סקירת שוק ההון- מרץ 2023
סקירת שוק ההון לחודש מרץ בישראל
המסחר בתל אביב ברבעון הראשון של השנה הושפע לשלילה בעיקר מהשפעת הרפורמה המשפטית והשלכותיה, ובדומה לשווקים בחו"ל גם מהמשך העלאות הריבית. וזאת במטרה לרסן את האינפלציה שעודנה גבוהה.
אי הודאות הפוליטית לחצה את השוק המקומי כלפי מטה, כשברקע צניחה בשקל למול המטבעות הזרים ועליה במדד הפחד המקומי.
העלאות הריבית השפיעו על המסחר באגרות החוב, בעיקר באגרות החוב השקליות הארוכות שירדו בכ- 4%.
שיעור האבטלה הכללי ירד בחודש פברואר ל-9.3 אחוזים ובגילאי העבודה העיקריים (25-64 ( נותר ברמתו הנמוכה, תוך כדי עלייה בשיעור ההשתתפות. עם זאת, במגזר ההיי-טק נמשכת המגמה השלילית עם המשך ירידה במספר המשרות הפנויות בענף.
אינפלציה – מדד המחירים לצרכן נותר גבוה ברבעון הראשון בהובלת מחירי המזון, הנופש והדיור. תחזית האינפלציה ל-12 החודשים הקרובים עודכנה כלפי מטה על ידי החזאים לכ 3%. וזאת לאור התחזקות קלה בשער השקל, והערכה שעליית מחירי שכר-הדירה תתמתן מאוד במחצית השנייה של השנה. הציפיות לאינפלציה ירדו לאחרונה, ורוב עקום האינפלציה נמצא בתוך תחום היעד. הציפיות לאינפלציה צפויות להמשיך לרדת לאחר יציאת המדדים הקרובים שאמורים להיות עוד גבוהים.
ריבית – בנק ישראל העלה את הריבית ב0.25% בתחילת חודש אפריל לאור הנתונים הכלכליים החיובים והמחויבות לרסן את האינפלציה. הצפי הינו לריבית של כ 4.75%-5% עד סןף השנה.
מניות – שוק המניות חתם את הרבעון בירידות שערים שהיו מלוות בתנודתיות חדה בעיקר בשל חוסר הוודאות הפוליטי. פרמיית הסיכון של ישראל עלתה, והשפיעה בצורה מהותית על שוק המניות. חשוב לציין כי המניות הגדולות ממדד ת"א 35 רשמו ירידות מתונות ביחס למניות השורה השניה . מדד ת"א 35 ירד מתחילת השנה בכ 3% ואילו מדד ת"א 90 ירד ב 9%. מדד ת"א SME 60 ירד במעל 11%.
הירידות נרשמו כמעט בכל הענפים: מדד הבנקים, ירד בכ- 4% על רקע הרפורמה המשפטית והחשש מיציאת כספים מבנקים בישראל לבנקים בחו"ל.
מדד הנדל"ן המשיך את המגמה השלילית בעיקר כתוצאה מהעלאות הריבית וירד כ- 14% מתחילת השנה. ענף הנפט והגז בלט בעליה של – 13%.
שקל/דולר – אי הוודאות הפוליטית תמשיך כנראה להיות גורם משמעותי בחודשים הקרובים ותשפיע על הלך הרוח של המשקיעים מחו"ל ושל המשקיעים בישראל.
בחודש מרץ השקל התחזק בכ 1.5% ביחס לדולר. בסיכום הרבעון הראשון של השנה השקל נחלש ביחס לדולר בכ 3% .
שער הדולר נכון ל-31.03.23 3.615 ₪.
נתונים עדכניים ופרסומים חשובים: * ב- 3/4/23 בנק ישראל העלה את הריבית ב- 0.25% ל- 4.50%. * מדד המחירים בישראל עלה ב- 0.5% |
סקירת שוק ההון בעולם
הרבעון הראשון השנה הסתיים בעליות חדות במדדי המניות העיקריים .
מניות- מדד נאסד"ק השלים במרץ עליה נאה של 6.7% ועליה רבעונית מרשימה של 16.8%. מדד ה- S&P רשם עליה בחודש מרץ של 3.51% ומתחילת השנה הוא גבוה בכ- 7%. מדד MSCI העולמי עלה ב- 3 אחוזים ועליה רבעונית של כ-7 אחוזים. מדד היורוסטוקס עלה החודש בכ 2% ומתחילת השנה הוסיף לערכו 14%.
אינפלציה- ארה"ב: בנתוני האינפלציה האחרונים רואים התמתנות באינפלציה בארה"ב ביחס לחודשים הקודמים, אך עדיין נותרה דרך עד להתכנסות לאינפלציית היעד של הבנק המרכזי בארה"ב שהינה 2% לשנה.
בסיכום הרבעון הראשון התשואה לפדיון של אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים ירדה מכ-3.88% בתחילת השנה לכ-3.47% בסוף מרץ 2023.
גוש האירו: ירידה בשיעור האינפלציה השנתי ובמקביל עלייה ברכיב הליבה של האינפלציה. שיעור האינפלציה השנתי ירד מ- 8.5% בפברואר ל- 6.9% במרץ, בעיקר על רקע ירידה במחירי האנרגיה. נתונים אלה תומכים בהמשך העלאות הריבית באירופה.
משבר הבנקים בארה"ב: בשל הטלטלה במספר בנקים, ביניהם, בנק סיליקון וואלי ובנק סיגנצ'ר, הממשל הציע להקשיח את הכללים החלים על הבנקים במטרה להעלות את דרישות ההון והנזילות, ולקיים מבחני לחץ לעתים קרובות יותר.
הדבר גרם לרגיעה יחסית, ולעליות במניות הבנקים הקטנים והבינוניים.
נתונים עדכניים ופרסומים חשובים: מדד המחירים בארה"ב ירד ל- 0.4% מדד המחירים לצרכן של גוש האירו ירד מ- 8.5% ל- 6.9% הבנק המרכזי בארה"ב העלה את הריבית ל- 5% בלבד הבנק המרכזי באירופה (ECB) העלה את הריבית בפעם השישית ברציפות ל-3.50%. |