סקירת שוק ההון: טלטלות בשווקים, מכסים ומה שביניהם

עילית פלג | סמנכ"לית קלי פרימיום
שירן דהדי | אנליסטית ורפרנטית דסק השקעות בכירה

כידוע, בימים האחרונים התקבלה הודעה ממשל טראמפ השבוע על תכנית המכסים שזעזעה את השווקים, וכוללת הטלת תעריף אוניברסלי של 10% (החל מה-5 באפריל), יותר מפי שלושה מהשיעור האפקטיבי הנוכחי של 3%. בנוסף, הממשל מתכנן להטיל מכסים "הדדיים" בין מדינות (החל מה-9 באפריל). המהלך עשוי להעלות את שיעורי היבוא האפקטיביים של ארה"ב ל-17%-22%, הגבוהים ביותר מאז שנות ה-30, עם סיכון למיתון.
תוכנית המכסים החדשה של טראמפ, המכונה "יום השחרור", כוללת מכסים על כמעט כל המוצרים המיובאים לארה"ב, ומטרותיה הן:
1. חיזוק התעשייה המקומית – המכסים יגבירו את הייצור המקומי, יגנו על משרות בארה"ב ויוסיפו הכנסות ממיסים.
2. איזון המאזן המסחרי – טראמפ שואף לצמצם את הפער בין היבוא לארה"ב והיצוא שלה.
3. הישגים נוספים – טראמפ משתמש בכוחה הכלכלי של ארה"ב, לדוגמה בהטלת מכסים על קנדה ומקסיקו, בנושאים כמו הברחות סמים והגירה.

תכנית המכסים הייתה אגרסיבית הרבה יותר ממה שהשוק ציפה. ביום שישי האחרון, סין השיבה עם שיעור מכס הדדי דומה לזה של ארה"ב. המהלך של טראמפ ותגובה סינית זו הגבירה את החשש בשווקים, במיוחד לאור החשש מסטגפלציה – האטה כלכלית מלווה באינפלציה גבוהה. כתוצאה מכך, בסיכום שבועי, מדדי המניות בוול סטריט ירדו משמעותית: מדד ה-S&P 500 צנח ב-9%, הנאסד"ק ירד ב-10% והדאו-ג'ונס ירד ב-8%.
הנאסד"ק, שמייצג בעיקר חברות טכנולוגיה, נכנס לשוק דובי לאחר שירד ב-20% מהשיא בדצמבר 2024. ביום שישי לבד המדד צנח ב-6%, מה שמעיד על חשש מההשפעה של תכנית המכסים על חברות טכנולוגיה שתלויות בייצור ומכירות בסין.

סיכום חודש מרץ

הורדת דירוג האשראי של ישראל:

בחודש מרץ 2025, חברת דירוג האשראי פיץ 'אישרה את דירוג האשראי של מדינת ישראל ברמה A+ (ללא שינוי) אך שינתה את תחזית הדירוג מ"יציבה" ל"שלילית".
אינפלציה – האינפלציה בישראל עדיין גבוהה מהיעד שנקבע על ידי בנק ישראל, העומד בין 1% ל-3%. בסוף 2024 עמד שיעור האינפלציה השנתי על 3.4%, וצפוי לרדת ל-2.6% במהלך 2025. על פי תחזיות כלכלנים מבנקים ובתי השקעות, האינפלציה בישראל צפויה להישאר גבוהה בחודשי האביב.

ריבית:

היום יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית, והיא צפויה להישאר ללא שינוי. הבנק ציין כי לאור הלחימה המתמשכת, מדיניותו המוניטרית מתמקדת בהפחתת חוסר הוודאות ויציבות השווקים, תוך שמירה על יציבות המחירים ותמיכה בכלכלה. הריבית תוגדר בהתאם לקרבת האינפלציה ליעדה, יציבות השווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית. שאלה מרכזית היא כיצד יתייחס הבנק, ובפרט המשקיעים, לעלייה המחודשת באי הוודאות המקומית והעולמית.

צמיחה:

הצמיחה בשנת 2024 הסתכמה ב-1% מעבר לתחזית בנק ישראל. הבנק מעריך כי בשנת 2025 צפויה צמיחה של כ-4%.

גירעון:

הגירעון התקציבי של ישראל ב-12 החודשים האחרונים, שהסתיימו בפברואר, עמד על 5.3%. מדובר בירידה נוספת מהגירעון של 5.8% שנרשם בינואר. עם זאת, הגירעון עדיין גבוה מהיעד שנקבע במסגרת תקציב המדינה לשנת 2025, שעומד על כ-5% מהתמ"ג (התקציב עדיין לא אושר במלואו).

 

שוק המניות:

הבורסה בתל אביב ננעלה ביום האחרון של חודש מרץ בירידות, על רקע הירידות בשוקי העולם בשל החשש מהמכסים שיטיל נשיא ארה"ב. הירידות בתל אביב בחודש מרץ היו מתונות יותר בהשוואה לוול סטריט, כאשר מדד ת"א-35 ירד בכ- 2% ומדד ת"א 125 ירד ב-4%. ירידות חדות יותר נרשמו במדד ת"א-90, שצנח ב-8%, כאשר גם מדד ת"א-נפט וגז ירד ב-8%.

אג"ח:

בחודש מרץ נרשמו ירידות שערים בשוק האג"ח בישראל. אגרות החוב הארוכות של מדינת ישראל הובילו את הירידות, בעקבות העלייה במתיחות הביטחונית והפוליטית שהובילה להגדלת פרמיית הסיכון. התשואה לפדיון של איגרת חוב שקלית ל-10 שנים עלתה החודש והיא עומדת על 4.52% לעומת 4.3% בסוף פברואר 2025.

שקל / דולר:

השקל נחלש מול המטבעות המובילים: בסוף חודש מרץ 2025, הדולר האמריקאי התחזק מול השקל והגיע לשער של 3.72 ש"ח לדולר. התחזקות זו נובעת מהשפעות של החלטת הריבית של הפדרל ריזרב לשמור על ריבית גבוהה של 4.5%, כמו גם מהתנאים הכלכליים והגיאופוליטיים שהשפיעו על שער החליפין בין הדולר לשקל.
שער הדולר נכון ל-31.03.2025 עמד על 3.72.

ארה"ב:

אינפלציה:

מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.2% בפברואר, קצב האינפלציה השנתי בארצות הברית ירד ל-2.8%. האטה זו עשויה להשפיע על החלטות הפדרל ריזרב בנוגע לשיעור הריבית במשק האמריקאי.

ריבית:

זוהי הפעם השנייה ברציפות שהפדרל ריזרב שומר על הריבית ללא שינוי, אחרי שלוש הורדות ריבית רצופות שהחלו בספטמבר 2024. הפד צופה שתי הורדות ריבית השנה.
צמיחה – הפד הוריד את תחזית הצמיחה ב-0.4% ל-1.7% בלבד לשנת 2025. התחזית הקודמת היתה לצמיחה של 2.3%, והשינוי התרחש בעקבות דיווח על עלייה חדה בגירעון המסחרי בינואר.
שוק המניות:

הבורסות בעולם רשמו ירידות חדות בחודש מרץ, בעקבות תוכנית המכסים של הנשיא טראמפ, מה שהגביר את חוסר הוודאות בשווקים. מדדי המניות המובילים בארה"ב רשמו ירידות חדות, כאשר דאו ג'ונס ירד ב-4.2% , S&P 500 ב-5.8% ונאסד"ק ב-8.2%. במקביל, מדד – VIX שמודד את התנודתיות ב- S&P 500 ונקרא גם "מדד הפחד", עלה ב-10.3%.
אג"ח:

בארה"ב, התשואות על אגרות החוב הממשלתיות ל-10 שנים נשארו כמעט ללא שינוי בסוף החודש, ברמה של 4.21%. המרווחים באג"ח הקונצרני בארה"ב ממשיכים להתרחב, במיוחד עבור הדירוגים הנמוכים, על רקע חששות המשקיעים מהאטה בשווקים.

אירופה:

אינפלציה וריבית:

הבנק המרכזי האירופי (ECB) הפחית את הריבית ב-0.25% ל-2.5%. זוהי הפחתת הריבית השישית מאז יוני 2024, שנעשתה בעקבות האטה כלכלית בגוש היורו ואי-ודאות גיאופוליטית, כולל מדיניות המכסים של נשיא ארה"ב טראמפ.

שוק המניות:

גם הבורסות באירופה הציגו החודש ירידות, כאשר מדד ה-DAX 40 ירד בכ-2%, מדד ה-FTSE 100 ירד בכ-2.6%, ומדד ה-STOXX EURO רשם ירידה של כ-4%.


 

אהבתם את מה שקראתם?

מסמך זה הוכן על ידי קבוצת קלי סוכנות לביטוח ושיווק השקעות בע"מ והינו רכושה הבלעדי. אין לעשות שימוש בנתוני המסמך שלא באישורה. יודגש כי האמור במסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ואדם ואינו מהווה המלצה למדיניות השקעות. המסתמך על הנתונים במסמך זה ללא קבלת יעוץ השקעות על פי דין, עושה כן על אחריותו בלבד, קבוצת קלי סוכנות לביטוח ושיווק השקעות בע"מ לא תשא באחריות כלשהי. אין בנתונים הנ"ל כדי להוות הבטחת תשואה שתושג בעתיד, ואף לא הבטחה ו/או התחייבות כי זהו התשואה שהושגה בעבר. ט.ל.ח

כתבות נוספות באותו נושא