שכירים? הנה כל הדרכים לקבל כסף שמגיע לכם לקראת סוף השנה
מכירים את החבר הזה שהוא עוסק מורשה, שפעם בכמה זמן לא יכול לדבר אתכם כי צריך להגיש דו"ח שנתי/הוא בדיוק מסדר דברים במס הכנסה/הגיע סוף השנה והוא צריך לסדר את הפרשות לפנסיה? מכירים את זה שאלה בדיוק הרגעים שבהם אתם מבסוטים שאתם שכירים – ולא צריכים להתעסק בכל הדברים האלה?
אז המאמר הזה הוא בדיוק בשבילכם. נכון, שכירים לא צריכים לדווח למס הכנסה, ביטוח לאומי, מע"מ וכו'. ונכון ששכירים לא צריכים לזכור להפריש לפנסיה, ואם שכחו, לרוץ להפקיד מהר לפני שהשנה נגמרת. אבל, יש הרבה דברים ששכירים יכולים לעשות באופן עצמאי לקראת סוף השנה האזרחית כדי למקסם הטבות מס, להימנע ממיסוי כפול ולהגדיל את ההפרשות לפנסיה.
הפרשה לפנסיה והסדרת ניוד כספים בין מעסיקים
הפרשות לביטוח הפנסיוני של העובד זוכות להקלות במס ההכנסה. הגדלת הנתח המופרש גם תגדיל את הקצבה בעתיד וגם תזכה בהטבות מס הכנסה כאן ועכשיו.
צעד ראשון בתחום הזה יכול להיות הגדלה של חלקו של העובד בהפרשה מהמשכורת לפנסיה – מהסכום המינימלי שבו מחוייב המעסיק, לשיעור של 7% מהמשכורת, הנתח המקסימלי שניתן להפריש. כל מה שצריך לעשות הוא לבקש מהמעסיק שלכם להגדיל את ההפרשה. לעתים צריך להגיש את הבקשה הזו בכתב.
בנוסף להפרשות היוצאות מהמשכורת, עובד שכיר רשאי גם להפקיד כספים לביטוח הפנסיוני באופן עצמאי. על המשכורת הלא מבוטחת ההפקדות יהיו זכאיות להטבות מס, וכדאי להיעזר בסוכן פנסיוני כדי להבין כמה והאם כדאי להפקיד באופן עצמאי. עבור מי שנמצא בחל"ת או בין עבודות, חשוב להמשיך להפקיד עצמאית, כדי לשמור על הזכויות הפנסיוניות.
בנוסף, מי שהתחיל עבודה חדשה במהלך השנה, צריך לבדוק שכלל הכספים להם היה זכאי הועברו לביטוח הפנסיוני, וכן שאם עבר מקרן פנסיה אחת לאחרת – שכל הכספים נוידו מקרן לקרן כהלכה.
תיאום מס
כל מי שאי פעם עבד אצל שני מעסיקים במקביל יודע – אין דבר חשוב יותר מתיאום מס. המשמעות של הימנעות מביצוע תיאום היא בדרך כלל תשלום מס מיותר – וחבל. אם עבדתם בשתי עבודות במקביל או אצל שני מעסיקים שונים במהלך השנה – בדקו לקראת סוף השנה שיש תיאום.
ביצוע תיאום מס לפני שהשנה האזרחית נגמרת יתן לך את האפשרות לקבל כספים שמגיעים לך מהמעסיק, וכך תמנע מהצורך להגיש בקשה להחזרי מס – תהליך שהוא ארוך ומתיש בדרך כלל.
השקיעו זמן לפני סוף השנה גם בתיאום בביטוח הלאומי. ייתכן שההפרשות לביטוח הלאומי היו כפולות והגיעו משני מעסיקים. טיפול בתיאום ההפרשות לפני סוף השנה האזרחית יזרז את קבלת ההחזר, וימנע מצב שבו צריך להגיש בקשה להחזר באופן רטרו-אקטיבי.
עדכון כרטיס עובד
נשמע בנאלי אולי, אבל עדכון כרטיס העובד שלכם נועד כדי למצות את מלוא הזכויות שמגיעות לכם כשכירים. כרטיס העובד (או בשמו המעט מוכר יותר, טופס 101) מעודכן אחת לשנה, וייתכן שאתם זוכרים במעומעם את הגברת ממחלקת משכורות מתחננת שתמלאו אותו כבר.
אבל זה באמת יכול להשתלם! נולד לכם ילד השנה? אולי עברתם לאזור או ליישוב המזכה בהקלות מס? חלו שינויים במשפחה – גירושים, מחלה, מוות? הסעיפים בכרטיס העובד מכסים שינויים כאלה, שיכולים לעתים להיות שווים הרבה כסף בהקלות מס. מילוי הטופס ועדכונו במערכת לפני סוף השנה יכניס את ההטבות לתוקף באופן מיידי, וכך לא תיאלצו לחזור ולבקש החזר מס על כספים שכבר שולמו.
החזרי מס ישנים
את הצעד הזה ניתן לעשות בכל שלב, אבל אם אתם כבר עושים "ניקוי" לקראת סוף השנה, זהו זמן מצוין לבדוק האם מגיע לכם החזר מס מטעמים שונים הנובעים מתעסוקה בשנים קודמות.
בדקו יחד עם יועץ מס או מנהל כספים האם במהלך 6 השנים האחרונות נגבה ממכם, מאיזושהי סיבה, מס כפול או עודף. זהו שלב חשוב, ורבים מגלים שמגיע להם כסף מהעבר. אם טופס 101 לא עודכן כראוי, אם לא בוצעו תיאומי מס או כל סיבה רלוונטית אחרת – מגיע לכם החזר. חשוב לבדוק זאת בהקדם, שכן לא ניתן לבקש החזרים על תקופות ישנות מ-6 שנים.
ניצול ימי החופשה עד תום
כולנו יודעים שניתן לצבור ימי חופשה משנה לשנה כשכירים. משהו שלא רבים זוכרים הוא שיש לכך סייג – אם במהלך השנה האזרחית ניצלתם פחות מ-7 ימי חופשה – לא תהיו זכאים לצבור את הימים הנותרים בסוף השנה לשנה הבאה.
לכן, כשמגיעים לקראת סוף השנה האזרחית, כדאי מאוד לראות שניצלתם יותר מ-7 ימי חופשה, ואם לא – ובכן, צאו לחופשה! רק כך תוכלו ליהנות מהימים שיוותרו בשנים שיגיעו אחר כך.