כנגד 4 משקיעים דיבר שוק ההון: הגדה בורסאית לכבוד פסח
הכותרת צועקת: "ירידות חדות בשווקים" – מה תעשו? התשובה לשאלה הזו היא צעד ראשון בדרך להבנה, איזה סוג של משקיע אתם. שוק ההון מטבעו פתוח לכולם, כל אחד יכול להשקיע (או לא להשקיע), לנתח, לקרוא, לנסות להשפיע, לנסות להרוויח וכו'. לכן, זוהי לא הפתעה שניתן למצוא הרבה קווי אופי שונים בקרב משקיעים.
הסולידיים ואוהבי הסיכונים, המנתחים הטכניים וחובבי האלגוריתמים, הפאסיביים והאקטיביים, הכרישים והדגיגים. לא משנה איך קוראים להם, השוק מנוהל על ידי אינסוף פרסונות, ולפעמים כדי לדעת איפה ומתי להשקיע, כדאי גם להבין מי הם אותם המשקיעים שפועלים לצדך. לכן, לכבוד חג הפסח, החלטנו לנסות לעשות סדר בין כמה סוגי משקיעים.
הכל ברוח טובה ובהשראת סיפור ההגדה.
חכם – מה הוא אומר?
לפני הכל, "המשקיע החכם" יודע שחשוב לפזר נכסים. הוא לעולם לא ייקח את כל הונו ויקנה בו מניות של חברה אחת בלבד, אלא ינסה לפזר את הכסף בין חברות, הין ענפים, בין בורסות שונות וגם בין סוגים שונים של ניירות ערך.
"המשקיע החכם" משלב אסטרטגיות השקעה כדי למקסם תשואות. הוא יודע להיזהר מטרנדים חולפים, ממילות באזז ומהבטחות ריקות. הוא משקיע זמן בקריאת הדו"חות הכספיים של החברות שבהן הוא רוצה להיות מושקע, כדי להבין האם תוכן כברן.
המשקיע החכם אינו פועל מתוך רגש בשוק ההון, ומכיר את "הָעֵדֹת וְהַחֻקִּים וְהַמִּשְׁפָּטִים" של השוק. הוא מתייעץ, חוקר, בודק וקורא – אבל בסופו של דבר לוקח החלטות מושכלות בעצמו, ולוקח על עצמו את מלוא האחריות לפעולותיו.
רשע – מה הוא אומר?
טוב, אף אחד כאן לא "רשע", אבל נגיד, כריש. המשקיע הזה רוצה הרבה, מהר, כאן ועכשיו. אין לו סבלנות או זמן ללמוד את השוק, להבין את אפיקי ההשקעה, לחשוב על מגמות או להביט אל עבר העתיד. הוא רץ קדימה.
זהו המשקיע שרואה את השוק צולל, ורץ לרכוש מניות כדי להרוויח כשהן יעלו. הוא גם ימהר למכור כשיש סימני עלייה, כדי לנסות להרוויח. או במלים אחרות הוא עושה את החטא הקדמון של לנסות לתזמן את השוק.
בקיצור, המשקיע מהסוג הזה מסתכל על השוק כעל מעין בית הימורים שמטרתו היא רק להניב לו רווחים. הוא לא מבין שהשוק עצמו קיים כמערכת מימון עצומה שכוללת אינספור שחקנים, ולכן "כופר בעיקר".
תם – מה הוא אומר?
"המשקיע התם" – זה שלא "מלכלכך את הידיים", ולמד שכדי להצליח בהשקעות (עם אופי כמו שלו), עדיף לו לתת למישהו אחר להשקיע בשבילו. זהו המשקיע שלא רוצה להיכנס למערבולת של שוק ההון, מעדיף להשאיר את הפעילות לאחרים, אבל עדיין מעוניין להרוויח תשואות ממסחר.
המשקיע התם מעניק את המושכות בכל הנוגע להשקעה שלו בשוק ההון למישהו אחר – למנהל השקעות מקצועי, לתיק מניות מנוהל בבית השקעות, לאפיקי חיסכון מבוססי השקעות כמו קרנות השתלמות או קופות גמל להשקעה וכדומה (במובן הזה, הוא גם מאוד חכם).
משקיעים מסוג זה מרוויחים פעמיים – פעם אחת כי הם לא צריכים להתעסק כל היום עם הוראות פוט וקול, מעקב אחרי מדדים וצפייה בפיד החדשות של בלומברג; ופעם שנייה, כי הם קוצרים תשואות על ההון שלהם ומגדילים אותו מבלי לנקוף אצבע.
זה שאינו יודע לשאול – מה הוא אומר?
"המשקיע שאינו יודע לשאול" הוא זה שעומד בצד, שומע את כל מונחי המסחר המפוצצים, אינסוף מספרים ונתונים – ואולי קצת מתבייש להגיד שהוא לא מבין. זהו המשקיע שרוצה לקחת חלק בחגיגה, אבל לא יודע איך מתחילים, איך נשארים ואיך מממשים.
ייתכן שיותר מכולם, הוא המשקיע שזקוק להנחיה ולהדרכה. ולמעשה, הרי כולנו זקוקים לסיוע מקצועי, בין אם זה רק בתחילת הדרך, ובין אם זה לכל אורך ההשקעה. "המשקיע שאינו יודע לשאול" הוא בדיוק סוג המשקיע שכדאי לו לפנות להכוונה ולייעוץ מקצועי, ולפעול באופן צמוד למנהל השקעות.
אם אין למשקיע את היכולת, הזמן או הרצון ללמוד את השוק; אם בכל זאת בוער בו הרצון להרוויח; אם הוא לא ממש מבין את חוקי המשחק ומפחד לעשות טעויות; אם הוא צריך מנטורינג – הוא כנראה מתאים ככפפה ליד לניהול השקעות מקצועי.
ניהול תיקים – שגם קלי מציעה – הוא דרך מצוינת למשקיעים שאינם יודעים… להשתתף בשוק ההון ולהרוויח.
אין זו הגדה
רגע של רצינות. הפרסונה של המשקיע – חיבתו לסיכון, המטרות הפיננסיות שלו, הרצון שלו להבין את השוק – משפיעה באופן גורף על דרכי ההשקעה שמומלץ לו לבחור בהן. חשוב לנתח ולהבין מי האדם שמשקיע, כדי לייצר תיק מסודר ומאוזן, שמשקף את אופיו.
לא בכדי, בכל פתיחה של קופת גמל או קרן השתלמות, תישאלו על רמת הסיכון אותה תרצו לקחת. אם השאלה הזו מבלבלת אתכם, ייתכן ושיחת הגדת יעדים והכוונה יכולה להיות מעולה עבורכם. צריכים יותר? קלי מציעה עזרה בבנייה של מערך פיננסי מלא – מתיק השקעות ועד חסכונות ופנסיה – כדי שתדעו שאתם פועלים לפי מה שמתאים לאופי שלכם.
מאחלים חג פסח שמח!