סקירת שוק ההון: סיכום חודש מאי
שוק ההון לא עוצר: ראלי בשווקים גם במאי למרות הלחצים הגיאופוליטיים והאינפלציוניים. בחודש מאי נרשמו עליות משמעותיות בשוק המקומי ובשווקים הבינלאומיים זאת על רקע התפתחויות גיאופוליטיות חיוביות ונתוני מאקרו מעודדים. בישראל נמשכה המגמה החיובית, כשהמדדים המרכזיים רשמו עליות נאות, וההתאוששות הכלכלית נמשכת – וזאת למרות עלייה מפתיעה במדד חודש אפריל שהתפרסם באמצע מאי.
מאז פרוץ המלחמה, השוק המקומי מציג התאוששות מרשימה, עם עליות חדות בכלל המדדים המרכזיים – ת"א-35, ת"א-125 ומדד הבנקים זינקו בעשרות אחוזים, תוך הפגנת עוצמה מפתיעה.
וול סטריט רשמה את חודש מאי הטוב ביותר מאז 2023, בעיקר בעקבות החלטת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, להשעות את המכסים על סין ל-90 יום לצורך מו"מ מואץ על הסכם סחר חדש – מהלך שהוביל לראלי בשווקים.
האופטימיות בשווקי המניות נמשכה גם בשבוע הראשון של יוני, למרות חוסר הוודאות סביב מדיניות המכסים. מדדי המניות בארה"ב מתקרבים מחדש לשיאים שנרשמו בתחילת השנה: ביום שישי, 6 ביוני, ננעל מדד S&P 500 בעלייה שבועית של 1.5%, ולראשונה מאז פברואר חצה שוב את רף 6,000 הנקודות. מדד הנאסד"ק קפץ ב-2.2%. העליות האחרונות נתמכו בין השאר בהודעתו של טראמפ כי שיחות הסחר עם סין יתחדשו בקרוב. שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט, ושני בכירים נוספים בממשל צפויים להיפגש בלונדון עם מקביליהם הסינים ביום שני, כדי לקדם את המו"מ בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם.
דירוג האשראי:
סוכנויות הדירוג לא הפחיתו את דירוג האשראי של ישראל, למרות הסיכונים.
S&P הותירה את דירוג האשראי של ישראל על A עם תחזית שלילית.
אינפלציה:
האינפלציה בישראל גבוהה מהתחזיות.
מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל זינק ב- 1.1%, כתוצאה מכך, קצב האינפלציה השנתי עלה ל-3.6%. נגיד בנק ישראל אמר שהפחתת ריבית תיתכן רק אם האינפלציה תרד לטווח היעד במהלך 2025.
נכון לעכשיו, לא צפויה הפחתת ריבית בהחלטה הקרובה ביוני וגם לא ביולי.
ריבית:
בנק ישראל השאיר את הריבית על 4.5%.
הציפיות הן לשתי הורדות ריבית של 0.25% כל אחת במחצית השנייה של 2025 – אך בפועל הדבר תלוי בהתפתחויות הלחימה ובמדדים הקרובים.
צמיחה:
התוצר לרבעון הראשון צמח בקצב שנתי של 3.4% , עדיין נמוך מהרמה שהמשק שואף להגיע אליה.
גירעון:
דו"ח משרד האוצר לחודש מרץ הצביע על ירידה קלה בגירעון התקציבי שירד מ-5.2% ל-5.1% מהתוצר, והוא עומד כעת על כ-104.7 מיליארד ש"ח.
שוק המניות:
הבורסה בתל אביב המשיכה לעלות גם במהלך מאי, על אף המתיחות הפוליטית והביטחונית. העליות נתמכו בפרסום דוחות כספיים חזקים לרבעון הראשון של 2025. מדדי המניות המרכזיים בת"א רשמו עליות מרשימות: ת"א-35 עלה ב־7.5%, ת"א-125 ב־6.5%, ת"א-90 בכ־5%, ומדד הבנקים קפץ בכ־11%.
מתחילת המלחמה באוקטובר 2023 ועד מאי 2025, רשמו המדדים המרכזיים בבורסה בתל אביב עליות משמעותיות: מדד ת"א-35 עלה בכ-50%, מדדי ת"א-125 ות"א-90 הציגו תשואות דומות, ומדד הבנקים אף זינק בכ-70%. הנתונים הללו משקפים התאוששות רחבה בכלל שוק המניות – מחברות גדולות ועד בינוניות וקטנות.
אג"ח:
התשואה לפדיון של איגרת חוב שקלית ל-10 שנים עלתה החודש והיא עומדת על 4.46% לעומת 4.33% בסוף אפריל.
שקל / דולר:
השקל התחזק מול מטבעות זרים, בעיקר בגלל דיווחים על התקדמות בעסקת שבויים עם החמאס.
השקל התחזק מול הדולר בשיעור של כ- 2.7%.
שער הדולר נכון ל-31.05.2025 עמד על 3.518.
ארה"ב:
דירוג האשראי:
חברת הדירוג מודי'ס הפחיתה את דירוג האשראי של ארה"ב ל־Aa1 (ירידה מדרגתAAA) כמו שאר חברות הדירוג, זאת בשל הקשיים התקציביים והגירעון המתרחב.
אינפלציה:
קצב האינפלציה השנתי בארה"ב ירד באפריל לשפל של יותר משלוש שנים, אך נותר גבוה מהיעד שקבע הבנק המרכזי.
מדד המחירים לצרכן בארה"ב לחודש אפריל 2025 עלה ב-0.2% בהשוואה לחודש מרץ. האינפלציה השנתית (השינוי במדד ל-12 החודשים האחרונים) הגיעה ל-2.3%.
ריבית:
הפד הותיר את הריבית ללא שינוי והזהיר מהתגברות סיכונים באינפלציה ובאבטלה.
צמיחה:
בתחילת החודש פורסמו נתונים, שהצביעו על ירידה של כ-0.3% בתוצר (בקצב שנתי). הירידה נבעה בעיקר מהקדמה של רכישות מצד יבואנים, אך מעבר לכך – שאר הנתונים מעידים שהכלכלה האמריקאית נותרה יציבה.
גירעון:
הגירעון התקציבי של ארה"ב כבר הגיע ל-6.4% מהתוצר המקומי, ובסוכנות הדירוג מזהירים שהוא עלול לטפס עד ל-9% בעשור הקרוב.
שוק המניות:
חודש מאי הסתיים בעליות חדות בשווקי המניות בארה"ב, לאחר תקופה של חוסר ודאות בגלל מכסי הסחר שהטיל טראמפ. מדדי המניות תיקנו את רוב הירידות מהחודשים הקודמים, וה־S&P 500 חזר לטריטוריה חיובית מאז תחילת השנה. העליות נבעו בעיקר מהסכם סחר בין ארה״ב לבריטניה, תחילת מו״מ חדש עם סין, והשעיה זמנית של המכסים ההדדיים. בנוסף, טראמפ שידר אופטימיות והודיע על הסכמים כלכליים גדולים בביקורו במזרח התיכון – כל אלה הרגיעו את השווקים ודחפו את המדדים למעלה.
ה-S&P500 עלה ב-6.2%, הנאסד"ק ב-9.6%.
אג"ח:
שוק האג"ח הממשלתיות רשם ירידות, כאשר תשואת איגרת החוב האמריקאית ל-10 שנים עלתה במהלך חודש מאי, והגיעה ל-4.51%, לעומת 4.22% בסוף אפריל, וזאת בעקבות הורדת דירוג האשראי של ארה"ב על ידי מודי'ס וחששות מהאצה באינפלציה.
אירופה:
אינפלציה וריבית:
נכון ל-5 ביוני 2025, הבנק המרכזי האירופי (ECB) הוריד את הריבית ל-2.15%.
בנוסף, האינפלציה בגוש היורו במאי הייתה נמוכה מהציפיות: מדד המחירים לצרכן עלה ב-1.9%, מתחת ליעד של 2% שקבע הבנק, מה שגרם להורדת ריבית.
שוק המניות:
השווקים באירופה עלו אף הם בצורה חדה במאי, עם אווירה חיובית כללית. מדד הדאקס (DAX) עלה ביותר מ-20% מתחילת השנה, ובחודש מאי לבדו קפץ ב-6.7% !המדד בלט במיוחד, בין השאר בזכות התייצבות פוליטית ושמועות על הסכם סחר נפרד עם ארה"ב. מדדים נוספים רשמו גם הם ביצועים חיוביים: מדד הפוטסי 100 (FTSE 100) עלה בכ-3% במאי ובכ-7% מתחילת השנה, מדד היורוסטוקס ( 50 EURO STOXX) התחזק בכ-5% בחודש האחרון ובכ-11.5% מתחילת השנה.