרבה יותר לעומק את עולם החוב הבינלאומי."
יתרון נוסף הוא הפיזור המשפטי: "אתה לא מפוזר מבחינת שטח שיפוט עם קרנות נאמנות. אם המשק מושבת, כפי שקרה למשל במלחמת המפרץ, חשבון בשווייץ תמיד יהיה פעיל."
בניגוד לתפיסה הרווחת, היבט המיסוי של השקעות בשווייץ הוא פשוט יחסית למשקיע הישראלי. "המס הוא פרסונלי, ישראלי משלם מס בישראל," מבהירה אלנר פיאדה. "בשווייץ לא מנכים מס במקור. הבנקים מספקים דוחות מס למערכת המיסוי הישראלית, המקבילים לדוח 867 של הבנקים בישראל."
במקום ניכוי שוטף, המס משולם פעם בשנה על פי דוח מסכם הכולל את כל הפעילות – דיבידנדים, רווחים והפסדים.
למי מתאימות השקעות גלובליות, ומדוע דווקא עכשיו?
השקעה באמצעות בנק שווייצרי אינה מתאימה לכל אחד. כדי לפתוח חשבון בבנק פרטי בשווייץ, ההון המינימלי הדרוש הוא כמיליון דולר, אך בנקים רבים מבקשים סכומים גבוהים יותר. "כדי ליהנות מהיתרונות האמיתיים, מדובר בהשקעה של לפחות 2-4 מיליון דולר," מציינת אלנר פיאדה.
האם זה הזמן הנכון להשקיע בשווייץ? "פיזור תמיד חשוב," עונה אלנר פיאדה, "וככל שהמצב הפוליטי והמשפטי בישראל אינו ברור, והמשקיעים פחות מזדהים עם השלטון, יש צורך לעשות פיזור. המצב מצדיק חשיבה אסטרטגית על השקעות מחוץ לישראל."
לסיכום, היא מציעה: "אם אתה רוצה לגוון את ההשקעות שלך במקום הכי ידוע בעולם, שווייץ, בבנקים מהשורה הראשונה, בצורה קלה ובעלויות נוחות, עם מקצוען בצד שלך – זו הדרך."
אין לראות בנאמר תחליף לשיווק פיננסי ופנסיוני המותאם לצרכי הלקוח. השימוש במידע ובנתונים הינו על אחריות הבלעדית של המשתמש.