שנת העצמאות: להיות עצמאי בישראל ב-2022

לכבוד יום העצמאות הבא עלינו לטובה, עצרנו כדי לבחון את 'מפת החיסכון' הפנסיוני/פיננסי של העצמאים במדינת ישראל, ולשקף לעצמאי המתחיל (אבל לא רק) מהם הצעדים, הפעולות והדגשים החשובים שעליו להכיר || מדריך

Start-up nation

ישראל היא מדינה של יזמות. החל מדוכן הפלאפל הקטן והעקשן שלא מחליף מתכון כבר 40 שנה, וכלה בחברות סטארט-אפ בשווי מיליארדי דולרים שכובשות את וול סטריט ומשנות את העולם. יזמות באה בהרבה צורות וגוונים, אבל הצעד הראשון הוא פעמים רבות זהה – פתיחת תיק עוסק מורשה או עוסק פטור, ויציאה לדרך עצמאית.

כמו מדינת ישראל לקראת 1948, השאיפה להגדרה עצמית, מיצוי פוטנציאל והגנה על מה שיקר לנו, מביאה רבים מאיתנו לרצות לצאת לדרך עצמאית.

לכבוד יום העצמאות אספנו מספר נתונים, טיפים ותרחישים למי שחושב על הקמת עסק עצמאי או עבודה כפרילנסר/ית, למי שכבר לקחו צעדים ראשונים כעצמאים – וגם למי שכבר שנים מדווחים בעצמם למס הכנסה. תמיד יש מה ללמוד. אז נאחל מזל טוב למדינה, ונצא לדרך.

להיות עצמאי בשטח

להיות עצמאי בשטח

מספרים קטנים, השפעה גדולה

לפי הערכות משולבות מנתוני הביטוח הלאומי, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ורשות המסים, בישראל פועלים כיום יותר מחצי מיליון עוסקים עצמאים. זה אולי נשמע די מעט, הרי בישראל יש 8 מיליון תושבים ויותר. אבל כשנזכרים שמבין העצמאים הללו רבים הם בעלי עסקים שמעסיקים מאות ואלפי עובדים, מבינים את ההשפעה של העצמאים על הכלכלה.

ובכל זאת, כשאנו חושבים על עצמאי, מה שקופץ לנו לראש הוא אדם שיושב עם הלפטופ בבית קפה, או מישהי שמוכרת את התכשיטים שלה אונליין. ואכן, דינמיקה משולבת של השפעות הקורונה, החל"ת, גלי התפטרויות התפתחות תעשיית ההיי-טק וצמיחת דור חדש של נוודים דיגיטליים (שעובדים מכל מקום בעולם ללא קשר למעסיק) – הביאה לגל של עצמאים חדשים.

יוצאים לדרך חדשה: גל חדש של עצמאים שוטף את העולם

אחת ההשפעות המשניות של הטלטלות שעבר שוק העבודה במהלך הקורונה הגיעה במחצית השנייה של 2021. מה שהתחיל כידיעות בודדות על שינויי קריירה שבוחרים רבים מהצעירים לבצע לאחר חודשים מתישים ושוחקים של עבודה מהבית – הפך עד מהרה לגל של התפטרויות, במה שבארה"ב קיבל את הביטוי "ההתפטרות הגדולה".

גם בישראל, לפי נתוני שירות התעסוקה, 25% מדורשי העבודה ברבעון האחרון של 2021 היו כאלה שהתפטרו מעבודתם. לפי נתונים שפורסמו ב-TheMarker בפברואר האחרון, מספר המתפטרים ברבעון הרביעי של 2021 גבוה ב–17% מהרבעון המקביל ב–2018. זהו נתון משמעותי, בעיקר לאור העובדה שבישראל מספר המשרות הפנויות שרק ממתינות לאיוש עומד על 151 אלף.

ניתן להסיק מכך שחלק לא מבוטל מהמתפטרים פנו לדרך עצמאית ולפתיחת עסק, במקום לעבור לחוזה העבודה הבא. ההנחה מתחזקת עם הנתון לפיו במהלך שנת 2021 נפתחו או חזרו לפעול לא פחות מ-63 אלף עסקים.

צעדים ראשונים: שלוש התחנות בדרך למעמד עצמאי בישראל

הרבה מהעצמאים החדשים למדו – בדרך קלה או קשה – שכל ההתחלות מאתגרות. מחקרים הראו שהעצמאים המוצלחים ביותר, אלה שהמשיכו ליצירת עסק מכניס ומצליח, היו דווקא אלה שבילו שנים רבות כשכירים. אז אם אתם קוראים את הכתבה הזו ממשרדי המעסיק שלכם, וחולמים על תיק עוסק פטור – אל תתייאשו, כנראה שאתם במסלול הנכון.

למי שמעולם לא הוציא חשבונית בחייו, יכול מאוד להיות שהרעיון של פתיחת עסק עצמאי מרגיש מאיים ולא מוכר. איך פותחים עסק? למי פונים? כמה מסים צריך לשלם? ובכן, זה אמנם לא צעד פשוט, אבל הוא ממש לא בלתי אפשרי.

בישראל ישנם שני סוגים של עוסקים עצמאים – עוסק מורשה, ועוסק פטור. על מנת לפשט את העניין, נציין שעיקר ההבדל נוגע לגביית מע"מ והזדכות על מע"מ בביצוע עסקאות (17% בכל עסקה), ולמעשה סוג העוסק מעיד על גודל העסק, לפני מחזור ההכנסות שלו.

עוסק פטור הוא מי שמחזור העסקאות השנתי שלו לא עובר סכום של 102,292 שקל בשנה (נכון לשנת 2022). כל סכום מעבר לזה, ואתם עוסק מורשה. ההפרדה הזו באה להקל על עסקים קטנים, ולחסוך מהם ביורוקרטיה מיותרת: לעוסק פטור יש פטור מדיווחים חודשיים למע"מ; והוא אינו צריך לדווח על גביית מע"מ לרשויות.

פתיחת עסק (ללא סיוע של איש מקצוע כמו רואה חשבון) עוברת בשלוש תחנות לפי הסדר הבא:

משרדי מע"מ – כאן תתבקשו להציג תעודת זהות, אישור ניהול חשבון מהבנק של העצמאי ומסמך המעיד על מיקום העסק – חוזה שכירות וחשבונות של דירה, משרד, מסעדה או כל מקום שממנו מתנהל העסק. בנוסף תתבקשו למלא את טופס 821 – טופס פתיחת עוסק מורשה.

מס הכנסה – כאן תפתחו תיק עוסק מורשה. תעשו זאת על ידי מילוי טופס 5329 – דו"ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה.

ביטוח לאומי – שוב, ממלאים טופס. הפעם זהו טופס 6101 שבו תפרטו במה עסקתם בשנים האחרונות – שכירים, סטודנטים, מחוסרי עבודה וכן הלאה, וכן מה היתה הכנסתכם. ואז תצהירו מהי  כמות שעות העבודה שאתם צופים כעצמאים וההכנסה.

המתינו בדואר לקבלת תעודת העוסק, ותוכלו להתחיל לגבות תשלום כנגד חשבוניות לפי מספר העוסק שלכם. מכאן והלאה, אתם מחויבים לדווח כחוק לרשויות המס על כל הכנסה והוצאה שלכם, ולשלם מסים, מע"מ וביטוח לאומי.

קרן השתלמות ופנסיה

כשיוצאים לעצמאות תעסוקתית, צריך לזכור – אין יותר מעסיק שדואג להפקיד לקרן הפנסיה או לכל אפיק חיסכון אחר. האחריות היא עליכם.

קרן השתלמות – אם אתם עצמאים ואינכם מחזיקים בקרן השלמות, קרוב לוודאי שכדאי לכם מאוד לפתוח קרן כזו לעצמכם. הפקדה שתבצעו כעצמאים לקרן ההשתלמות בשיעור של עד 4.5% מהכנסתם השנתית החייבת במס ועד תקרה חודשית של 22,500 ₪ (תקרה שנתית של 270,000 שקל) תוכר לכם כהוצאה, בנוסף – הרווחים שיושגו (בשאיפה) מחסכון זה יהיו פטורים ממס רווח הון עד תקרת הפקדה חודשית של 18,480 שקל (תקרה שנתית של 221,760 ₪ )

פנסיה – החל משנת 2017, מחויבים העצמאים במדינת ישראל להפקיד נתח מהכנסותיהם לקרן פנסיה. מטרתה של המדינה היא להבטיח שגם למי שאינו עובד כשכיר – ואינו נהנה מהפקדות קבועות לפנסיה – יהיה מספיק כסף בחיסכון לקראת יום הפרישה.

על פי החוק, עצמאי שהכנסתו היא עד מחצית השכר הממוצע במשק – 10,550 שקל בשנת 2021 –  חייב להפקיד 4.45% ממנה לקרן הפנסיה. מעל להכנסה זו, חובה להפקיד 12.55% מהיתרה. מי שמרוויח למשל בדיוק את השכר החציוני במשק – 10,550 שקל – מחוייב להפקיד 4.45% ממחצית משכרו, ו-12.55% מהמחצית השנייה: סה"כ 897 שקל בחודש, או 10,762 בשנה.

ישנן שתי הטבות מס שניתנות על הפקדות לקרן במעמד עצמאי:

התייחסות להפקדה כהוצאה מוכרת, כלומר הקטנת ההכנסה החייבת במס
זיכוי שמשמעותו הפחתה של תשלום מס ההכנסה השנתי. ההטבות ניתנות על פי מדרגות מס.
יום עצמאות שמח
לא כולם נועדו לעבוד כעצמאים. למעשה, המספרים מראים לנו שרובנו – מסיבות ברורות – מעדיפים את היציבות ואת המסגרת שמציעה עבודה כשכירים. אבל במדינה של יזמים, ברור שלהרבה מאיתנו מעקצץ הדחף – להתחיל עסק, להתפתח בצורה אישית – ולצאת לעצמאות. אז שיהיה לכולנו – שכירים, עצמאים, עוסקים פטורים ועוסקים מורשים – יום עצמאות שמח!

 

 

אין לראות בנאמר תחליף לשיווק פיננסי ופנסיוני המותאם לצרכי הלקוח. השימוש במידע ובנתונים הינו על אחריות הבלעדית של המשתמש.

 

כתבות נוספות באותו נושא