פרישה זה לא רק פנסיה: כל מה שהגוף, הנפש והכיס צריכים כדי לצאת לגמלאות עם חיוך

קרו הפנסיה שבה חסכנו במשך שנים היא הבסיס היציב שיכול לפתוח לנו את הפתח לשנות פרישה יציבות ורגועות ● אבל חשוב לא לזנוח גם את הפנים האחרים של הפרישה: רווחה אישית, יצירתית, רוחנית, משפחתית ותעסוקתית

יציאה לגמלאות היא לא רק סופו של מסלול הקריירה של אדם (ברוב המקרים), אלא גם תחילתה של תקופה מסוג אחר, כזו שרובנו לא חווינו בחיינו מעולם. היכולת לשלוט באופן מלא על הלו"ז שלנו ועל היומיום, תוך שאנו מקבלים קצבת פנסיה שמאפשרת לנו לממן את ההוצאות שלנו – זהו אזור בלתי מוכר, ולכן גם כזה שמעורר חששות בקרב פורשים רבים.
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בישראל יוצאים מדי שנה כ-70 אלף נשים וגברים לגמלאות. ברור שכל אותם פורשים הם שונים האחת מהשני – מטרות שונות לימי הפנסיה, רצונות שונים, סטטוס כלכלי שונה, הרכב משפחתי שונה וכולי. עם זאת, כולם יצטרכו להתמודד עם שינוי כזה או אחר – ושינוי יכול להיות מאתגר בכל גיל, על אחת כמה וכמה בגיל מאוחר.
אחת ההתמחויות של קבוצת קלי היא תכנון פרישה – העוסק באופן טבעי בפן הפיננסי של הפרישה: פנסיה, קצבאות, חסכונות וכדומה. עם זאת, התמונה אינה שלמה ללא התייחסות לצדדים נוספים של השינוי הגדול הזה – הצורך ברווחה רוחנית, נפשית ומשפחתית לצד הרווחה הכספית. צריך להיות מציאותיים – תקופת הפרישה לא תמיד דומה לגלויה של זוג פנסיונרים מאוהבים שמטיילים בעולם. ובכל זאת, אספנו עבורכם את שלוש הרגליים שלדידנו מרכיבות את הבסיס לתקופת פרישה חיובית, נוחה ובת-קיימא.

רווחה תעסוקתית וחווייתית

הפסיכולוג המפורסם זיגמונד פרויד צוטט כמצהיר שכל מה שאדם צריך כדי לנהל חיים מאוזנים זה "עבודה ואהבה". כן, אפילו המומחה הגדול לנפש האדם מציין את הצורך העמוק שלנו במשמעות ובגאווה ביצירת כפינו. למרות שאנחנו נוטים לפעמים לחשוב על עבודה כמילוי הצורך להתפרנס בלבד, מי שמתקרב לשנות הפרישה יכול לספר סיפור אחר.
כשהחברה מודיעה לנו שהגיע זמננו להניח את המפתחות וליהנות משנים של מנוחה על בסיס פרי עמלנו, לפתע רבים מבינים שהעבודה תחסר להם. אחרי שנים של מימוש עצמי והתפתחות, לפתע מסע הקריירה עתיד להיגדע באבחה אחת. לכן אחד הבסיסים החשובים לפרישה ברווחה הוא מציאה של משמעות תעסוקתית ו/או חווייתית אל תוך שנות הפנסיה.
חלק מהפורשים בוחרים להמשיך לעבוד גם אחרי גיל הפרישה הרשמי במדינת ישראל (62-65 לנשים ו-67 לגברים): חלקם יבחרו להמשיך לעסוק במקצוע שלהם, וחלקם ימצאו תעסוקה אחרת. בכל מקרה, מי שממשיך לעבוד יכול למעשה לדחות את משיכת הקצבה, ממשיך להפקיד לקרן הפנסיה וממשיך ליהנות מתנאים סוציאליים המסופקים על ידי המעסיק.
אבל גם מבלי להמשיך לעבוד, ישנן דרכים רבות "למלא" את החור שנוצר בעת הפסקת העבודה שאליה התרגלנו במשך שנים. אימוץ תחביב חדש או החייאת תחביב ישן שזנחנו – יכולים להיות התחליף המושלם לעבודה: דבר שאנו נהנים לעשותו, שגורם לנו לקום נמרצים ונרגשים בבוקר ושמעניק משמעות ליומיום שלנו. יותר מכך, לא מעטים הסיפורים על פורשים שהחלו לצייר, לכתוב, לפסל או לנגן – והתחביב שלהם הפך לעבודה של ממש.

רווחה רוחנית ומשפחתית

כשנצא ממעגל העבודה, ייתכן שנחווה גם חסך במשמעות פנימית – בשביל מה אנחנו קמים בבוקר? אז כאמור, חשבו לחפש דרכים למלא את היומיום בשגרה שתמלא את הצורך החווייתי ותעורר בנו תשוקה לעשות, לחוות ולהתקדם. כל מטפל או פסיכולוג יצביעו על הצורך למצוא תחביב או לפתח שגרה של התנדבות, עבודה או יציאות קבועות עם חברים כצעד חיובי לקראת רווחה נפשית אצל פורשים.
כפורשים, אנחנו גם יכולים לנצל את הזמן הרב שהתפנה לנו כדי להשקיע בפנימיות שלנו. גם אם אתם גדולי הציניקנים, נסו למצוא את הדרך שלכם לחקר רוחני לקראת הגשמה של מה שעושה לכם טוב – מדיטציה, יוגה או שיעורי פסיכו-דרמה הם דרך אחת; אבל גם צניחה חופשית, טיפוס על הר או כתיבת ספר הם דרכים מציונות להשגת התעלות רוחנית.
ובכל הנוגע לרווחה משפחתית, גם כאן הפרישה מאתגרת את מה שהיה מוכר וידוע לנו. וכאן הפנייה היא לקרובי המשפחה של הפורשים: אם אמא, אבא, סבא, סבתא ואף דוד או דודה שלכם הגיעו לגמלאות, בדקו האם יש להם צורך או חוסר בקרבה אנושית. בדידות היא אחד החששות הגדולים ביותר של מבוגרים המגיעים לגיל פרישה, ובני משפחה הם המועמדים הטובים ביותר להפגת הבדידות הזו. בדקו מה שלום הגמלאי או הגמלאית הקרובים אליכם, התקשרו, בקרו והיו שותפים בחייהם. אלה הן פעולות חשובות יותר מכל חיסכון כזה או אחר בקרן הפנסיה.

פרישה זה לא רק פנסיה

רווחה כספית וחומרית

אבל… גם הכסף חשוב. הבסיס היציב לכל התרחישים האלה של מציאת תחביב חדש ומרגש, יציאה לטיול מסביב לעולם או בילוי זמן איכות עם קרובים ואהובים – הוא כלכלי. אם לא נחסוך כראוי לקראת שנות הגמלאות, ולא נקפיד על תכנון פרישה מקצועי ומוכוון מטרה, יכול מאוד להיות שלא נוכל לממש רבים מהחלומות שטיפחנו לקראת שנות הזהב. הסיבה היא פשוטה – לא יהיה לנו מספיק כסף כדי להמשיך לממן את רמת החיים שאנו רוצים.
בשנת 2018 נערך מחקר נרחב בארה"ב על ידי חברת MassMutual העוסקת בביטוחי חיים ושירותים פיננסיים, שבדק את הקשר בין פרישה לרמות של אושר בקרב נשים. תוצאות המחקר הצביעו בבירור על כך שפרישה מעבודה מורידה באופן כמעט מיידי את רמות הסטרס (לחץ) בקרב הפורשות. נשמע ברור, הרי עבודה זה עניין תובעני עם אחריות ומשימות, ופרישה היא זמן רגוע ללא התחייבויות או דרישות – מן הסתם רמת הסטרס תרד. זה נכון, אבל המחקר הראה כיצד במקרה אחד רמת הסטרס דווקא קופצת עם היציאה לגמלאות: חשש מפגיעה במצב הכלכלי וברמת החיים.
לכן חשוב במיוחד להתכונן לשנות הפרישה משלב כמה שיותר מוקדם החיים, אך לא פחות חשוב, בהגיענו לגיל פרישה לא לקבל אותה כמובנת מאליה אלא לתכנן אותה כמו שצריך. מציאת תחביב, מפגשים עם חברים וקרבה לבני ובנות משפחה – כל אלה הם דברים שאפשר לעשות תוך כדי שנות הפרישה. אבל הדאגה ליציבות כלכלית לתקופה זו חייבת להתרחש לפני היציאה לגמלאות.
הפקדות לפנסיה, בחירת מסלולי חיסכון נכונים, אופטימיזציה של תנאי החיסכון, סידור מצבת נכסים לקראת גיל הפרישה ועוד – או בשתי מילים "תכנון פרישה" – הם הבסיס לכל יתר האפשרויות שנפתחות בפנינו עם היציאה לגמלאות. איך מתכננים פרישה בצורה נכונה? בוחנים עם איש מקצוע את כלל הנכסים שברשותנו, מתאימים את מועדי ומסלולי משיכת הפנסיה, ובוחנים את תמונת המצב המלאה על מנת להתאים אותה לצרכים ולרצונות שלנו.
תכנון פרישה הוא מקצוע לכל דבר ועניין – וחשוב לבצע אותו בליווי גוף מקצועי המתמחה בדיוק בנושא הזה. בחירות נכונות לקראת גיל היציאה לגמלאות בכל הנוגע לכסף שלכם יכולות להתממש בהבדלים של אלפי שקלים בחודש בקצבת הפנסיה.

שימו לב, המאמר אינו בא להחליף התייעצות עם איש מקצוע. ישנם לא מעט בעלי מקצוע שמומחיותם היא הכנה נפשית, מנטלית ומשפחתית לקראת היציאה לגמלאות. בכל הנוגע להתכוננות פיננסית – המומחים של קלי ישמחו לייעץ לכם ולכן, ולדאוג ששנות הפרישה יהיו התקופה היפה ביותר בחייכם.

כתבות נוספות באותו נושא