סקירת שוק לחודש ספטמבר 2024
בפתחו של הרבעון האחרון של תשפ"ד חלה הסלמה בגזרה הצפונית ובעקבותיה הכוננות הביטחונית ברחבי הארץ הגיעה לשיא, עם חיסולו של מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה, בסוף השבוע האחרון של החודש. כזכור, במקביל נמשכו המאמצים והקריאות להגיע להסכם החזרת החטופים.
סקירת שוק ההון בישראל לחודש ספטמבר 2024
• סוכנות הדירוג הבינלאומית מודי'ס ו-S&P הורידו את דירוג האשראי של ישראל בפעם השנייה עם תחזית שלילית.
• הריבית נותרה ללא שינוי ברמה של 4.5%.
• מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט עלה ב-0.9%.
• למרות החרפת העימות עם חיזבאללה, נרשמו עליות שערים חדות בשוק ההון הישראלי.
• הגירעון ממשיך לטפס.
• שיעור האבטלה רשם ירידה קלה.
• השקל התייצב.
הורדת דירוג האשראי של ישראל:
בתאריך 27.9.24 מודי'ס הודיעה באופן חריג על הורדת הדירוג בפעם השנייה ובשתי דרגות מ-(A2) ל-(Baa1). מדובר ברמה הנמוכה ביותר מאז החלה מודי'ס לדרג את ישראל ב-1995. ארבעה ימים לאחר מכן, גם סוכנות דירוג האשראי S&P הודיעו על הורדת ריבית מ-(A+) ל-(A). באוגוסט 2024 Fitch הורידה מ-(+A) ל-(A-). שלושת חברות הדירוג קבעו כי התחזית תיוותר "שלילית". הסיבות להפחתת הדירוג הן: המשך הלחימה בעזה והסלמת הלחימה בגבול הצפון שצפויה להתארך יותר ממה שהעריכו והסיכון הגיאופוליטי הגובר. גם העובדה שישראל עדיין לא העבירה תקציב לשנת 2025, ויתרה מכך, לא הראתה כיצד היא מתמודדת עם הקפיצה המדאיגה בגירעון. מודי’ס צופה שההתאוששות הכלכלית תהיה איטית יחסית, ללא צמיחה ריאלית השנה וקצב של 2.2% בשנת 2025.
הורדת הדירוג עלולה לגרום לשקל לצנוח אל מול מטבעות זרים, מה שצפוי לגרום להתייקרות מוצרים מובילים ולעליית מחירים נוספת. השפעה ישירה תהיה על התייקרות עלות גיוס החוב של ממשלת ישראל, במקביל לעלייה בגירעון הממשלתי מה שיוביל לגידול בהוצאות של הממשלה וכתוצאה מכך לעליית המיסים. בדוח מובאת דאגה מהנזק למשק הישראלי במידה והלחימה תתרחב עוד ותמשך תקופה ארוכה. יחד עם זאת מצוין שמדינה כמו ישראל בעלת כלכלה יציבה יחסית, יש לה את היכולת להתמודד עם הורדת הדירוג, כפי שראינו בפברואר האחרון כשמוד'יס הורידו את הריבית בפעם הראשונה, בורסת ת"א דווקא רשמה עליות שערים באותו חודש והשקל התחזק ביחס למטבעות אחרים.
אינפלציה:
מדד המחירים לצרכן עלה באוגוסט בשיעור של 0.9% (מעל הצפי), כאשר הוא חוצה את הטווח העליון של יעד המחירים ועמד על 3.6%. הסיבה לעלייה המהירה של קצב האינפלציה נובעת מעלייה חדה מהצפוי בסעיף הפירות וירקות בעקבות עצירת הייבוא מטורקיה וירדן שהובילה לזינוק במחירי העגבניות. גם סעיף התחבורה תרם למדד כמחצית מהעלייה החודשית בעקבות עלייה במחירי הנסיעות לחו"ל.
ריבית:
בנק ישראל פרסם אתמול (9.10) את החלטת הריבית והשאיר אותה בגובה של 4.5%.
הציפיות בשוק המקומי להפחתת ריבית נוספת התמתנו בשל האתגרים העומדים בפני כלכלת ישראל, כגון: הימשכות הלחימה, לחצים אינפלציוניים, אי וודאות גיאופליטית, התנהלות פיסקאלית, ועלייה בפרמיית הסיכון של המשק, זאת בעוד שברחבי העולם החלו כבר בהליך של הפחתות ריבית.
הכלכלנים בישראל מעריכים שריבית בנק ישראל צפויה לרדת רק ב-2025 בעיקר עקב האינפלציה הגבוהה לצד הגירעון המאמיר אשר מקשים מאוד על בנק ישראל ללכת בעקבות הפדרל ריזרב והבנק המרכזי באירופה ולהפחית את הריבית.
צמיחה:
כפועל יוצא של המלחמה, הצמיחה חלשה מאוד, כמו גם התמ”ג אשר ירד. בנק ישראל מעריך שנסיים את השנה עם צמיחה של 1.1%.
התוצר לרבעון השני של 2024 עודכן כלפי מטה ועמד על 0.7% (לעומת 1.2% באומדן הקודם).
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עדכנה כי הצמיחה ברבעון השני של 2024 עמדה על 0.2% בלבד, שיעור המשקף צמיחה שנתית של 0.7%. מדובר בצמיחה שנתית שלילית כיוון שאוכלוסיית ישראל גדלה בשיעור של כ-2% בשנה.
גרעון:
המשך עלייה בגירעון התקציבי השנתי, באוגוסט עלה ל- 8.3%. זינוק גדול בהוצאות הממשלה בעקבות המלחמה ממשיך להשפיע על הגירעון. הגירעון בחודש אוגוסט עמד על כ-12.1 מיליארד שקל למרות שרמת הגירעון הנוכחית חורגת ב-1.7% מהתקרה שהוגדרה לשנת 2024 שהיא 6.6% תוצר.
שוק המניות:
למרות ההשפעות המצב הבטחוני (החרפת העימות עם חיזבאללה) והמצב הפוליטי, מדדי השוק המובילים רשמו בספטמבר עליות שערים אך עדיין בתשואות חסר אל מול השוק האמריקאי. ככל הנראה המדדים משקפים בעיקר את הימים האחרונים שבו המאזן במלחמה השתנה לטובת ישראל במיוחד לאחר חיסול נסראללה וצמרת הפיקוד של חיזבאללה.
בחודש ספטמבר: מדד ת"א 125 עלה בכ-1.8%, ת"א 35 עלה בכ-1.5% ומתחילת שנה רשמו תשואה של כ-12.3% וכ-13.9% בהתאמה. מדד ת"א בנקים עלה בכ-4% ומדד ת"א נדל"ן רשם אף הוא עליה מתונה של כ-2.7%.
שוק האג"ח:
בשוק האג"ח הממשלתי נרשמה תנודתיות גבוהה במהלך השבוע האחרון, לעומת האופטימיות בשוק המניות. עד יום שלישי היינו עדים לפסימיות ועליית תשואות לכל אורך העקום, כאשר התשואה ל-10 שנים חצתה את רף ה-5%, אך ביומיים האחרונים של שבוע המסחר התהפכה המגמה והתשואות ירדו בחדות, בין היתר על רקע דיווחים על הפסקת אש, כאשר התשואה ל-10 שנים סיימה את שבוע המסחר ב-4.86%. במבט קדימה, אנו סבורים כי האתגר בשוק האג"ח יהיה משמעותי יותר מזה שבשוק המניות, בעיקר לאור צרכי הגיוס הגבוהים של האוצר, שצפויים להישאר משמעותיים גם לאחר סיום המלחמה.
התשואה לפדיון של אג"ח ממשלתי שקלי ל-10 שנים הגיעה לכ-4.87% לקראת סוף חודש ספטמבר 2024.
שוק העבודה:
שיעור האבטלה רשם ירידה קלה של 0.1% מ-2.8% ל-2.7%, שהם כ- 124 אלף אנשים. לצד ירידה קלה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה אשר נשאר יציב על 61%. למרות המלחמה והאתגרים הכלכליים. כ-116 אלף בלתי מועסקים.
מספר דורשי העבודה בחודש אוגוסט עמד על 185.9 אלף דורשי עבודה, לאחר ירידה של כ-6.5 אלף דורשי עבודה לעומת חודש יולי (192.5 אלף).
שקל / דולר:
הורדת הדירוג לא השפיעה על הבורסה בישראל ולא על שוק המט"ח כאשר השקל התחזק מעט אל מול הדולר בסוף חודש ספטמבר, מרמה של 3.8 שקלים לדולר ל-3.71 כיום.
שער הדולר נכון ל- 30.09.24: 3.71.
סקירת שוק ההון בעולם לחודש ספטמבר 2024
ארה"ב:
- הפחתת הריבית הראשונה מאז 2020: ירידה של 0.5%, מרמה של 5%.
- האינפלציה בארה"ב נחלשת ומתכנסת לקצב של 2% בשנה.
- עליות נאות במדדים המובילים בשוק המניות האמריקאי.
- נתוני הצמיחה לרבעון השני עודכנו כלפי מעלה ל-3%.
- זינוק של 254 אלף משרות.
אינפלציה:
הקצב השנתי של האינפלציה בארצות הברית ירד ל-2.5%, אחרי שעמד על 2.9% בחודש הקודם. מדד המחירים לצרכן האמריקני עלה באוגוסט ב-0.2% בלבד. מדד הליבה, שמנטרל את מחירי המזון והאנרגיה, שהם פחות יציבים, עלה באוגוסט ב-0.3% בחישוב חודשי.
סעיף הדיור עלה ב-0.5% בחודש באוגוסט, והיה הגורם העיקרי לעלייה החודשית של מדד המחירים לצרכן. מחירי האנרגיה רשמו ירידה חודשית של 0.8%, לאחר שנותרו ללא שינוי ביולי. סעיף המזון טיפס ב-0.1% באוגוסט, לאחר עלייה של 0.2% ביולי.
ריבית:
הבנק המרכזי הפחית את שיעור הריבית בשיעור חד מהצפוי של 0.5% ל-5%. לנוכח היחלשות האינפלציה שהתקרבה בחודשים האחרונים ליעד של הבנק המרכזי שעומד על 2%, בפד צופים ירידה נוספת של 0.5% עד סוף השנה ועוד לפחות 1% נוסף ב-2025.
צמיחה:
צמיחת התמ"ג של ארה"ב ברבעון השני נותרה יציבה על 3%; תיקון חד בנתוני ההכנסה הלאומית.
שיפור בצמיחה הכלכלית, נרשם גידול בצמיחה ברבעון הראשון של השנה הנוכחית, עם עלייה מ-1.4% ל-1.6%. מדובר בשיפור בהשוואה לאומדנים קודמים.
קיים פער בין הנתונים של התוצר המקומי הגולמי (GDP) לבין התוצר המקומי הגולמי במונחי הכנסה (GDI), כאשר GDI מראה תמונה חיובית יותר של המשק. הפער הנוכחי הוא גידול של 3.2% ב-GDI לעומת 2.1% ב-GDP.
השיפור בצמיחה הכלכלית נובע מתיקון הנתונים וצמיחה חזקה יותר ברבעון הראשון של השנה.
שוק העבודה:
בשוק העבודה רואים מגמה כללית של ירידת שכר, למרות קפיצה נקודתית באוגוסט, וכך גם במשרות החדשות. מנגד, נכון ל-4.10.24 שיעור האבטלה ירד ל-4.1% והשכר לשעה גדל ב-4% לעומת שנה קודם לכן. הרבה מעל התחזיות. 254 אלף משרות נוספו לשוק העבודה בספטמבר, הזינוק החודשי החד ביותר מאז פברואר.
שוק המניות:
עליות נאות במדדים בחודש ספטמבר: מדד S&P 500 סיים את חודש ספטמבר בעליה של 2%, מדד נאסד"ק רשם עליה חודשית נאה של כ-2.7%. מדד מניות הטכנולוגיה גבוה כעת בכ-21% מכפי שהיה בתחילת 2024, ומדד דאו ג'ונס שהוסיף לערכו 1.8% ננעלו שניהם בשיא חדש.
מחירי הנפט נמצאים בירידה כבר תקופה, וכשזה קורה למרות כל מה שמתרחש במזה”ת ובין רוסיה לאוקראינה, זה בהכרח קשור להאטה בכלכלה העולמית.
אירופה:
• הבנק המרכזי הפחית את שיעור הריבית בפעם השנייה ב-0.25% לשיעור של 3.65%.
• מגמה מעורבת בשוק מניות באירופה.
• האינפלציה ממשיכה לרדת.
• התוצר מדשדש (0.6% צמיחה).
• שיעור האבטלה נותר ללא שינוי על 6.4%.
אינפלציה:
האינפלציה ממשיכה לרדת וכבר עומדת על 2.2%, שזה קרוב מאוד ליעד.
גרמניה דיווחה על שיעור אינפלציה שנתי של 1.8% בספטמבר, הנמוך ביותר מאז 2021. מגמות דומות של התמתנות האינפלציה נצפות בצרפת, איטליה וספרד.
ריבית:
בגוש היורו ה-ECB המשיך בתהליך הפחתות הריבית המתון עם הפחתה בפעם השנייה של 0.25% ל-3.5% על הפקדונות בבנקים באירופה, ואת הריבית על היורו ל-3.65% מ-4.25%, בהתאם לציפיות האנליסטים. הנשיאה לגארד לא סיפקה רמזים כלפי הצעדים העתידיים וחזרה על המסר שהחלטות יתקבלו פגישה אחרי פגישה.
שוק המניות:
מגמה מעורבת במדדי המניות של אירופה: מדד דאקס של בורסת גרמניה בלט לטובה עם עליה חודשית של 2.2%. מדד FTSE100 הבריטי דווקא ירד ב-1.7%, מדד יורוסטוקס 600 ירד בכ-0.5% ומדד בורסת מילאנו איבד 0.7% בחודש האחרון.
סין:
שוק המניות של סין בנסיקה.
בסין נלחמים בהאטה במשק ומקימים מס' תוכניות תמיכה: בענף הנדל"ן שלה שנמצא במשבר- טיפול בעודף ההיצע בשוק ותמחור מחדש של משכנתאות. בשוק המניות הועלתה תוכנית פיננסית שמטרתה לדחוף את הציבור לנכסים פיננסיים/נכסי סיכון וכך לנסות לשנות את המגמה הכללית בתחושת עושר והצריכה.
****
פרסומים בולטים הצפויים בחודש אוקטובר:
• ישראל- החלטת ריבית 09/10/24
• ארה"ב- מדד המחירים לצרכן 10/10/24
• ישראל- מדד המחירים לצרכן 15/10/24
• גוש האירו- החלטת הריבית 17/10/24
• גוש האירו- מדד המחירים לצרכן 17/10/24
• ארה"ב- החלטת ריבית 07/11/24