שלא תיגמר (עדיין): רשימת סוף שנה לעצמאים – פנסיה, השתלמות והטבות מס
החגים נגמרו, והעצמאים בישראל יודעי מהי המשמעות: סוף השנה האזרחית בדרך, וזהו הזמן לבדוק שעשינו הכל כדי ליהנות מכל הטבות המס עבור שנת 2022. לפי לשכת ארגוני העצמאים בישראל, יש במדינה כ-500 אלף בעלי עסקים עצמאים. סוף השנה הקלנדרית המתקרב משמש לכל אותם עוסקים כשעון מעורר, ומזכיר שישנן פעולות שחשוב לעשות לפי שהשעון מראה 2023 – כדי להרוויח את מירב ההטבות הכספיות שמציעה המדינה לעצמאים.
אז לפני שסופרים לאחור ופותחים את השמפניות – הנה רשימה פשוטה של הפעולות שכדאי לכל עוסק מורשה או פטור במדינת ישראל להכיר ולפעול על פיה לפני ששנת המס מסתיימת.
1. השלמת הפקדות לפנסיה/גמל
החל משנת 2017, חלה חובה חוקית על כל עצמאי להפקיד סכום מסוים לחיסכון הפנסיוני שברשותו – קרנות פנסיה או קופות גמל. המטרה של המדינה בחוק הזה היא לדאוג לכך שגם לעצמאים – שאין להם מעסיק שידאג לחסוך עבורם לפנסיה – יהיה חיסכון שיאפשר להם להתקיים בכבוד גם בשנות הפרישה.
חוק פנסיה חובה מחייב עצמאי שהכנסתו היא עד חצי מהשכר הממוצע במשק – 10,550 שקל ב-2021 – להפקיד 4.45% מהכנסתו לחיסכון פנסיוני. מעל להכנסה זו, חובה להפקיד 12.55% על היתרה. מי שמרוויח למשל בדיוק את השכר החציוני במשק – 10,550 שקל – יחויב להפקיד 4.45% ממחצית משכרו, ו-12.55% מהמחצית השנייה: בסך הכל 897 שקל בחודש, או 10,762 בשנה.
בדקו שההפקדות שלכם לקרן הפנסיה או קופת הגמל תואמות לנוסחה הזו ברמה השנתית, ואם לא – הפקידו עד לתקרה. גם כדי לעמוד בדרישות החוק, גם כדי ליהנות מהטבות המס אבל גם כדי לוודא שהחיסכון הפנסיוני שלכם יספק קצבה ראויה בהגיעכם לפרישה.
2. הפקדה לקרן השתלמות
שכירים רבים מקבלים קרן השתלמות מהמעסיק כמעין שדרוג לתנאי ההעסקה. ולא סתם – קרן השתלמות היא מכשיר חיסכון לטווח בינוני-ארוך שמספק השלמה מעולה לחיסכון הפנסיוני בתנאים טובים (פטור ממס רווחי הון בתחנות היציאה). בעוד שכירים לא יכולים לפתוח קרן השתלמות ללא הפקדות מעסיק, עצמאים יכולים לפתוח קרן השתלמות בכל עת.
ההפקדה לקרן ההשתלמות של עצמאים מתבצעת מהכנסותיו עד לתקרת הפקדה שנתית של כ-22,500 שקל נכון ל-2022. שימו לב, זוהי תקרת ההפקדה הכללית אך רק כ-19,000 שקלים מהסכום השנתי פטורים ממס רווחי הון. לעצמאים קיימת הטבה נוספת הקשורה לקרן השתלמות – הפקדות עד 4.5% מהכנסתו השנתית של העוסק המורשה החייבת במס (עד כ-12,000 שקל בשנה, תקרת המס נכון ל-2022) יוכרו כהוצאה מוכרת לצורכי מס.
יש לכם קרן השתלמות? מעולה, בדקו שהגעתם לתקרת ההפקדות הזכאית להטבות מס. אין לכם קרן השתלמות? פתחו לכם קרן (בקלות, אונליין) והפקידו כמה שאפשר לפני סוף השנה הנוכחית, כדי להתחיל את הספירה של הסכומים הזכאים להטבת מס מ-0 בשנת 2023.
3. בקשה לקבלת מענק מס הכנסה שלילי על השנה הקודמת
המדינה מפעילה מנגנון מס שמטרתו עידוד עבודה גם כשהשכר בגינה נמוך. זהו מענק עבודה, הידוע יותר בכינויו "מס הכנסה שלילי". התנאי הראשון לקבלת המענק עבור עצמאים הוא היותם בני 23 ומעלה עם ילדים, או היותם בני 55 ומעלה ללא ילדים. התנאי השני לקבלת המענק הוא עמידה ברמת הכנסה מסוימת – הכנסה חודשית ממוצעת של יותר מ-2,080 שקל ופחות מ-6,270 נכון לשנת 2022.
בקשות לקבלת מענק מס הכנסה שלילי עבור 2021 מתקבלות רק עד סוף שנת 2022. לכן, בדקו אם עמדתם בתנאים לקבלת המענק בשנת המס שעברה, ואם כן – מהרו להגיש את הבקשה לפני ש-2022 תסתיים. סכום המענק משתנה בהתאם לסטטוס המבקש, וההגשה יכולה להיעשות בקלות באתר רשות המסים.
4. התחשבנות סוף שנה מול הביטוח הלאומי
סוף השנה הוא גם העת להגיע ל"גמר חשבון" מול הביטוח הלאומי. לקראת סוף השנה בדקו – אתם או רואה החשבון שלכם – האם המקדמות ששולמו לביטוח הלאומי היו נמוכות מהסכום שנשרד לתשלום בפועל. אם זהו המצב, כדאי לדאוג לתשלום ההפרש לפני תום שנת המס, שכן 52% מדמי הביטוח הלאומי זכאים במס. הגדלת התשלום (כדי להשלים את המקדמות) מגדילה את הסכום הזכאי במס.
בדקו עם רואה החשבון שלכם האם יש צורך בהשלמת מקדמות, ואם כן – השתדלו לשלם אותה לפני סוך השנה.
5. בדיקת זכאות לזיכוי מס בגין תרומות
אוהבים לתרום לעמותות, מלכ"רים וארגונים ללא מטרות רווח? דבר ראשון, אתם אנשים טובים. דבר שני, יכול מאוד להיות שאתם זכאים להטבת מס נוספת, שכדאי לדאוג למימושה לפני תום השנה הקלנדרית.
אם תרמתם כסף לארגונים מהסוג שהזכרנו, והתרומה הכוללת במהלך שנת המס עלתה על סכום של 190 שקל, אתם זכאים להטבת מס. אם אתם עצמאים שאינם מאוגדים תחת הגדרה של חברה בע"מ, שיעור הזיכוי ממס הכנסה יעמוד על 35% מסכום התרומה. למשל, מי שתרם 2,000 שקל במהלך 2022, יקבל זיכוי מס הכנסה בגובה של 700 שקל.
חזרו אחורה לרשומות שלכם, ובדקו האם וכמה תרמתם לעמותות במהלך השנה. את הסכום שנתרם דווחו בדו"ח השנתי, כדי ליהנות מההטבה.
להיות על זה כל השנה
אז ככה סוגרים שנה פיננסית בתור עצמאים. מגיעים לתקרת ההפקדות כדי ליהנות מהטבות מס, מגישים דו"ח שנתי מפורט ובודקים שאנחנו מיושרים מול רשויות המדינה. אבל חשוב לזכור, את רוב הפעולות הללו אפשר להתחיל לעשות במשך השנה עצמה – הפקדות לפנסיה ולקרן ההשלמות מדי חודש, למשל. כדי להגיע לסוף השנה בראש שקט, מומלץ לדאוג לכל מה שניתן בזמן אמת. את דצמבר תשאירו להשלמות אחרונות בלבד. שנה אזרחית טובה!