This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
צעד אחר צעד: סוף השנה לעצמאים – הפקדות פנסיה, גמל, השתלמות והטבות מס
סוף השנה מתקרב, ומי שמנהל עסק עצמאי מכל סוג צריך להתחיל להתכונן מבחינה פיננסית לתום מעגל הפקדות. מה זה אומר? בסופה של שנה קלנדרית, נספרות ההפקדות שמבצעים עצמאים לקרנות ההשתלמות שלהם, לקרנות הפנסיה ולערוצי חיסכון נוספים כמו קופות גמל וכדומה. בשלב זה מומלץ תמיד למקסם את היכולת שלך ליהנות מהטבות מס, באמצעות ביצוע הפקדות אסטרטגיות לערוצי החיסכון.
המדינה ייצרה מספר דרכים שבהן עצמאים שמפקידים בזמן את הסכומים הנכונים, יוכלו ליהנות מהטבות מס משמעותיות. האתגר עבור עצמאים רבים הוא "להתעורר" בזמן, להביט על לוח השנה ולראות שדצמבר מתקרב ולבצע את הפעולות ההכרחיות על מנת להגיע לתקרות ההפקדה שנמצאות תחת הטבת מס – בזמן. לשם כך הכנו עבורכם מדריך קצר לחודשי השנה האזרחית האחרונים, שיסייע בהבנת ההטבות הממתינות למפקידים, וכיצד לנצל אותן על הצד הטוב היותר.
סוף השנה לעצמאים – הפקדות פנסיה
-
בדקו האם הגעתם לתקרת ההפקדה בקרן ההשתלמות
אם אתם עצמאים ואינכם מחזיקים בקרן השלמות, קרוב לוודאי שכדאי לכם מאוד לפתוח קרן כזו לעצמכם. קרן השתלמות נחשבת לאחד מאפיקי ההשקעה האיכותיים ביותר, בין אם אתם עצמאים ובין אם אתם שכירים. ואולם עבור עצמאים – שמנהלים את הפקדותיהם ואת חסכונותיהם לגמרי לבד, זהו ערוץ חשוב שקיים כשהשלמה לחיסכון הפנסיוני.
הפקדות לקרן ההשתלמות הן רכיב חשוב בחיסכון לעצמאים שכן הן יכולות להיות מנוכות כהוצאה מוכרת והן פטורות ממס רווחי הון בעת המשיכה. הן גם נהנות מיתרון של נזילות (אפשר למשוך מהן בקלות) על פני קרן הפנסיה – שהוא חשוב מאוד לעצמאים.
אם כן, הפקדות שיבצעו עצמאים לקרן ההשתלמות בשיעור של עד 4.5% מהכנסתם השנתית החייבת במס, ועד 12,776 שקל בשנה (תקרת המס בשנת 2023) – יוכרו כהוצאה מוכרת לצורך הטבות מס הכנסה.
ההפקדה המוטבת – זאת שנהנית מפטור ממס רווחי הון בעת המשיכה – יכולה להתבצע גם היא לקראת סוף השנה (אבל לא רק, אפשר להפקיד בהדרגה במשך כל השנה). ההפקדה המקסימלית לקרן ההשתלמות על ידי עצמאים שתהיה פטורה ממס רווחי הון עומדת על 19,920 שקל בשנה נכון לשנת 2023. כן, המספרים יכולים להיות מבלבלים, ובמיוחד עבור עצמאים שהכנסתם משתנה מחודש לחודש. כדאי להיעזר במכשיר כמו מחשבון קרן השתלמות, כדי להבין טוב יותר את רמת ההפקדות המומלצת.
>>>מהו הפער האמיתי בין מי שפודה קרן השתלמות בכל 6 שנים, לבין מי שממתין בסבלנות עד גיל הפרישה?
-
נצלו את היכולת של עצמאים להפקיד לפנסיה על פי בחירתם
החל משנת 2017, מחוייבים העצמאים במדינת ישראל להפריש נתח מהכנסותיהם לקרן פנסיה. מטרתה של המדינה היא להבטיח שגם למי שאינו עובד כשכיר – ואינו נהנה מהפקדות קבועות לפנסיה – יהיה מספיק כסף בחיסכון לקראת יום הפרישה.
ההבדל העיקרי הוא שעצמאים נהנים מהטבות ספציפיות עבורם בהפקדות לקרן הפנסיה. שימו לב – לצד החיוב בהפקדות לפנסיה, המדינה קובעת גם מינימום הפקדה חודשית ושנתית לעצמאים, אבל זה ממש לא אומר שזה מה שצריך להפקיד. מכיוון שפנסיה היא אפיק חיסכון איכותי ביותר ושנהנה מהטבות מס, מותר וגם מומלץ להגדיל את ההפרשה. למעשה, חישוב נכון תוך תכנון פרישה לפנסיה, יכול לעשות את ההבדל בין פרישה ברווחה ועם קצבה מספקת, לבין קצבה קטנה מדי בעתיד.
על פי החוק, עצמאי שהכנסתו היא עד מחצית השכר הממוצע במשק – 11,870 שקל בשנת 2023 – חייב להפקיד 4.45% ממנה לקרן הפנסיה. מעל להכנסה זו, חובה להפקיד 12.55% על היתרה. מי שמרוויח למשל בדיוק את השכר החציוני במשק – 11,870 שקל – יחוייב להפקיד 4.45% ממחצית משכרו, ו-12.55% מהמחצית השנייה: סה"כ 1,009 שקל בחודש, או 12,108 בשנה.
כאמור, כדאי להפקיד יותר, בהתאם לרמת ההכנסות וההוצאות – ואם אתם לא בטוחים כמה בדיוק, כדאי להתייעץ עם סוכן פנסיוני.
וממה נהנים העצמאים? ישנן שתי הטבת המס שניתנות על הפקדות לקרן: התייחסות להפקדה כהוצאה מוכרת, כלומר הקטנת ההכנסה החייבת במס; וזיכוי שמשמעותו הפחתה של תשלום מס ההכנסה השנתי. ההטבות ניתנות על פי מדרגות מס.
-
דברו עם רואה החשבון שלכם
מומלץ לנצל את רגעי סוף השנה כדי לדבר עם ידידו הטוב ביותר של העצמאי, הרו"ח. גם אם רואה החשבון שלכם הוא כזה תותח שלא צריך בכלל לדבר איתו כל השנה כי הוא פשוט דואג להכל, הרימו אליו טלפון.
מעבר לכך שזהו מעשה נחמד – מומלץ להודות לו על שירותיו ולאחל לו שנה אזרחית טובה – זהו גם מעשה חכם. רואה החשבון שלכם מכיר טוב יותר מכל אחד אחר את העסק שלכם על הכנסותיו ועל הוצאותיו. הוא יוכל לחשב ולומר בקלות האם הגעתם לתקרות ההפקדה השנה, והאם אתם מנצלים את כל הטבות המס עד תום.
-
תכנון פרישה ותכנון חיסכון לטווח ארוך? דברו עם היועץ הפנסיוני
אתם מנהלים עסק. אתם עסוקים. זה ברור. סוף השנה הוא הזמן הזה שבו עצמאים נזכרים בכל הדברים שאין כוח לחשוב עליהם – פנסיה, מיסים, חיסכון, דיווחים. לא לכולם יש זמן ורצון לעסוק בכל הנושאים הללו, במיוחד בסוף השנה הקלנדרית שעבור עצמאים רבים מהווה תקופה של עומס בעבודה.
אבל פנסיה וחסכונות ארוכי טווח הם אחד הדברים החשובים ביותר שצריך לשים אליהם לב במהלך הקריירה שלנו, במיוחד כעצמאים. מי לא שמע את הסיפור על המאפרת המצליחה שעבדה כל יום מהבוקר עד הערב, נתנה את הנשמה ובסוף גילתה שלא הפרישה לפנסיה ונותרה ללא קצבה כשהגיעה לפרישה? או בעל החנות שבמשך 50 שנה שירת את תושבי השכונה, אך היה חייב למכור אותה כדי לממן לעצמו את תקופת הגמלאות? סיפורים כאלה הםה בדיוק הסיבה, אגב, שהמדינה מחייבת כיום עצמאים להפריש לפנסיה.
לכן, כדאי מאוד להתמודד עם "כאב הראש" הזה ועדיף מוקדם ממאוחר. פנו ליועץ פנסיוני והבינו יחד איתו איפה כדאי לכם לחסוך את הכסף. סוף השנה הוא זמן מצוין לבחון היכן עומדת תוכנית הפרישה שלכם, כמה כסף ממתין לכם, מהו הסכום החודשי המומלץ להפרשה והאם כדאי לעשות זאת בהוראת קבע.
עדיין אין לכם קרן השתלמות? או חיסכון פנסיוני? זה הזמן להתחיל להשקיע בעצמכם!
אין לראות בנאמר תחליף לשיווק פיננסי ופנסיוני המותאם לצרכי הלקוח. השימוש במידע ובנתונים הינו על אחריות הבלעדית של המשתמש.