מה חשוב לדעת כשמשווים בין פוליסות פיננסיות?
בשנים האחרונות הציבור הישראלי מגלה יותר ויותר עניין בפוליסות חיסכון, המספקות מענה מצוין עבור חיסכון פיננסי לטווח בינוני וארוך. מדובר במכשירי חיסכון המוצעים על ידי חברות הביטוח, המאופיינים ברמה גבוהה של גמישות מבחינת הפקדות ומשיכות, מגוון גדול יחסית של אפיקי השקעה, אפשרות למשיכה הונית או דמוית קצבה, וכן אפשרות לקבל הלוואה בתנאים טובים כנגד החיסכון. יחד עם זאת, חשוב להבין כי פוליסה פיננסית אינה מוצר אחד ויחיד ושכל חברה מציעה מספר פוליסות שונות. לכן, בין אם אתם מעוניינים בחיסכון עבורכם או עבור הילדים, כדאי להבין כיצד משווים בין הפוליסות.
מה חשוב לדעת כשמשווים בין פוליסות פיננסיות?
פרמטרים עיקריים להשוואה
תשואות ומידת סיכון
אם פוליסה פיננסית מעניינת אתכם, תוכלו להשוות בין החברות והמסלולים השונים לפי כמה קריטריונים בסיסיים. ראשית, כדאי לזכור שלמרות שמדובר ב- "פוליסה" המוצעת על ידי חברת ביטוח, למעשה מדובר בכלי השקעות לכל דבר. במרבית המקרים הוא לא יכלול ביטוח, אלא אם תרצו לבטח את החיסכון (יש תוספת כמובן) עבור מקרי אובדן כושר עבודה.
ובכן, מכשירי ההשקעה האלו של חיסכון פיננסי נבדלים זה מזה בכמה פרמטרים. הראשון שצריך לבדוק הוא את גובה התשואות. יש להבין כי הכספים מושקעים בנכסים שונים של שוק ההון, וגם מחוץ לשוק ההון, ויש הבדלים בהצלחה של מי שמנהל ומשקיע את הכסף שלכם. אם תיכנסו לאתרים המשווים בין הפוליסות תקבלו רשימות של המצליחות עד המדשדשות ביותר. כמובן שכדאי לבחור את מי שהביא את התשואות הכי גבוהות.
יחד עם זאת, צריך לקחת בחשבון שתי הסתייגויות. ראשית, ההבדלים בתשואות נובעים לא מעט ממדיניות ההשקעה של הפוליסה, כלומר מידת הסיכון של המסלול. בדרך כלל אפיקים יותר נועזים (יותר מניות) גם ישיגו לאורך זמן תשואות גבוהות יותר, אבל כמובן שהם יותר תנודתיים ולא לבעלי לב חלש. לכן עליכם להשוות תשואות בין פוליסות באותם מסלולים, לא להשוות למשל בין מסלול אג"ח ומניות. בנוסף, שימו לב שאת התשואות צריך להשוות לא לפי השנה האחרונה, אלא בטווח רחוק ככל האפשר אחורה – לפחות ל- 5 שנים. זאת כדי להימנע מכניסה לקרן שהייתה לה שנה מוצלחת אחת, אבל למעשה בבדיקה על פני שנים היא לא מאוד טובה.
דמי הניהול של הפוליסה
הפרמטר הבא שיש לבדוק הוא דמי הניהול. במרבית המקרים דמי הניהול נעים סביב אחוז אחד אבל ההבדלים הללו של כמה עשיריות האחוז יכולים להתברר כמשמעותיים בטווח הארוך. עד כמה משמעותיים, אם חסכתם בפוליסה לאורך עשרים שנה ושילמתם דמי ניהול גבוהים רק בעשירית האחוז מפוליסה אחרת, בסופה של התקופה הפסדתם עשרות אלפי שקלים.
אז האם כדאי לבחור במי שמציע את דמי הניהול הנמוכים ביותר? לא בהכרח, מפני שלעיתים דמי ניהול קצת יותר גבוהים הינם מוצדקים ומשקפים הצלחה של מנהלי ההשקעות במסלול, שהצליחו להביא תשואות יותר גבוהות מאחרים. אמנם אין בכך משום הבטחה וודאות להמשך הדרך, אבל בעיקרון מה שאתם מחפשים הוא איזון מיטבי בין תשואות גבוהות לדמי ניהול נמוכים.
לבדוק את מדד שארפ והיקף הנכסים של הקרן
שימו לב לעוד שני פרמטרים. הראשון הוא מדד שארפ שלמעשה נועד לעשות לכם את החיים יותר קלים. מדובר בנוסחא מתמטית הלוקחת בחשבון את הסיכון של המסלול, את התשואות שהושגו בפוליסה ואת סטיית התקן, ובעצם אומרת עד כמה הביצועים של מנהלי ההשקעות היו טובים. מה שאתם מחפשים הוא ציון שארפ כמה שיותר גבוה, כי מספר יותר גבוה מעיד על ניהול מקצועי טוב, ולהיפך – ציון שארפ נמוך הוא ציון גרוע למנהלי הפוליסה. ולבסוף, שימו לב גם להיקף האחזקות של הפוליסה – ככל שהן יותר גדולות כך הדבר מעיד על מוניטין ואמון ציבור החוסכים, ויש לכך משמעות בעולם בו מסלולים חדשים נפתחים ונסגרים מדי שנה.
לסיכום: הדרך הנכונה לבחירת פוליסת חיסכון היא קודם כל להבין כמה אתם יכולים לחסוך ולמשך איזו תקופה. בהתאם לכך לבצע השוואת פוליסות חיסכון ולנהל "שופינג" על דמי הניהול עם נציגי השירות של פוליסות החיסכון שנראו לכם המבטיחות ביותר. בחרו במסלול ובפוליסה הנותנים לכם את מירב התשואה יחסית לדמי הניהול. החישוב שתערכו הוא: מה הסכום שתקבלו בחישוב התשואה פחות דמי הניהול. פוליסת החיסכון שתתן את התוצאה הגבוהה ביותר, היא העדיפה.