סקירת שוק ההון לחודש יולי 2022

מה קרה בעולם בחודש יולי, לפניכם סקירה עולמית.

חודש יולי הפתיע לטובה כאשר נרשמו בו עליות בכל שווקי המניות בעולם, חלקן היו עליות משמעותיות. זאת, חרף העלאות הריבית החדות הן באירופה והן בארצות הברית
מסתמן כי יולי הוא בין החודשים המוצלחים ביותר לשנת 2022 עבור מדדי המניות בשווקי העולם כמו גם בארצות הברית, כאשר מדד ה- 500 P&S הציג את העליות הטובות ביותר (פר חודש) מאז חודש נובמבר של שנת 2020.
עוד נצפה בארצות הברית, מדד הנאסד"ק נסק בשבועיים בלבד ב- 12% ,זוהי עלייה של כ-9% ושל כ-6% במדד ה- 500 P&S ובמדד ה- DOW JONES, לעומת מדדים אלו, המדד המקביל להם בשווקים המתעוררים נשאר כמעט במקומו, זאת בשל העלייה בתחלואה בסין אשר גרמה לירידה.

ישנן שתי סיבות עיקריות לעליות החדות שנרשמו בארצות הברית:

1 .חלק מהמשקיעים סבורים כי תהליך העלאות הריבית המתרחש בתקופה זו, יאט בחודשים הבאים.
2 .נתונים חיוביים בדוחות הכספיים שהציגו במהלך חודש יולי, הן חברות הטכנולוגיה והן בתחום האנרגיה אשר מראות צמיחה. דוחות כספיים של כחצי מכלל החברות הקיימות מדד ה- 500 P&S פורסמו לרבעון השני, כאשר כ- 76% מהחברות הציגו נתונים המעידים על רווחיות גבוהה מזו שחזו האנליסטים בבתי ההשקעות השונים.

בחודש יולי 2022 נרשמה עלייה במחירי הגז הטבעי אשר נסק בכ- 96%, כמו גם שיעור האינפלציה שממשיך לעלות חרף השלכותיה של המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. כך נרשמו שני שיאים שטרם נראו, הן בארצות הברית שבה עלתה האינפלציה ב9.1% – שיא מזה 41 שנים! ובאיחוד האירופאי בכ- 8.6% – שיא של כל הזמנים.

-עקב עליית האינפלציה השנתית בכלכלות העולם המובילות, אין זה מן הנמנע והבנקים המרכזיים נאלצים להמשיך ולהעלות את הריביות, כך העלה בסוף חודש יולי, הבנק המרכזי בארצות הברית את הריבית ב-0.75% בפעם הרביעית בשנה זו. (זוהי העלייה החדה ב- 22 השנים האחרונות). וכעת הריבית עומדת על 2.5%.

אינפלציית הליבה במגמת יקידה מחודש ממרץ – מ- 6.5% ל-6% כעת. (ללא התייחסות בתחומי האנרגיה ומוצרי מזון).

הנפט ירד בכ- 7% החודש, עקב חשש ממיתון בארצות הברית וההשפעה שלו על הביקושים.

באיחוד האירופי האינפלציה גבוהה ועומדת על כ-8.6%, זאת בעוד נרשמה האטה באינפלציית הליבה העומדת כעת על 3.7%, לעומת זאת האבטלה באיחוד האירופי מוסיף לרדת ועומד על כ-6.6%.

שערו של האירו התחזק והוא מוסיף לעלות ביחס לדולר

נרשמה עלייה העומדת על ממוצע של 7% בבורסות האירופאיות המובילות

בנוסף, ממשיכים לרדת מחירי ההובלה בעולם, הירידה היא משמעותית ביחס לזו של תחילת השנה. כמו כן, הירידה במחירי הסחורות נעצרה בסופ"ש האחרון, ונרשמה עלייה של כ-4% במדד כלל מחירי הסחורות, כאשר מחיריהן של הסחורות התעשייתיות הבסיסיות בלטו באופן ניכר כשהציגו עלייה שבועית של 6.2%.

חלה ירידה במחירי הסחורות – בין המוצרים השונים ניתן למצוא אף את החיטה שצנחה באופן משמעותי בהובלה הימית מסין.

למרות התחזית האופטימית לעלייה של כ-4% בתמ"ג האמריקאי, הוא צנח בשיעור שנתי של 0.9% ברבעון השני מסתבר כי לפחות חצי מהירידה נגרמה עקב ירידה במלאים, ובמיוחד בתחום החקלאות. יש לציין כי ירידה בתמ"ג האמריקאי אינה משקפת רק האטה בצמיחה, אף מסמנת גם שינויים מבניים בעקבות מגפת הקורונה שהיו בלתי נמנעים כך או כך.

תחום התיירות מראה התאוששות בעוד הוא נפתח ברחבי העולם, זאת למרות הקשיים, והוא מסייע לכלל הענף הכולל גם את תחומי התעופה, מלונאות, הפלגות וכדומה.
מה קרה בישראל בחודש יולי 2022 לפניכם סקירה מקומית:

בישראל, בחודש יולי, נרשמה עלייה של כ-7% במדד ת"א 125 אשר הוסיף להראות ביצועים טובים יחסית לנוכח הנתונים הבינלאומיים. (מצ"ב גרף מטה).

בנק ישראל יישר קו עם המגמה העולמית והוסיף להעלות את הריבית ל-1.25%. זאת בעקבות מספר גורמים אשר בראשם האינפלציה הגוברת, העלאת הריביות בעולם שגררו להיחלשות השקל ואיתנותו של שוק העבודה המאפשר לבנק להמשיך ולהעלות את הריבית גם לאורך השנה. נכון לרגע זה האינפלציה השנתית עומדת על כ- 4.4%.

עולם האשראי עומד בסיכון, זאת בעקבות עליית הריבית ומשבר האינפלציה של שנת 2022. כאשר ישנה עלייה בריבית לצד ירידה בפעילות הכלכלית, נוצר שילוב המהווה סיכון בכל הקשור לעולם האשראי.

חלה ירידה במספר מבקשי המשכנתאות, דבר המצביע על התקררות בשוק הנדל"ן המקומי.

נמשכת צמיחה משמעותית לצד גידול מהיר בהיקפי כלל הסוגים של אשראי בנקאי.

מחירו של הדלק מופחת בכחצי שקל ממס הבלו נכון לתחילת חודש אוגוסט. נכון לזמן זה מדובר בהפחתה לחודש אחד בלבד, אך ככל הנראה משרד האוצר יאריכה. גם רשות החשמל מזערה באוגוסט את מחיר החשמל ל-8.6%. שינויים אלו לצד הייסוף בשער החליפין, גורמים להפחתה ניכרת באומדן של מדד המחירים לצרכן – לשיעור של 0.0% נכון לחודש אוגוסט.

אגרות החוב עם משך חיים ממוצע (מח"מ) ארוך, עלולות להיפגע עקב עליות נוספות בריבית.

השקל הישראלי מוסיף ומתחזק בכ- 5% נוספים עם ייסוף של 3% מול הדולר ו-5% מול האירו אשר נמצא בשפל של כל הזמנים. התחזקותו של השקל נובעת מהעליות בשווקי המניות כמו גם מדד הנאסד"ק וצמצום פער הריביות הריאליות.

נכון לחודש יולי 2022 שערו של הדולר נקבע על 3.395.

לסיכום:

חודש יולי הוא החודש הטוב ביותר בשנתיים האחרונות, כך עולה מנתונים של שווקי המניות המובילים בעולם
MSCI העולמי עלה ב-8%, ארצות הברית עם כ-12% בנאסד"ק כאשר הדוחות הכספיים הראו נתונים טובים יותר מהערכות האנליסטים לצד ירידה בתשואות אגרות החוב הארוכות.
ירידות השערים בבורסת תל-אביב מתונות יחסית כאשר מושוות אל הבורסות בעולם: מדד ת"א-125 ירד בכ-%2% בלבד לעומת ממוצע ירידות העומד על כ-15% בבורסות ברחבי העולם, כאשר הנאסד"ק ירד בכ-21%.

כתבות נוספות באותו נושא