פרישה לגמלאות: תכנון מקצועי והכנה לעבר העתיד
איך יוצאים לגמלאות? על פניו, השאלה הזאת נראית בנאלית: פשוט מפסיקים לעבוד. ואולם, מאחורי הצעד הפשוט לכאורה הזה, עומדת סדרה של החלטות, חישובים, תהליכים, טפסים ועוד… למעשה, מי שימתין עד לגיל הפרישה מבלי להציע סוג כל שהו של תכנון לקראתה, אמנם יקבל קצבה פנסיונית כמובן, אבל סביר מאוד שהסכומים שהוא ייראה יהיו פחותים משמעותית ביחס למי שעשה שימוש בתכנון פרישה מקצועי.
הסיבות הן רבות. החל מבחירת מסלולי ההשקעה בקרן הפנסיה בשלבים מוקדמים; עבור בניצול הטבות מס לכל אורך הדרך ובמיוחד לקראת הפרישה עצמה; וכלה בבחירת מסלול משיכת הקצבה בעת ההגעה לגיל הפרישה – או אף לפני כן. כל אלה משפיעים בסופו של דבר על סכום הקצבה החודשית שיקבלו החוסך או החוסכת.
בכתבה זו נתייחס לכמה מהצעדים שחשוב לשים עליהם דגש לקראת הפרישה, ונפרט את יתרונותיו של תכנון פרישה מקצועי תוך שקלול כלל המשתנים הייחודיים לכל חוסך וחוסכת. ניראה כיצד קווים מנחים אלה נהפכים לרלוונטיים אף יותר כשרוצים לצאת לפרישה מוקדמת, או כשרוצים לנצל הטבות מס.
מונחים מרכזיים בתכנון היציאה לגמלאות
ראשית נציין שלקראת פרישה, חשוב לזכור שפנסיה היא אינה המנגנון היחיד שמקבל מקום בתהליך תכנון הפרישה. תכנון מקצועי ייקח בחשבון את כלל הנכסים וההתחייבויות של העמית: חסכונות, הכנסות משכר דירה, השקעות מסוגים שונים, הכנסות מקבלת דיווידנדים וכלל ההוצאות וההכנסות של החוסך ומשק ביתו.
ואולם – חלק הארי של תכנון הפרישה קשור לקבלת כספי הפנסיה או ביטוח המנהלים. בתהליך הכנת החיסכון ומשיכתו בפרישה נצטרך לקחת החלטות מאוד חשובות, מאוד גדולות ומאוד משמעותיות שחלקן בלתי-הפיכות – בחלון זמנים קצר. הנה כמה מושגים שצריכים לקחת בחשבון.
מסלול פרישה: במהלך שנות החיסכון, כספי הפנסיה שלנו מושקעים בשוק ההון לפי מסלולים ברמות סיכון שונות לבחירת החוסך. להבדיל, בעת היציאה לגמלאות יידרש החוסך לבחור מסלול פרישה – המסלול שיקבע כיצד יקבל את הכספים. מתכנן פרישה מקצועי יוכל לייעץ באיזה מהמסלולים האפשריים כדאי וניתן לבחור: קצבה לפורש לכל החיים (קצבה קבועה עד סוף ימי החוסך, מבלי לשלם לאלמנה או יתומים); קצבה לפורש לכל החיים + תשלום למבוטחים (במקרה של מות החוסך, המוטבים יקבלו את כספי החיסכון כסכום חד-פעמי או כקצבה); קצבה לפורש לכל החיים ולבן/בת זוגו (הפורש יוכל לקבוע את השיעור מהקצבה שיקבלו בן/בת הזוג לאחר מותו – כ-30%-100%); ועוד.
דמי ניהול בעת קבלת הפנסיה: גם לאחר תקופת החיסכון ולאחר היציאה לגמלאות, הפורש ממשיך לשלם דמי ניהול. ברוב הגופים המנהלים דמי הניהול יהיו 0.3%-0.6% . בקרנות הפנסיה ובביטוחי המנהלים שהופקו מפברואר 22 קבע המחוקק תקרה של 0.3% לדמי הניהול בזמן קבלת הפנסיה. ככל שדמי הניהול גבוהים יותר זה משפיע כמובן על גובה הפנסיה שנקבל.
מקדם המרה: אז כמה כסף בעצם אנחנו צפויים לקבל כקצבה פנסיונית? לקראת הפרישה, הגוף המנהל את החיסכון הפנסיוני שלנו עורך חישוב מורכב שמטרתו היא הערכה של השנים שבהם הוא יצטרך לשלם קצבה לחוסך, עד לסוף ימיו. החישוב מבוצע על בסיס מספרים ממוצעים של תוחלת חיים, גיל, מצב משפחתי, בן או בת זוג, דמי ניהול ועוד. התוצאה שמתקבלת נקראת "מקדם המרה לקצבה". את כל הכסף שנצבר בקרן מחלקים באותו מקדם המרה, וזהו הסכום החודשי שאותו צפוי החוסך לקבל. מבלי להיכנס למשקל של כל מאפיין בחישוב, נציין בקצרה שלרווקים יהיה מקדם המרה נמוך יותר (ולכן יקבלו קצבה גבוהה יותר מדי חודש), וכך גם נשים (לאור תוחלת החיים הארוכה שלהן).
מס הכנסה על הפנסיה: כן, גם קצבת הפנסיה שלנו נחשבת כהכנסה, וככזו היא ממוסה על ידי רשות המסים. ככל שהקצבה גבוהה יותר, מדרגת המס תהיה גבוהה יותר. כך למשל, מקבלי קצבה של עד 6,450 שקלים ימוסו ב-10%, מקבלי קצבה של 6,451-9,240 שקלים ימוסו ב-14% וכן הלאה, לפי מדרגות המפורטות באתר רשות המסים. עם זאת, כמו במס הכנסה בשנות התעסוקה, גם מס ההכנסה על הקצבה מושפע ממאפיינים ספציפיים. ישנם מאפיינים המעניקים לחייב במס נקודות זכות, שמפחיתות את שיעור המס – למשל, אישה מקבלת חצי נקודת זיכוי, תושב ישראל מקבל 2. ועוד. בצירוף פטור ממס הכנסה לפי תיקון 190 (לפיו המיסוי יחול רק על כל סכום מעל 4,740 שקלים, נכון ל-2023, ניתן להפחית ואף להימנע לגמרי מתשלום מס הכנסה.
תכנון נכון לכל אורך הדרך
נקיטת מהלכים נכונים בפרק הזמן האסטרטגי שלקראת הפרישה מניבה הבדל משמעותי בגובה הקצבה. סקרנו כאן מונחי יסוד בתחום המתפתח של תכנון פרישה, וכפי שניתן לראות, אפילו התחום הצר יחסית של משיכת החסכונות הוא מורכב ודורש ניווט בין המון מידע. כדי לנצל את כלל ההטבות, למשוך ולחסוך במסלולים הנכונים ולהכניס את הכל לקונטקסט רחב – שימוש בשירותיו של מתכנן פרישה מקצועי יכול לעשות את ההבדל.