ניהול כספי תאגידים בקלי: שיחה פתוחה על ההשקעות של החברה שלך
לירן רז, מנהל לקוח פרימיום פיננסי בכיר בדסק התאגידים של קלי, מספר על עולם ניהול כספי תאגידים והיתרונות שמציעה חברת קלי
ניהול כספי תאגידים הוא תחום מקצועי העוסק בניהול, תכנון ובקרה של הנכסים הפיננסיים של חברות ותאגידים, בהתאם למגבלות רגולטוריות. לירן רז, מנהל לקוח פרימיום פיננסי בכיר בדסק התאגידים של קלי, ישב איתנו לשיחה על העולם הזה.
"התחום של ניהול כספי התאגיד כולל קביעת מדיניות השקעה מותאמת לצרכי הארגון, החלטות על תמהיל הנכסים, כמו אחוזי חשיפה למניות, אג"ח קונצרני, מט"ח ומזומן, ניהול סיכונים פיננסיים, והתאמת אסטרטגיית ההשקעה לתזרים המזומנים ולמטרות העסקיות של התאגיד", הוא מסביר. "בשונה מניהול כספים פרטיים, ניהול כספי תאגידים מתבצע לרוב באמצעות ועדות השקעה מקצועיות או בעזרת גופים חיצוניים המתמחים בתחום, ומתאפיין בתהליכים מוסדרים, דיווחים תקופתיים, ושקיפות פנימית לגבי ביצועי ההשקעות.
"תחום העיסוק המרכזי של המחלקה שלנו בקבוצת קלי, הוא ניהול ובקרה של כספי תאגידים – הכספים שהחוק מרשה להם לנהל, כלומר ניהול תיקי תאגידים. אנחנו עובדים עם מגוון רחב של ארגונים – החל מתאגידים גדולים מאוד, דרך תאגידים בינוניים ועד לחברות ארנק.
"כשמדברים על ניהול כספים, חשוב להבין שאנחנו פועלים בעולם שעבר כמעט 10 שנים בסביבת ריבית אפסית, ולכן ההחלטה היכן לשים את הכסף היא קריטית, גם ובמיוחד בשנים האחרונות כשהריביות הגיעו לשיא. ניהול הכספים מתבצע למי שמתאפשר מבחינת רגולציה – קביעת אחוזי חשיפה למניות, רכיב אג״ח קונצרני וכדומה. זה בעיקר רלוונטי לגופים גדולים."
איך נעשה ניהול הכספים בתאגידים קטנים יותר?
"התאגידים הקטנים יותר פועלים תחת ועדות השקעות פנימיות של אותה חברה. יש הבדל משמעותי בין ניהול כספים של תאגיד גדול לבין תאגיד קטן, מבחינת היקף הפעילות, מורכבות ההחלטות וכמובן הרגולציה שחלה עליהם".
שקיפות, מדידה וביצועים
איך מודדים ביצועים בתחום ניהול תיקי השקעות לתאגידים? האם יש שקיפות בנתונים?
"זאת נקודה מעניינת מאוד. רשות ניירות ערך אוסרת לפרסם תשואות של חברות שמנהלות תיקי השקעות, בניגוד לקופות גמל שם המידע חשוף. הסיבה לכך היא שהתשואה שונה בין גוף לגוף ואין חשיפה רוחבית. הרעיון הוא להגן על הלקוח על ידי אי-חשיפה של הנתונים הללו לציבור הרחב.
"עם זאת, בשנת 1995 ייסדנו אנחנו את 'מדד קלי', שמציג ביצועים של כל החברות שמנהלות תיקי השקעות, בכל רמת סיכון ובכל גודל לקוח. המדד הזה מתאים ללקוח הפוטנציאלי, משקף לו ביצועים של השנה האחרונה או 3-5 שנים אחרונות".
איך מנתחים הביצועים של בתי ההשקעות השונים?
"אנחנו מתעמקים בסיבות שהובילו לביצועים אלה לפי אחזקות. למשל, בית השקעות מסוים, היה ועדיין חשוף להשקעות גבוהות בחו"ל – זה עבד להם בתקופה מסוימת, ואז המגמה התהפכה, ואפילו התהפכה שוב חייבים להיות עם האצבע על הדופק.
"אנחנו רואים ומציגים ללקוחות את התמהיל המדויק – אחוזי מט״ח, שקלים, אג״ח קונצרני, השקעות פרטיות ומזומן בתיקים השונים. ללקוח קיים אנחנו יכולים לשקף למה גוף מסוים ביצע כפי שביצע, וזה כלי עיקרי שלנו בניהול כספי תאגידים. חשוב להדגיש שזה לא לקוח פרטי שיודע בדיוק מה הוא צריך: יש פה תהליך מוסדר של השקעות והתאמה לצורכי החברה".
איך נראה תהליך העבודה שלכם מול תאגיד חדש?
"אנחנו עובדים בעיקר דרך סמנכ״ל הכספים או האוטוריטה הפיננסית באותו גוף, לעתים גם עם המנכ״ל. בפגישה ראשונית אנחנו מציגים את המשנה שלנו, ולאחר מכן מגבשים יחד מדיניות השקעה מותאמת לארגון. לאחר תחילת העבודה המשותפת, אנחנו מספקים דיווחים חודשיים ופגישות שירות תקופתיות. המינימום לניהול תיק אצלנו הוא מיליון שקלים, וזה סף הכניסה לעבודה משותפת.
"בהמשך הדרך, אחרי התחלת ניהול התיק, אנחנו מראים ללקוח שאנחנו איתו לאורך כל הדרך – שולחים טפסים בסיסיים, דו"ח רבעוני או חודשי, מקיימים שיחת הערכה לגבי התיק, משקפים את מצב המאקרו ומספקים שיחות העשרה על הכלכלה בכללותה.
"אנחנו גם מתריעים בפני לקוחות על שינויים בשוק", אומר רז. "למשל, בסוף שנת 2023 פנינו לגופים עם חשיפות נמוכות לחו״ל והתרענו בפניהם על מגמות בשוק. זה חלק מהערך המוסף שאנחנו מביאים – היכולת לזהות מגמות ולהתאים את האסטרטגיה בהתאם."
יתרונות העבודה עם קלי
מה לדעתך מייחד את קלי בשוק ניהול כספי התאגידים?
"הדסק שלנו בנוי מאנשים עם ותק של 20-25 שנים בעולם הפיננסי, בשיווק פנסיוני ובניהול השקעות. אבל מעבר לניסיון, יש כאן שאלה מהותית יותר – למה לבחור בקלי?
"אנחנו גוף פרטי, שהוקם ב-1970 מתוך ראייה ורצון לתת ערך מוסף לתאגידים, בהיבט האובייקטיבי. ההסתכלות שלנו נטולת אינטרס. אין אצלנו גוף שיקבל תיעדוף על פני אחר. אנחנו מקבלים עמלה פנימית מתוך עמלת הלקוח, והיא זהה בין כל הגופים שאנחנו עובדים איתם. אין פה 'דלת אחורית' שדרכה אנחנו מקבלים הטבות."
איך אתם מתאימים בין תאגיד לבין גוף השקעות?
"ההיכרות שלנו עם כל בתי ההשקעות והמנהלים מאפשרת לנו לעשות התאמה מדויקת ללקוח. בשוק יש מגוון רחב של אפשרויות – יש מנהלי בוטיק, ויש לקוחות שיגידו 'אנחנו רוצים את הגופים המסורתיים בלי הרפתקאות'. מנגד, יש מי שמחפש משהו שונה – בתי השקעות בוטיק מתפתחים ודינמיים.
אנחנו מציעים התאמה אישית של חברה לגוף השקעות. כמו כן, יש אפשרות לפזר את ההון בין כמה גופי ניהול שונים. זה מאפשר פיזור סיכונים וחשיפה למגוון אסטרטגיות השקעה."
מהם האתגרים המרכזיים שתאגידים מתמודדים איתם בניהול כספיהם כיום?
"האתגר המרכזי הוא הסביבה המשתנה במהירות. אחרי כמעט עשור של ריבית אפסית, עברנו לסביבת ריבית משתנה שדורשת חשיבה מחדש על אסטרטגיות השקעה. תאגידים צריכים לבחון מחדש את האיזון בין נזילות לתשואה, בין סיכון לביטחון. אתגר נוסף הוא ההבנה של מגמות גלובליות והשפעתן על השווקים המקומיים. למשל, השינויים בחשיפה לחו״ל כפי שציינתי קודם. הדינמיקה הזו דורשת מומחיות וניסיון, וכאן אנחנו נכנסים לתמונה."
מה ההבדל המרכזי בין תאגידים שעובדים עם גוף כמו קלי לבין אלה שמנהלים את כספיהם באופן עצמאי?
"גופים ללא ניהול כספי תאגידים מקצועי פשוט לא יודעים איך הביצועים שלהם משתווים לשאר השוק. גוף שאין לו את היכולת הזו מנהל 'ליגה נפרדת' של ניהול הכספים שלו – ללא בקרה, ללא השוואתיות וללא יכולת לקבל פרספקטיבה אמיתית על ביצועיו. העבודה עם גוף כמו קלי נותנת לתאגיד את היכולת להשוות ביצועים, להבין מגמות שוק, לקבל התרעות על שינויים ובעיקר להתאים את אסטרטגיית ההשקעה לצרכי החברה באופן מדויק".
לא צריכים להשקיע לבד
רז מסכם כך: "הצעד הראשון הוא להבין שניהול כספי תאגיד הוא לא עניין של 'פתרון אחד שמתאים לכולם'. כל תאגיד הוא ייחודי, עם צרכי נזילות שונים, אופק השקעה שונה ומדיניות סיכון שונה. הייתי מציע להתחיל בגיבוש מדיניות השקעה מסודרת וברורה, המותאמת לצרכי החברה ולתזרים המזומנים שלה. לאחר מכן, לשקול עבודה עם גוף מקצועי שיכול לתת פרספקטיבה רחבה ואובייקטיבית על השוק.
"בסופו של דבר, ההחלטה היא האם להיות בודד במשחק או לרכוש ניסיון וידע מצטבר של עשרות שנים בשוק. האפשרות השנייה, לדעתי, היא הדרך הנכונה לנהל כספי תאגיד בסביבה הכלכלית המורכבת והמשתנה של ימינו."
אין לראות בנאמר תחליף לשיווק פיננסי ופנסיוני המותאם לצרכי הלקוח. השימוש במידע ובנתונים הינו על אחריות הבלעדית של המשתמש.