סקירת שוק ההון לחודש יוני 2023
שוק ההון בישראל
- נתוני הכלכלה בישראל היו מעורבים במהלך החודש. בצד החיובי, שוק העבודה המשיך לצמוח, הצמיחה הכלכלית נותרה יציבה, והצריכה הפרטית והתיירות המשיכו לגדול. מנגד, האינפלציה ירדה לשלילה, סחר החוץ האט, הפעילות בשוק הנדל"ן התכווצה, ועולות הציפיות להאטה בצמיחה בשנה הבאה. הנתונים החיוביים מעידים על כוחו של המשק הישראלי. שוק העבודה חזק, עם שיעור אבטלה נמוך וגידול במספר המשרות. הצמיחה הכלכלית נותרה יציבה, עם צמיחה של 2.5% ברבעון הראשון. הצריכה הפרטית והתיירות המשיכו לגדול, מה שמצביע על כך שהצרכנים והתיירים ממשיכים להוציא כסף.
- מדד המחירים לצרכן הפתיע לטובה ועלה ב- 0.2% והצביע על התמתנות בקצב עליית המחירים. האינפלציה בישראל ירדה מקצב של 5.4% בינואר ל- 4.6% בחודש האחרון.
- בנק ישראל העלה את הריבית ב -0.25% בפעם העשירית ברציפות לשיעור של 4.75% בחודש מאי.
- המדדים העיקריים בשוק המניות בישראל במחצית הראשונה סיימו במגמה שלילית. ת"א 125 רשם ירידה של 2.1%. הפערים בין ת"א 125 למדדים המובילים בארה"ב גדולים וזאת הן בשל העליות החדות בארה"ב והן בשל היחלשות השקל בכ-5% מתחילת שנה.
אינפלציה
נתוני האינפלציה בישראל הפתיעו החודש כלפי מטה. מדד המחירים לצרכן עלה ב- 0.2% בחודש מאי, ובכך האינפלציה ב- 12 החודשים האחרונים ירדה ל- 4.6%. הפסקה בהעלאות הריבית של הפד יחד עם הירידה באינפלציה מובילה לכך שבנק ישראל ככל הנראה יסיים את העלאות הריבית בחודש יולי.
ריבית
בנק ישראל העלה את הריבית ב-0.25% בפעם העשירית ברציפות לשיעור של 4.75% בחודש מאי. באמצע חודש יולי בנק ישראל יקבל החלטה נוספת על הריבית והשאלה הגדולה האם יעלה שוב את הריבית ל- 5% או שחברי הוועדה יחליטו להותיר את הריבית בשיעורה הנוכחי. מצד אחד ניתן לראות את התמתנות האינפלציה ומנגד, תנאים מקומיים כגון השפעת שער המטבע יכולים לגרום להעלאת הריבית כבר החודש.
שוק העבודה
שיעור האבטלה בישראל עלה במאי ל-3.5%, לעומת 3.1% באפריל. זוהי עלייה ראשונה בשיעור האבטלה מאז ינואר. העלייה בשיעור האבטלה נובעת ממספר גורמים, כולל גל הפיטורים בהייטק, העלייה בתשואות האג"ח והחששות מהאטה כלכלית.
גל הפיטורים בהייטק הוא גורם משמעותי לעלייה בשיעור האבטלה. בחודשים האחרונים פיטרו חברות הייטק רבות אלפי עובדים, כולל חברות גדולות כמו גוגל, מיקרוסופט ואפל. הפיטורים בהייטק פוגעים בשוק העבודה בישראל, מכיוון שהייטק הוא אחד מענפי הכלכלה הגדולים בישראל.
מניות
המדדים העיקריים בשוק המניות הישראלי סיימו החודש בעליות שערים. מדד תל אביב 125 עלה בכ- 1.65%, מדד ת"א 35 עלה החודש ברבע אחוז. מדד ת"א 90 עלה בכ-5.5%. עליות שערים במדדי ת"א- טכנולוגיה בכ- 4%. לעומתו, מדד נפט וגז, שנסחר על רקע הירידה המתמשכת במחירי הנפט, ירד החודש בשיעור של כרבע אחוז. בסיכום חצי שנתי, ביצועי המדדים המובילים היו מעורבים, כאשר מדד ת"א 35 נותר יציב אל מול עלייה של כ- 5% במדד ת"א 90.
שוק אגרות החוב
בשוק איגרות החוב נרשמו בחודש יוני עליות שערים רוחביות בהובלת שוק אגרות החוב הקונצרניות. בסיכום המחצית הראשונה של השנה מדד אגרות החוב הממשלתיות השקליות לטווחים בינוניים עלה בכ- 1.1% ואילו מדד אגרות החוב הקונצרניות עלה בממוצע בכ-2%.
על רקע ההפתעה במדד המחירים לצרכן שעלה ב- 0.2% בלבד ושהוביל להתמתנות בקצב עליית המחירים, בישראל נרשמה ירידה קלה גם בתשואות אג"ח הממשלתיות הארוכות.
התשואה לפדיון של אג"ח ממשלתי שקלי ל- 10 שנים ירדה ל- 3.77% בסוף יוני 2023 לעומת 3.82% בסוף החודש הקודם.
שינויים בשקל/דולר
בשבועיים הראשונים של חודש יוני התחזק השקל מול הדולר ושער החליפין שלו הגיע לרמה של 3.56 אך בשבועיים האחרונים , חזר השקל להיחלש וחזר לרמה של 3.7 בשל חידוש צעדי הרפורמה. בסיכום המחצית הראשונה השקל נחלש בכ- 3.5% מול סל המטבעות.
שוק ההון בעולם
- קצב האינפלציה במרבית המדינות המערביות מאט, מה שמסייע לשווקים לצמוח. הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי.
- שוק העבודה הדוק במרבית המדינות המפותחות, אך הוא מתחיל להתמתן עקב עליית הריבית.
- לפי נתוני משרד המסחר, התוצר המקומי הגולמי בשלושת החודשים הראשונים עלה בשיעור שנתי של 2%. נתון זה מעל הצפי של הכלכלנים.
- חודש יוני הסתיים בעליות שערים בשווקי המניות והאג"ח בעולם.
שוק ההון בארצות הברית
אינפלציה
נתוני האינפלציה ממשיכים להפתיע לטובה ומאפשרים לפד לעצור ולהותיר את הריבית ללא שינוי. חשוב לציין כי גם אם הריבית בארה"ב לא תעלה יותר, היא צפויה להיוותר גבוהה עוד זמן רב.
מגמת ההאטה בקצב האינפלציה גורמת להפחתת הלחץ על הבנקים המרכזיים להעלות את הריבית.
מדד המחירים לצרכן של ארה"ב עלה בחודש מאי ב- 0.1% לעומת 0.4% בחודש אפריל .
הריבית בארה"ב
הפד החליט להותיר את הריבית בהודעתו האחרונה ללא שינוי, ברמה של 5.25%. אינפלציית הליבה בארה"ב נשארה ברמות גבוהות מעל 5%, מה שמוביל לציפייה בשוק לעוד העלאת ריבית אחת או שתיים.
שוק העבודה
שיעור האבטלה עלה ל 3.7%, אך עדיין נותר מתחת ל- 4% מאז ינואר 2022.
שוק המניות בארה"ב
בסיכום חודש יוני ביצועי מרבית שווקי המניות המובילים בעולם היו ברובם חיוביים. מדד הדאו-ג'ונס רשם עליה בשיעור של כ-4.6%. מדד MSCI העולמי עלה ב- 6%. מדד ה 500 P&S עלה בכ- 6.5%.
בסיכום חצי שנתי עלה המדד ה P&S בכ- 16%. סקטור הטכנולוגיה (מדד הנאסד"ק) בלט מעל כול המדדים האחרים בעלייה חדה של מעל 30%.
שוק האג"ח
תשואות האג"ח הקונצרני סיימו את חודש יוני בעליות שערים. היחלשות השקל מול הדולר והאירו ונתוני האינפלציה שהפתיעו כלפי מטה, תרמו לתשואות יתר באגרות החוב הצמודות.
התשואה לפדיון של אג"ח ממשלת ארה"ב ל- 10 שנים עלתה לכ-3.85% בסוף יוני 2023 לעומת כ-3.65% בסוף חודש מאי. בסיכום חודש יוני מחיר חבית נפט עלה בכ- 5%.
שוק ההון באירופה
אינפלציה
האינפלציה באירופה ממשיכה לרדת ועומדת על 5.5% בחודש יוני לעומת 6.1% בחודש מאי. עלייה בקצב מחירי השירותים ל- 5.4% מ- 5%.
אינפלציית הליבה (ללא מזון ואנרגיה) בגוש האירו הפתיעה, רשמה עלייה בחודש יוני ל- 5.4% לעומת 5.3% בחודש מאי.
ריבית באירופה
הבנק המרכזי באירופה (ECB) לא עוצר ומעלה את הריבית על היורו, מ- 3.75% ל- 4%. הריבית באירופה צפויה להמשיך ולעלות.
מניות באירופה
מדד ה- Eurostoxx 600האירופאי עלה ב- 2.3%.
שוק העבודה באירופה
שיעור האבטלה בגוש האירו נותר 6.5%.
ביצועי המניות ואגרות החוב בישראל ובעולם לסוף חודש יוני
פרסומים לחודש הקרוב:
- ישראל- החלטת הריבית 14/07/23
- ארה"ב – מדד המחירים לצרכן 12/7/23
- ארה"ב- מדד המחירים ליצרן 13/07/23
- ישראל- מדד המחירים לצרכן 14/07/23
- גוש היורו- מדד המחירים לצרכן 19/07/23
- ארה"ב – החלטת ריבית 26/07/23