סקירת שוק ההון אפריל 2023
- הרגיעה בחזית הרפורמה בחודש החולף ותחילת שיחות על המתווה בבית הנשיא היו חיוביים עבור שוק ההון בישראל, נרשמו עליות שערים במהלך חודש אפריל.
- חברת הדירוג מודי'ס הורידה את אופק דירוג האשראי של ישראל מחיובי ליציב לאור חוסר הוודאות הפוליטי-חברתי במדינה בחודשים האחרונים. המשמעות של צעד זה היא שהדירוג של ישראל שעומד על A+ לא צפוי לעלות במהלך השנים הקרובות.
- בנק ישראל העלה את הריבית ל- 4.5%.
- מדד המחירים לצרכן עלה ב- 0.4%, האינפלציה ב- 12 החודשים האחרונים ירדה ל- 5%.
- בעולם נמשכת המגמה החיובית גם בחודש החולף. נרשמו עליות נאות במדדים המובילים לצד נתוני צמיחה מאכזבים ברבעון הראשון של השנה, הן בארה"ב והן באירופה.
- התמתנות איטית באינפלציה בארה"ב.
- עונת הדוחות בארה"ב בעיצומה, כאשר מרבית החברות שדיווחו עד כה, הציגו תוצאות טובות מהתחזיות המוקדמות.
שוק ההון בישראל
אינפלציה – מדד המחירים לצרכן עלה ב- 0.4% והאינפלציה ב- 12 החודשים האחרונים ירדה ל- 5.0%. ניתן לראות המשך עליות מחירים בעיקר במחירי המזון שעלו ב- 0.5% ובסעיף הדיור שעלה ב 0.6%. בחודשים הקרובים מדדי המחירים צפויים להיות מושפעים מפיחות השקל מול שאר המטבעות ומעליית מחירי הנפט בעולם.
ריבית – בנק ישראל העלה את הריבית ב0.25% לשיעור של 4.5% בתחילת חודש אפריל, לאור הנתונים הכלכליים החיובים והמחויבות לרסן את האינפלציה. יחד עם זאת, נראה כי השילוב של האטה באינפלציה בשבועות האחרונים והערכות לעצירת עליית הריבית בארה"ב, כנראה שיובילו גם את בנק ישראל לאותת על סיום תהליך העלאות הריבית בקרוב.
שוק העבודה – שוק העבודה עדיין חזק והדוק. במרץ שיעור האבטלה מכלל שוק התעסוקה התכווץ ל- 3.9% לעומת 4.3% בחודש ינואר.
שוק ההון – הבורסה בתל-אביב סגרה במגמה חיובית את חודש אפריל. מדד תל אביב 125 עלה בכ- 1.6% והקטין את ההפסד מתחילת השנה ל-3.3%.- אגרות החוב הקונצרניות הניבו תשואות חיוביות לעומת ירידות שערים ברכיב הממשלתי. מדד אג"ח הממשלתיות השקליות ירד ב- 0.5% ומדד אג"ח הממשלתיות הצמודות למדד ירד ב- 1.1%.
אנו סבורים כי רמת התשואה הגבוהה של איגרות החוב כיום נובעת הן מגורמים מאקרו כלכליים כמו עליית הריבית ועליית רמת הסיכון במשק המקומי והעולמי והן מסיבות טכניות הנובעות מיציאת כספים של הציבור מקרנות הנאמנות.
בחודש מרץ נרשם בתקציב במדינה גירעון שנתי זעיר עקב ירידה בהכנסות ממסים, על רקע האטה בענף הטכנולוגיה ובשוק הנדל"ן.
שקל/דולר – למרות הביצועים החיוביים בשוקי המניות, השקל ממשיך להיחלש. בחודש אפריל השקל נחלש מול היורו בכ-2% ומול הדולר בכ-1%. הפיחות יכול לגרום להעלאת מחירים ביבוא מוצרים וסחורות.
שער הדולר נכון ל-30.04.23 3.641 ₪.
לקראת אמצע החודש הבא צפויה S&P לקבל החלטה על דירוג האשראי של ישראל. ישראל מדורגת AA- עם אופק יציב. החשש הוא לירידת דירוג או ירידת האופק לשלילי לאור הרפורמה והמצב בישראל.
נתונים עדכניים ופרסומים חשובים: * 14/04/23 מדד המחירים בישראל עלה ב- 0.4% * 12/04/23 מדד המחירים לצרכן בארה"ב ירד ב- 1% ל- 5%. * 03/05/23 הפד' בארה"ב העלה את הריבית ב- 0.25% ל- 5.25%. * 10/05/23 החלטת מדד המחירים לצרכן בארה"ב * 14/06/23 החלטת הריבית בארה"ב |
שוק ההון בעולם
שוקי המניות המרכזיים בעולם היו ברובם חיוביים בחודש אפריל.
מניות- מדד ה-500 S&P רשם עליה בחודש אפריל של 1.5% ומתחילת השנה הוא גבוה בכ- 8.5%, כ- 80% מהעלייה נבעה ממניות הטכנולוגיה המובילות בארה"ב המהוות כיום כרבע ממדד ה- .
S&P 500 מדד MSCI העולמי עלה ב- 1.3% ועליה רבעונית של כ-8% ומדד הדאו עלה ב-2.5%. גם באירופה נרשמה מגמה חיובית – מדד היורוסטוקס 50 עלה ב- 1% וה DAX הגרמני עלה ב- 2.6%.
אינפלציה- הפד העלה את הריבית בארה"ב בפעם התשיעית ברציפות ברבע אחוז ל-5.0%.
הבנק המרכזי באירופה (ECB) העלה את הריבית בפעם השישית ברציפות בחצי אחוז ל-3.0%.
ריבית – קרן המטבע העולמית הורידה מעט את תחזית הצמיחה העולמית לכ-2.8% לשנת 2023. הערכת הקרן הינה כי אינפלציית הליבה (ללא אנרגיה ומזון) עדיין לא הגיעה לשיא במדינות רבות. מסתבר שהכלכלה העולמית עמידה יותר לעליית ריבית. חוזקו של שוק העבודה שנותר "הדוק" מקשה על ריסון האינפלציה ולכן עלול להוביל את הבנקים המרכזיים להידוק מוניטרי נוסף או לחילופין להותרת הריבית ברמה גבוהה זמן רב יותר מהצפוי.
ארה"ב: בנתוני האינפלציה האחרונים רואים התמתנות מסוימת באינפלציה בארה"ב ביחס לחודשים הקודמים, האינפלציה ממשיכה לרדת ועומדת על 5% לסוף חודש אפריל.
הבנקים הגדולים בארה"ב דיווחו על תוצאות טובות- עלייה משמעותית בהכנסות וברווחים ברבעון הראשון. הצמיחה במשק האמריקאי אינה מעידה על התקרבות המיתון.
שיעור הצמיחה הפרטית במשק האמריקאי הגיע ל-3.7% – הגבוה ביותר מאז הרבעון השני של שנת 2021
בסיכום הרבעון הראשון התשואה לפדיון של אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים ירדה מכ-3.88% בתחילת השנה לכ-3.45% בסוף אפריל 2023.
גוש האירו: האינפלציה ירדה בחדות ועמדה במרץ על 6.9% לעומת 8.5% בחודש הקודם.
ברבעון הראשון של השנה, כלכלת גוש האירו חזרה לצמוח כאשר התוצר של הגוש גדל בכ- 0.1% בהשוואה לרבעון הקודם.
חברת הדירוג פיץ’ הורידה את דירוג האשראי של צרפת מ AA ל-AA- עם תחזית יציבה.
מחיר חבית נפט עלה ב- 2%. לעומת זאת, מחירי הסחורות המובילים ירדו במהלך חודש אפריל.