תקופה של חוסר וודאות: בין רפורמה לאינפלציה, ימים גורליים לכלכלה

האם האינפלציה נבלמת? האם נראה ירידות מחירים בקרוב? ומהו הקשר לרפורמה המשפטית? ● עמית קלי, מנהל לקוח פיננסי בכיר בקבוצת קלי, עושה לנו סדר
עמית קלי | מנהל לקוח פיננסי בכיר

אנחנו נכנסים לכמה ימים של עדכונים חשובים שקשורים לכיס של הציבור הישראלי. עד סוף השבוע נדע האם נפתחה הדלת להסכמה רחבה לגבי הרפורמה המשפטית, נקבל עדכון לגבי הריבית בארה"ב, נדע מהו קצב האינפלציה בישראל במאי והאם היא נבלמה, ונבין איך כל זה השפיע על השקל. כל הדברים האלה קשורים האחד לשני, ובסופו של דבר – הם ישפיעו על המחירים שאנו משלמים על הלוואות, בהחזרי המשכנתא וגם בסופרמרקט.

הרפורמה המשפטית: פנינו לאן?

לא מעט נכתב על ההשפעה הכלכלית הקיימת והפוטנציאלית של השינויים במערכת המשפט שמתכננת לבצע הממשלה. דירוג האשראי של ישראל עלול להיפגע, השקל נחלש ביחס לסל המטבעות ומדדי הבורסה בישראל מדשדשים. היום (רביעי) נדע האם ישנה הסכמה מצד הקואליציה להכניס לוועדה למינוי שופטים נציג של האופוזיציה, ובכך לרכך משמעותית את חומרת הרפורמה המקורית.

בלילה התנהלו דיונים מרתוניים במטרה להתקרב לפשרה שתקבל תמיכה רחבה. המשמעות כרגע היא שהרפורמה המשפטית במתכונתה המקורית גוססת. יתרה מכך, הרכב הוועדה למינוי שופטים הוא נושא ליבה בוויכוח לגבי הרפורמה, ופשרה לגביו תסמן פתיחת דלת לקראת הוצאה לפועל של יתר הסעיפים בהסכמה בין-מפלגתית רחבה.

התוצאות עשויות להתבטא בשני מישורים:

  • ראלי אפשרי במדדי הבורסה בישראל: מצב פוליטי יציב יותר וניצי פחות יעודד השקעות מקומיות וזרות במניות ובאיגרות החוב שנסחרות בבורסה בתל אביב. ולבורסה שלנו יש אכן לאן להתקדם כדי לעמוד בקצב העליות במדדי המניות העולמיים: בעוד המדדים בארה"ב טיפסו בקצב מהיר מתחילת 2023 (נאסד"ק עלה ב-30% ו-S&P500 עלה ב-13%), אצלנו מדד ת"א-35 טיפס בכ-1.5% בלבד.
  • התחזקות של השקל: מאז שהחלו הדיבורים על פשרה אפשרית והתקדמות של הרפורמה, השקל מתחזק. מתחילת השבוע ערכו עלה ב-5% מול הדולר (ל-3.56 שקלים לדולר), קצב גידול מהיר מאוד. המגמה צפויה להימשך ככל שהמצב הפוליטי יתייצב. שקל חזק גם יוריד את הלחץ מבנק ישראל להעלות ריבית, נגיע לכך בהמשך.

 

תקופה של חוסר וודאות בין רפורמה לאינפלציה
תקופה של חוסר וודאות בין רפורמה לאינפלציה

 

החלטת הריבית של הפד: האם ההעלאות ייעצרו ביוני?

הלילה יפרסם הפדרל רזרב, הבנק המרכזי של ארה"ב, את החלטת הריבית שלו ליוני. בשנה החולפת הפד העלה את הריבית באופן עקבי – כשהמשמעות היא התייקרות של הריביות על הלוואות במשק האמריקאי, התייקרות תשומות בנייה והתייקרות של כלל המוצרים במשק. כל זאת נעשה כדי לצנן את הכלכלה מההשפעה האינפלציונית שקיימת זה שנה ויותר ברחבי העולם.

ואולם לאור קצב אינפלציה יורד והולך, ייתכן שנגיד הפד, ג'רום פאוול, יחליט לחדול זמנית מהעלאת הריבית ולקחת מרחב נשימה כדי לבחון כיצד נוהגת הכלכלה בהמשך הדרך. אמנם הדעות בנושא חלוקות גם בתוך חדרי הישיבות של הפד, אך המספרים מצביעים על בלימת האינפלציה לעת עתה.

במאי ראינו מספרי אינפלציה נמוכים מהצפוי: עליות מחירים אפסיות במשק האמריקאי ברמה של 0.1%, וזאת לעומת תחזית של 0.2%. כך במאי ירד נתון קצב האינפלציה השנתי ל-4% בלבד, לאחר שבאפריל הוא היה 4.9%. לכן יש סבירות גבוהה שהפד ימתין ולא יבצע העלאת ריבית ביוני, מה שיהווה תפנית מבחינת מדיניות מוניטרית מאז אביב 2022.

אינפלציה וריבית בישראל: מתי נראה ירידות מחירים?

גם בנק ישראל מושפע מהחלטת הריבית בארה"ב. הבנק מכוון לשמור על מרווח קבוע בין הריבית בישראל לריבית בארה"ב, כדי לשמור על כוחו של השקל. לכן מעניין יהיה לראות האם נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, ילך בעקבות עמיתו האמריקאי במצב שבו הריבית בארה"ב נותרת ללא שינוי.

החלטת הריבית של בנק ישראל מושפעת מכמה גורמים. ראשית, כמובן, האינפלציה: ביום חמישי יתפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש מאי בישראל. זהו הנתון שמצביע על אינפלציה, וכל עוד המצב בכלכלה הוא של מחירים מטפסים, יש היגיון מוניטרי בהעלאות ריבית. באפריל נרשם גידול של 0.8% במדד המחירים לצרכן, בקצב אינפלציה שנתי של 5%. אם המספרים יתמתנו, ייתכן שגם לנגיד שלנו יהיה תמריץ להמתין עוד חודש לפחות עם העלאת הריבית במשק.

אבל ישנם גורמים נוספים שישפיעו על החלטתו, השבוע וגם בהמשך הדרך. כפי שצוין, התחזקות של השקל תנמיך את הצורך בהעלאת ריבית. שקל מתחזק מוריד בפועל מחירים בישראל, ובכך מאט את האינפלציה. במצב כזה, יהיה לנגיד קל יותר להחליט להמתין עם העלאת הריבית.

שורה תחתונה: ממתינים לתוצאות האמת

אם כך, אנחנו נמצאים במה שיכול להתברר כנקודת מפנה בכלכלה: צליחתה של הרפורמה המשפטית, התחזקות המטבע, ראלי בבורסה, בלימת האינפלציה ועצירת העלאות הריבית. או – חוסר הסכמה על הרפורמה, היחלשות של השקל, מדדי בורסה תקועים, אינפלציה וריבית מטפסת. כל אלה משפיעים האחד על השני: רפורמה מוצלחת מחזקת את השקל, שקל חזק מוריד אינפלציה, אינפלציה שנבלמת עוצרת את עליית הריבית. במצב האופטימי הזה הכל ייעשה זול יותר: החזרי משכנתאות, ריבית על הלוואות, מחירי סל המוצרים לצרכן ועוד. כעת נותר לראות רק איך הדברים יתגלגלו בימים, בשבועות ובחודשים הקרובים.

כתבות נוספות באותו נושא