סיכום כנס ללקוחות קלי פרימיום 2023: מדיניות השקעה נבונה בתנאים הסוערים סביבנו

בכנס ללקוחות הפרימיום של קבוצת קלי, שמענו הרצאות מפי מנהלים מבתי השקעות, מומחים פיננסיים ובעלי תפקידים במערכת הכלכלית בעבר ובהווה ● אלה הם עיקרי הדברים שנאמרו

מה צריכים לדעת המשקיעים הישראליים על האתגרים וההזדמנויות הקיימים בימים אלו אל מול הפורטפוליו שלהם? לקבוצת קלי – קבוצת הפיננסים העצמאית הגדולה בישראל – יש חטיבת לקוחות פרימיום*, וב-22 במרץ 2023 קיימנו עבורם כנס ייחודי בנושא: מדיניות השקעה בתנאי אי-ודאות בבית הירוק בתל אביב. בכנס אירחנו פאנלים מקצועיים בהשתתפות מנהלים מבתי השקעות, מומחים פיננסיים ובעלי תפקידים במערכת הכלכלית בעבר ובהווה. יחד, ניסינו לעמוד על טבעו של המצב הכלכלי הנוכחי בישראל ובעולם, והמשמעויות עבור המשקיעים.

בפתחה של שנת 2023, לא חסרים אתגרים בפני בעלי תיקי ההשקעות, ובמיוחד לאמידים מביניהם: שנה של ירידות בשוק ההון, הן במניות והן באיגרות חוב; אינפלציה; היחלשות השקל מול סל המטבעות; מערכה פוליטית מורכבת; שינויים בקרנות הפנסיה ומכשירי חיסכון ארוך טווח אחרים; שינויי אקלים וצריכת אנרגיה; ועוד. הדוברים בכנס הגיעו כדי לעשות סדר בדברים, לשוחח בפתיחות על ניהול כסף ולנסות לצפות מה יביא יום.

מדברי פתיחת המושב, שנשא רן קלי, יו"ר דירקטוריון קבוצת קלי

בפתח הכנס, נשא רן קלי, יו"ר דירקטוריון קבוצת קלי, נאום למשתתפים. בין היתר הוא עדכן את הנוכחים על פעילות הקבוצה: מינוי אבי לוי לתפקיד משנה למנכ"ל ומנהל חטיבת קלי פרמיום, הרחבת מעגל שירותי פמילי אופיס, השלמת תהליך של ייעוץ אסטרטגי בעזרת חברת דלויט, וכן הרחבת היצע ההשקעות שמשווקת הקבוצה – ממוצרי שוק הון קלאסיים, כגון קופות גמל, פוליסות פיננסיות ותיקים מנוהלים; להשקעות אלטרנטיביות, כגון קרנות גידור, קרנות אשראי וקרנות נדל"ן, בארץ ובחו"ל.

"ארצנו החמה והמתגבשת חווה בימים אלו טלטלה חסרת תקדים. בשלב זה, די ברור כי העננים בשמי המשק הישראלי מתקדרים – אחרי חוסן ועמידות מרשימים שהכלכלה הפגינה בתקופת הקורונה. ואני חושש, שמא החלשת שומרי הסף, עלולה חלילה להשתרשר גם לפגיעה בפנסיות שלנו ובהשקעות שלנו.

"במצב שנוצר, כל משקיע וכל חוסך, שואל את עצמו: מה הדבר הנכון לעשות עם הכסף שלי. לדוגמא: האם להוריד את רמת הסיכון בתיק? האם להסיט כספים להשקעות בחו"ל או לדולר? בשורה התחתונה, לא לפעול מהבטן, ולא לקחת החלטות פזיזות: לעולם לא נדע לצאת מהשוק רגע לפני הירידות, ולהיכנס אליו רגע לפני שהשוק מתחיל לעלות. אלה שנצמדו לאסטרטגיית השקעה כוללת, עקבית וארוכת טווח, לא זגזגו, אלא נשארו לאורך זמן בשוק גם בתקופות של תנודות חדות – תוגמלו על כך. קבלו החלטה מושכלת, בהתאם לנסיבות האישיות והספציפיות שלכם – תיוועצו באנשי מקצוע. לשם כך בדיוק אנחנו קיימים, ומעמידים לרשותכם את מומחי ההשקעות והפנסיה שלנו, הזמינים עבורכם לכל שאלה, הבהרה או התלבטות".

רן קלי נואם בכנס ללקוחות קלי פרימיום 2023
רן קלי נואם בכנס ללקוחות קלי פרימיום 2023

נקודת מפנה בכלכלה העולמיתאמיר כהנוביץ', כלכלן ראשי בחברת הביטוח הפניקס

במושב השני האזינו המשתתפים להרצאה וסקירה מקצועית מפיו של אמיר כהנוביץ', כלכלן ראשי בחברת הביטוח הפניקס. כהנוביץ' התייחס למצב הכלכלה הישראלית בקונטקסט עולמי. בהרצאה יצא כהנוביץ' למסע היסטורי בעקבות תקופות של אינפלציה, מיתון, ריצה אל הבנק, שפל כלכלי והתאוששות וצמיחה.

אלו הם חלק מהדברים שנשא: "אנחנו נמצאים בתוך אירוע של אינפלציה ששוטף את העולם. בנקים מנסים להשתלט עליו – ותוך כדי כל אנחנו פתאום מבינים שיש גם משבר בנקים בעולם. בנוסף, חוץ מהאירועים הגלובליים יש לנו את האירועים שלנו.

"בטח שמעתם שהרבה ישראלים מוכרים את ניירות הערך שלהם, אבל מה זה בעצם אומר? הרי מישהו קונה את כל אותם ניירות ערך – מי רוכש אותם? התשובה היא שקונים אותם הרבה משקיעים מחו"ל במחירים זולים. והשאלה כאן היא מי צודק: המשקיעים מחו"ל שקונים, או הישראלים שמוכרים?

"אפשר לענות על זה על ידי ניתוח המגמות ההיסטוריות: הריבית בישראל היתה בעבר עד 5%, ואז היא ירדה וירדה. בשנה האחרונה העלו שוב ושוב את הריבית, כשהצפי הוא שהיא תועלה עד לסביבות 4.7% ואז תתחיל לרדת, כשהשוק מצפה שהיא תרד מאוד מהר. לאור הניסיון ההיסטורי, התחזית שלי היא שבישראל הריבית תרד ל-0% שוב.

"האינפלציה מעט קצת דומה לריבית: היא מתקררת מהר מאוד, לא פחות מהר מהקצב שבו היא מתחממת. לדוגמה, מחירי ההובלה הימית, שגבר התחילו לרדת אחרי זינוקים בשנתיים האחרונות. לקראת סוף השנה נראה אינפלציה שמתקררת מאוד, ואז בהתאם ירידת ריבית. זאת כמובן אם לא יפרוץ משבר חדש".

אמיר כהנוביץ', כלכלן ראשי בחברת הביטוח הפניקס, נואם בכנס
אמיר כהנוביץ', כלכלן ראשי בחברת הביטוח הפניקס, נואם בכנס

תחזית מבית ההשקעות BlackRock והשפעת סיכוני האקלים בהשקעות – ענת לוין, מנכ״לית BlackRock ישראל

במושב השני התגאינו לארח את ענת לוין, מנכ״לית BlackRock ישראל, להרצאה שכללה תחזיות מאת בית ההשקעות מהגדולים בעולם שמנהל למעלה מ-9 טריליון דולר, וכן מיפוי האתגרים האקלימיים שמונחים לפתחם של שוק ההון והכלכלה העולמיים, וצפויים להשפיע על רוב מוחלט של תיקי ההשקעות.

"עד כה היה לנו 30 שנה של תקופה די קלה בעולם ההשקעות משום שצמיחה לא גובה באופן כללי מחירים אינפלציוניים, וברגע שהייתה בעיה הבנקים פתחו את הברזים ועודדו את הכלכלות. התקופה הזאת הגיעה לקיצה כי הבנקים המרכזיים כרגע לא מגיעים להציל את הכלכלה הם יוצאים בקמפיין אחד ויחיד להרגיע את האינפלציה.

"המשבר הנוכחי הוא משבר אמון בבנקים, שתהיה לו השפעה כמו לקריסת בנקים – שינוי במדיניות הענקת האשראי. לכן צריך לצאת רגע מהתמונה המקומית לתמונה היותר גדולה.

"מאז שנות ה־80 העולם לא חווה כזה קצב של עליות ריבית, שהגיעה לאור אינפלציה שנוצרה כתוצאה מרכישות צרכניות גדולות במהלך הקורונה, מגבלות על ייצור, רצון של רבים בפרישה מוקדמת ועליית תוחלת החיים. גם הרצון בעצמאות אנרגטית של מדינות לאור שינויי האקלים והמשבר מול רוסיה משפיע על האינפלציה. כך ניתן למנות את מנועי האינפלציה: שוק העבודה, שוק האנרגיה והגאו-פוליטיקה – שהולכת ונעשית בדלנית בעקבות שינויים גלובליים בצריכת האנרגיה.

"נכון לעכשיו, את נזקי האינפלציה אנחנו מתחילים לראות בשוק הדיור: התחלות הבנייה קורסות, וברור שתהיה לזה השפעה על האשראי. אך בשוק כזה יש גם 'מתנות': היכולת ליהנות מריביות גבוהות בפיקדונות למשל, הזדמנויות חדשות בעולם האשראי הלא-סחיר ועוד. צריך ללמוד איך מנהלים השקעות בעולם של אינפלציה".

ענת לוין, מנכ״לית BlackRock ישראל
ענת לוין, מנכ״לית BlackRock ישראל

פאנל: מתיאוריה למעשההשקעות בסביבת ריבית ואינפלציה

מנחה: אבי לוי, משנה למנכ"ל ומנהל קלי פרימיום

משתתפים: פרופ' יוג'ין קנדל – יו"ר משותף במכון למדיניות ומחקר SNPI; אורי קרן – מנהל השקעות ראשי במור בית השקעות; יאיר לפידות – בעלים ומנכ"ל משותף ילין לפידות; צביקה שלזינגר – מנהל דסק חו"ל ב-IBI ניהול תיקים.

לאחר הפסקת הצהריים חזרנו לאולם לפאנל מומחים מרובה משתתפים, לשיחה על הנושא החם על סדר היום בשוק ההון ועולם ניהול התיקים: השקעה נכונה בסביבה של אינפלציה גבוהה וריביות גדלות והולכות. להלן כמה ציטוטים מעניינים ממשתתפי הפאנל:

פרופ' יוג'ין קנדל: "אם נסתכל על המצב הכלכלי של ישראל כיום ועל האבולוציה ב–30 שנה האחרונות, מדובר בפנומן גלובלי. עברנו שלושה משברים גדולים בצורה טובה. אנחנו בחוב־תוצר נמוך, ואנחנו במקום 14 מבחינה נומינלית בתוצר לנפש. מה בדיוק יקרה, זאת השאלה הגדולה: במקרה הגרוע, תהיה פה מפולת מהירה וכואבת. יהיה קשה לעצור את ירידת הדירוג, גל הוצאות הכספים יגבר והכלכלה תידרדר.

"העולם נמצא כיום במצב מאוד מורכב מבחינה כלכלית, האינפלציה גואה, יש משבר במערכת הבנקאות — ולא חסרות בעיות שישפיעו על ישראל. לכן, במצב כזה אתה צריך להיות יותר זהיר במדיניות הכלכלית שלך — כי היא זו שתקבע איך תחצה את המשבר הכלכלי. "כשהמשקיעים הזרים רואים מה קורה פה, והם לא מוטרדים אם ישראל תהיה דמוקרטית או לא – הם רוצים להבטיח את זכויות הקניין שלהם. הם רוצים לדעת שמחר בבוקר המדינה לא תחליט לדרוש מהם יותר מסים, וכן שהם יקבלו סעד משפטי כמו שצריך. אלה לא דברים הזויים, שכן כל ועדת השקעות שוקלת אותם".

יאיר לפידות: "בשנה שעברה קרו שני דברים גדולים בכלכלה הישראלית: ההייטק והסטארט־אפים איבדו בממוצע 80% משוויים. זה לבד נותן אימפקט עצום על הכלכלה בישראל. המשקל של הייטק בתוצר המקומי הוא מאוד גבוה. הפגיעה בשווי של החברות הביאה לכך שכוח הקנייה של אנשי ההייטק נפגע. אם נוסיף לזה את הריבית הגבוהה וההפיכה המשטרית — זה יוצר סופה מושלמת לכלכלה המקומית".

אורי קרן: "ישראל הגיעה לאירוע הגלובלי המסובך והמשך העלאת ריביות, שיוצרות גם סדקים במערכת הפיננסית הגלובלית, במצב הכי טוב שאפשר — עם יחס חוב־תוצר נמוך, עודף תקציבי וצמיחה — וכל זה היה מלווה באינפלציה נמוכה מזו שבעולם.

"במהירות, כמו חיידק טורף, במקום אי של יציבות הפכנו למשולש ברמודה. האירוע הזה סוגר על הכלכלה מכמה כיוונים: המשקיעים הזרים למדו לקח — הם לא רוצים להיות במקום עם משבר פוליטי, כמו שהיה ברוסיה. כשיש בעיה פוליטית, המשקיעים הזרים קודם כל לא מכניסים כסף.

"הדבר השני הוא המשקיעים המקומיים. המוסדיים הורידו רגל מהגז, קונים פחות נכסים מקומיים —ורוצים יותר נכסים גלובליים. בניהול תיקים יש מגמה של יציאת כספים לחו"ל, כדי לנתק זיקה ולהיות מוכנים לתרחיש פחות חיובי. גם בחיסכון ארוך הטווח התחילו להוציא כסף, והפדיונות מתחילים להכפיל את עצמם. גם אם תהיה עצירה, האמון נשבר בעיני הזרים".

צביקה שלזינגר: "אנחנו רואים, בעיקר בשבוע האחרון, שהעולם ברמת המינוף הכי גבוהה. כך, כשהעולם מצוי בשיא המינוף אין אפשרות להיות בריביות יותר גבוהות ממה שאנחנו כיום, %5–%25.5. העולם לא יכול להחזיק רמת ריבית כזאת. לא נראה עולם עם ריבית של %6 .השוק מתמחר פאניקה, והוא צופה שלוש הפחתות ריבית. אנחנו נראה עלייה בתנודתיות, ויש הזדמנויות לקבע ריביות גבוהות באג"ח".

הרצאת אורח – אלוף במיל' אליעזר שקדי

את הכנס סגרנו בהרצאה צבעונית ומרתקת של אלוף במיל' אליעזר שקדי, שלקח אותנו למסע בהיסטוריה המשפחתית שלו, כשהיא משתלבת בהיסטוריה של העם היהודי ושל מדינת ישראל.

"אני אופטימיסט גדול. את רוב חיי הבוגרים השקעתי  כדי שלא יהיה קרע בעם. לפני עשר שנים הבנתי שזה הסכנה הגדולה ההיא. אני מבין בכל הסכנות הגדולות של מלחמות ואין סכנה בסדר גודל הזה. אנחנו בנס מדהים של מדינת היהודים גם ברגעים אלו ממש וזה נס שאנחנו צריכים לעשות הכול כדי שיישאר.

"מנחם בגין אמר ב-1994 שהוא לא תהיה מלחמת אחים כל עוד זה תלוי בו. לצערי המנהיגים שלנו, או אלה שנקראים מנהיגים, לא מתנהגים ככה. ולכן כל אחד בסביבה שלו צריך לעשות הכול כדי למנוע מלחמת אחים. אני מנסה לעשות הכול ובכל דרך – כדי שלא נגיע למלחמת אחים. פעמיים היה לעם שלנו חורבן – וזה תמיד היה אחרי שהיינו בשיא של העם. אנחנו חייבים לעשות הכול למנוע את החורבן השלישי".

נתראה בכנס הבא!

לסיכום, היה לנו כנס מצוין, מעשיר, מועיל ופוקח עיניים. בתקופה של טלטלות פוליטיות, חברתיות וכלכליות – היה מרענן ומלמד להיפגש עם מגוון רחב של משקיעים, מנהלי השקעות, מומחים ואנשי מקצוע תחת קורת גג אחת. לקוחות הפרימיום שלנו נהנים כל השנה משירות VIP בכל הנוגע לתיקי ההשקעות שלהם, לניהול נכסים, לתכנון פרישה ולניהול חסכונות ארוכי טווח. נתראה בכנס הבא!

 

*מי הם לקוחות הפרימיום של קלי? חטיבת לקוחות פרמיום מתמחה בלקוחות פרטיים בעלי ובעלות עושר פיננסי. המומחים והמומחיות של קלי מטפלים בנכסים בשווי 27 מיליארד שקלים ומתמחים במתן שרות פנסיוני. לקוחות הפרמיום מקבלים טיפול וליווי צמוד על ידי מנהל לקוחות אישי בעל רישיון שיווק השקעות ורישיון סוכן פנסיוני. התהליך כולל פגישה אישית לתכנון פיננסי מקיף, על פי הצרכים שלך וחוות דעת מקיפה, ואחר כך ליווי מלא ליישום התוכנית.

בנוסף, לקוחות הפרמיום נהנים ממעטפת פתרונות לניהול הון כלכלי גדול בכל הקשור לתכנון השקעות אלטרנטיביות והשקעות גלובאליות. ניהול השקעות אלטרנטיבית נעשה על ידי צוות מומחה דרך קרנות פרטיות מגוונות לדוגמה: קרנות הון סיכון, קרנות נדל"ן, פרייוט אקוויטי, קרנות גידור, קרנות תשתיות, הלוואות חברתיות ועוד.

כתבות נוספות באותו נושא