This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
מה הופך נשים למשקיעות טובות יותר מגברים?
השנה היא 2024, נשים ממשיכות לתפוס יותר ויותר עמדות של כוח בחברה, יש יותר שוויון ברמות השכר ובנוכחות של נשים בישיבות הנהלה – אבל יש עוד דרך ארוכה ללכת.
תחום הפיננסים, למשל, ממשיך להיתפס כתחום גברי, וגם להתנהל על ידי גברים, בין אם מדובר ברמת כלכלת המשפחה, ובין אם מדובר בניהול השקעות ובעמדות מפתח בגופי שירותים פיננסיים גדולים.
כך לדוגמה, רק 27% מתפקידי הניהול הבכירים בתעשיית השירותים הפיננסיים ברחבי העולם מוחזקים על ידי נשים, על פי מחקר 2020 של המכון הבינלאומי למימון (IIF). זאת, בעוד במגזר השירותים הפיננסיים בארה"ב למשל (המספרים דומים גם בישראל ובאירופה) מונה 50.2% נשים ורק 2.6% ממשרות המנכ"ל מאוישות בידי אישה – כלומר, יש נשים, אך פחות מגיעות להנהלה בכירה.
וחבל, חבל מאוד אפילו – כיוון שמחקרים מראים פעם אחר פעם שנשים פשוט משקיעות טובות יותר מגברים. כן, זה לא עוד "גברים ממאדים נשים מנוגה", אלא עובדה שמגובה במספרים. לכבוד יום האישה הבינלאומי 2024 החלטנו לעצור רגע ולבחון את הנושא, וגם לנסות להבין – מה הם הגורמים ששמים את ביצועי הנשים מעל אלה של הגברים בממוצע בתחום ההשקעות?
לפני שנצא לדרך, אנו, בקבוצת קלי, מאמינים שמקצועיות ומצוינות היא מעל לכל ללא קשר למגדר והנתונים מדברים בעד עצמם. בקבוצת קלי, המצב שונה ביחס לתעשיית הפיננסים בכללותה:
- 77% מהצוות מורכב מנשים.
- ישנןו כ-147 עובדות מתוך מספר כולל של 187 בקבוצה, כשהוותק הממוצע של נשים בקבוצה הוא 7.9 שנים!.
- כ- 70% מדרג הנהלת הביניים בקלי מורכב מנשים עם 28 מנהלות מתוך מספר כולל של 38 תפקידי ניהול בקבוצה, זאת לצד 60% של נשים בהנהלה הבכירה בחברה, כאשר השנה בנימה אישית, אני גאה שמייסד הקבוצה יחד עם הבורד המרשים שלה בחרו בי למנכ"ל את הקבוצה.
>>>3 דברים שחשוב לדעת על ביטוחים, השקעות ופנסיה לנשים
במבחן התשואה, הנשים מנצחות
אז האם נשים משקיעות טוב יותר מגברים? מחקרים רבים מראים שכן. מחקר מפורסם של בית ההשקעות וחברת השירותים הפיננסיים האמריקאית פיידליטי מ-2016 סקר לעומק פעילות ביותר מ-8 מיליון חשבונות השקעות. תוצאות המחקר הראו שנשים גם חוסכות יותר מגברים (0.4%), אך גם שההשקעות שלהן יוצרות יותר תשואה מדי שנה בממוצע – 0.4%. ההבדלים האלה אמנם עשויים להיראות מינוריים, אבל בקנה מידה של חיסכון ארוך טווח ותכנום פרישה, יש להם משמעות גדולה. מחברי המחקר מציינים דוגמה לפיה צעירה בת 22 שמתחילה את דרכה עם משכורת של 50,000 דולר בשנה ותשקיע בשוק ההון, תעלה על מקבילה הגברי ביותר מ-250,000 דולר.
בשנת 2018 נערך מחקר נוסף שהראה תוצאות דומות. חוקרים במחלקת מדעי ההתנהגות באוניברסיטה הבריטית Warwick Business School (WBS) ניתחו תיקים של 2,800 משקיעים ומשקיעות. המחקר מצא שלא רק שהמשקיעות הראו ביצועים טובים יותר מ-FTSE 100 (מדד הבורסה הבריטית) בשלוש שנים, אלא שהן גם עלו על מקביליהן הגברים.
בעוד שהתשואות השנתיות על השקעות הגברים היו בממוצע שולי של 0.14% מעל ביצועי FTSE 100, התשואות השנתיות על תיקי ההשקעות שבידי נשים רשמו 1.94% מעל המדד. המשמעות היא תשואות לנשים המשקיעות עם ביצועים טובים יותר מגברים ב-1.8%.
הגורמים המרכזיים להצלחתן של נשים בהשקעות
על פניו, אין סיבה הקשורה למגדר שאמורה לגרום לנשים להצליח יותר בתחום ההשקעות. יתרה מכך, הנשים עצמן חוששות שלא להצליח בתחום.
במחקר חדש יותר של פיידליטי מ-2021, שבו נסקרו 1,200 נשים ו-1,200 גברים בארה"ב בעלי הכנסה אישית של לפחות 50,000 דולר בשנה – 60% מהנשים שנסקרו אמרו שהן משקיעות בבורסה, אך רק 14% מהן העידו על עצמן שהן "יודעות הרבה על חיסכון והשקעות". 70% מהן אמרו שהן "צריכות לדעת יותר על בחירת מניות וקרנות להשקעה" – וזאת בעוד המחקרים מראים שהן בכלל טובות יותר בהחלטות מסוג זה, במבחן התשואה.
אז מה בכל זאת מסביר את היכולת המיוחדת של נשים בהשקעות? להלן מס' גורמים מרכזיים:
- זהירות ובחינה מעמיקה יותר של נתונים: חברת הברוקראז' האמריקאית XTB ערכה מחקר ב-2022, שהראה שנשים זהירות יותר וצריכות יותר מידע כדי לקבל החלטות, אך כשהן כבר מקבלות החלטה – הן עושות זאת על סמך ניתוחים מעמיקים. נתונים ממחקר זה הצביעו על כך שנשים זקוקות לתחושת שליטה וביטחון רב יותר על הכספים שלהן, בעוד שגברים מקבלים החלטות מהר יותר, פחות סבלניים וסומכים על תחושות הבטן שלהם והדעה האישית שלהם.
- השקעות סולידיות ובטוחות יותר: סיבה נוספת קשורה בתיאבון של נשים לסיכון. סקר של ענקית ההשקעות BlackRock מצא ש-72% מהנשים נמנעות מהשקעה במניות מסוכנות יותר, בעוד שרק 59% מהגברים נמנעים מהשקעות כאלה. אותו סקר הראה גם שבעוד 31% מהנשים חוששות מהפסדים כבדים, רק 27% מהגברים פועלים תחת תחושה כזו.
סיכון גבוה אולי יכול להניב תשואות גבוהות יותר, אבל ברמה הסטטיסטית – למשקיעות סולידיות יש יתרון, כי לא כל מי שמסתכן תמיד מכה את השוק. - תכיפות ביצוע השקעות: מחברי המחקר של Warwick Business School גורסים שההבדלים נעוצים בתכיפות (נשים, למשל, ביצעו פעולות מסחר אקטיביות רק תשע פעמים בשנה בממוצע, לעומת 13 אצל גברים), אך לדידם ההבדל הגדול ביותר, וזה שהשפיע על התשואות שלהן, בא בתאבון שלהן לסוג המניות שבו הן השקיעו.
כך, נשים פעולות מתוך מיקוד לטווח ארוך. הן בסבירות גבוה יותר עשויות לאמץ פרספקטיבה ארוכת טווח יותר, לעסוק במסחר בתדירות נמוכה יותר ולהתמקד בבניית עושר לאורך זמן ולא ברווחים לטווח קצר. כמו כן, הן פועלות – גם בתיק ההשקעות – יותר מתוך משמעת. משקיעות הן ממושמעות יותר, דבקות בתוכניות ההשקעה שלהן ונמנעות מקבלת החלטות רגשיות או אימפולסיביות על סמך תנודות בשוק.
שלוש ארבע, לעבודה
הנתונים המוצגים בכתבה הם שילוב, כאשר מצד אחד, ישנן נשים מצליחות בפועל, אשר פועלות בדרכים שמתאימות לשוק ההון ומנצחות מדדים. מצד שני, אלו פחות מאמינות ביכולותיהן, פחות משתתפות בתחום המסחר וההשקעות בכללותו ופחות מגיעות לעמדות מפתח בתחומי הפיננסים. כמו בכל שנה, נשמח להזכיר את השיפורים, וניזכר – יש עוד הרבה עבודה בפנינו לקראת שוויון מגדרי מלא, בהשקעות ובכל תחומי החיים.