השקעות בימי מלחמה
איך מגיבים שוקי ההון בעולם למלחמה? התשובה הפשוטה תהיה שהם יורדים. אירועים שנתפשים כשליליים מתומחרים בשוק בצורה של ירידות, אבל הדינמיקה הצפויה הזו לאו דווקא מספרת את כל הסיפור. למעשה, מחקרים מראים שכמעט בכל אירוע ביטחוני עולמי גדול, השווקים ירדו ואז חזרו למספרים מוכרים בתוך זמן קצר. עם זאת, האתגר הראשון העומד בפני המשקיעים הוא לשמור על כספם, כאשר אחת הדרכים היא באמצעות גיוון ההשקעות וחלוקה נכונה בין מכשירים שונים ובין שווקים שונים.
3 השיקולים העיקריים בפתיחת חשבון בנק בחו"ל >>
בחודשי הלחימה, כאשר אנו מתמודדים עם אתגרים לא פשוטים, ובסביבה של חוסר ודאות מילת המפתח היא גיוון. על החוסכים והמשקיעים לפזר את הסיכונים ולגוון את ההשקעות אף מחוץ לישראל. בישראל, כנראה שזה זמן פחות מומלץ ל־STOCK PICKING וכדאי לגוון ולפזר את ההשקעות בעיקר באמצעות קרנות נאמנות או תעודות סל שהינן מכשירים פיננסים פשוטים, העוקבים באופן פסיבי אחרי מדדי מניות, אג״ח או סחורות למשל. מבחינת הסיכונים הגיאו־פיננסים ותנודתיות המדדים, מומלץ לפזר השקעות תמיד, גם כאשר מדובר בהשקעות בארה"ב. בנוסף, מניות מגנות על פני זמן מהאינפלציה ומראות החזרים גבוהים יותר לאורך השנים, אך יש לזכור שמדובר בכלי בעל תנודתיות גבוהה.
למרות כל הסיכונים, יש לזכור כי מלחמות מובילות לתהליכי פיתוח מואצים, ואיתם גם הזדמנויות. האם מלחמת חרבות ברזל, שמתנהלת בחודשים האחרונים, גרמה לשוק לזוז לכיוון זה או אחר? נראה שהשוק מתנהג בינתיים בצורה דומה לדינמיקות שוק שנרשמו באופן היסטורי במלחמות עבר בישראל.
כדי לבחון את התנהגות השוק הישראלי, ניקח את מדד ת"א-35, שב-8 באוקטובר צנח בכ-6.4%. ההבנה שצה"ל נכנס ללחימה מתמשכת יצרה חשש אצל משקיעים וב- 26.10 נרשם השפל שאליו הגיע המדד מאז הלחימה – ירידה של 12.3% ביחס לסוף השבוע של לפני המתקפה. עם זאת, מאז המגמה שנרשמה במדד היא עלייה ונכון ל 31.5 עלה המדד ב 24%. ומה עם העולם? אם ניקח את מדד הבורסה האמריקאית, S&P500 כדוגמה נראה שגם הוא הגיע לשפל יחד עם המדד הישראלי, בסביבות ה-26.10, אך מאז גם הוא במגמת עלייה.
זמן טוב להשקיע?
שוקי המניות מגיבים בצורה חזקה בטווח הקצר, ועל כן עבור מי שמחפש להשקיע את כספו לטווח ארוך, ייתכן שזה זמן טוב לקנייה. לעולם לא נדע מתי המחירים הגיעו לשפל ומתי תתהפך המגמה, ניסיונות לתזמון השוק נגמרים בדרך כלל בהפסדים, והדרך החכמה להשקיע היא באופן סיסטמטי לאורך זמן – למשל באמצעות השקעה חודשית בסכום קבוע, תוך פיזור ההשקעה בין כלים שונים.
לשוק ההון יש נטייה להיות מושפע באופן מיידי מסנטימנטים של משקיעים, אך נטייה נוספת שיש לשוק היא "לנער" מעליו את ההשפעות האלה, ולהמשיך לרוץ קדימה. לכן חשוב – מצד אחד לא לקחת החלטות פזיזות, ולחשוב לטווח הארוך; ומצד שני לשמור על ערנות ועל ניהול תיק אקטיבי.
בנקודה זו חשוב לזכור שהמחקר הרחב ביותר בתחום ההשקעות – כמו גם כלי ההשקעה המגוונים ביותר- מצויים בידיהם של הבנקים הזרים. השקעות גלובליות הכרחיות לגיוון כל תיק השקעות, אולי ביתר שאת בעת של חוסר יציבות בשוק המקומי, ומומלץ שאלה ייעשו על ידי גופים מקצועיים המתמחים בכך.