סקירת שוק חודש דצמבר וסיכום שנת 2022
שנת 2022 הייתה שנה קשה שלא נראתה כדוגמתה מאז שנת 2008 במשבר הכלכלי הגדול. השנה מסתיימת במגמה שלילית בשל מספר גורמים – מלחמת רוסיה-אוקראינה, העלאת הריביות המהירה שנגרמה בעקבות הצניחה של האינפלציה אשר גררה את שווקי המניות בכל רחבי העולם לירידות חדות והפגיעה האנושה בסקטור הטכנולוגיה. אכן שנה זו הייתה שנה קשה מאוד.
השנה החדשה העומדת בפתח, שנת 2023 תתחיל כאשר המהומה כבר מאחוריה עם צפי חיובי, שכן נראה כי ישנה התמתנות בציפיות האינפלציה, ורוב רובן של העלאות הריבית כבר הסתיימו. בנוסף, נצפו גם מגמות חיוביות בשווקים הבינלאומיים, בכל הקשור למחיריהן של הסחורות והאנרגיה לצד שיפור באספקה העולמית.
המדדים בעולם
ביצועים שליליים נרשמו במדדים, בחצי השנה הראשונה של 2022, בשווקי המניות. אך, נרשמו ביצועיים חיוביים במחיצתה השנייה של 2022 במדדים רבים.
עקב צניחתו החדה של סקטור הטכנולוגיה, הגיב מדד הנאסדק בירידה חדה של לא פחות מ-33%, בהשוואה לשאר המדדים. מדדים נוספים בארצות הברית אשר הגיבו בירידות חדות הן מדד ה-S&P 500 אשר ירד ב-19%, והדאו ג'ונס אשר צנח באופן מתון יחסית רק ב-8% בלבד, כאשר מניות הערך הן ששמרו עליו מירידה מתונה יותר. מדדי אירופה ירדו כ-12%.
שוק אגרות החוב האמריקאי נע בין ירידות חדות בעקבות האינפלציה ויחד איתה הריבית אשר נסקה מעלה במהירות. כך, מדד ה-AGG ירד ב-15%. לעומת זאת, באגרות החוב האמריקאיות בריבית קבועה לעשר שנים, נצפו עליות חדות בתשואות. זאת כאשר בתחילתה של שנת 2022 עמדה על מעט פחות מ-1.50% וחיש זינקה מעלה ל-3.88%.
נציין כי מלחמת רוסיה-אוקראינה הביאה עימה גם עליות ולא רק ירידות. זאת בעקבות עלייה במחירי הסחורות, ביניהן נצפו עלייה של כ-15% במחירי סחורות חקלאיות, כמו גם עלייה של כ-11% במחירי הנפט ואף עלייה של 11% גם במדד של מחירי כלל הסחורות.
כפי שציינו, עקב האינפלציה הקשה שאפיינה את שנת 2022, לא נותרה ברירה אחרת לבנקים המרכזיים ברחבי הגלובוס, אלא להעלות את הריביות במהירות. זאת בשל נתונים מדאיגים של גובה השיעור השנתי של האינפלציה הן בארצות הברית אשר עמד על כ-7.1%, הן באירופה אשר עמד על כ- 10.1% והן באנגליה אשר עמד על כ-10.7%.
הפדרל ריזרב האמריקאי החל בתחילתה של 2022 על 0.25% וסיים את השנה עם עליית ריבית של 4.5%, לאחר שהעלה אותה כשבע פעמים ברציפות.
חודש דצמבר לשנת 2022, עדיין גרר עימו ריקושטים בשווקי המניות בעולם כאשר אלו הראו ירידה. הנאסד"ק צנח ב-8.7%, מדד ה- S&P 500 ירד גם הוא בחודש זה ב- 5.9%, וגם במדד ה- EURO STOXX 50 נצפתה ירידה של כ-4%. נאמר בזהירות כי ייתכן והעלאת הריביות המהירה והתכופה של הבנקים ברחבי העולם ובארץ גם כן מגיע לסיום לצד הצפי הן להאטה בצמיחה ברחבי העולם והן להתמתנות בציפיות האינפלציה בשנה החדשה שבאה עלינו לטובה.
המדדים בישראל
ממש כפי שנצפה ברחבי העולם גם במדדים בישראל נצפו ירידות ברובן של המניות בת"א. זאת להבדיל ממדד הנפט והגז אשר זינק בכ-35% מתחילת שנת 2022, זאת כמובן בעקבות העלייה בדרישה לגז מישראל לצד עלייתם של המחרים הן בנפט והן בגז הטבעי בגלובוס.
נציין לשבח את מדינת ישראל שצלחה את המשבר הזה באופן טוב יחסי ביחס לשאר העולם. זאת כמובן בשל כך שהעלאת הריביות של בנק ישראל היו מתונות יותר מבשאר העולם כמו גם האינפלציה אשר לא הכתה בנו באותה העוצמה והייתה נמוכה יותר באופן יחסי כמובן. בנוסף, נציין כי בבורסה הישראלית נצפו ירידות מתונות יחסית, כך מדד ת"א 125 ירד רק ב-11.8% ומדד ת"א 35 במשק ירד אך ורק ב- 9%.
כפי שניתן לראות ישנם הבדלים ניכרים בין גובה האינפלציה בארצות הברית ומדינות אירופה לישראל, כאשר האינפלציה אצלנו היא כ-5.3% כולל את אינפלציית הליבה אשר השפיעה לרעה במסחר בת"א.
כמו כן נציין כי הריבית בישראל בתחילת שנת 2022 עמדה על 0.1% ובסיומה של שנה זו עמדה על 3.25% ריבית.
שוק אגרות החוב הישראלי הראה אטרקטיביות רבה בפרט באג"חים הממשלתיים השקליים, שבהם התשואה בעת פדיון אגרת חוב זו בריבית קבועה לעשר שנים הגיעה בסוף השנה לריבית מכובדת של 3.6%.
כמו כן, נצפית צמיחה מתונה אך קבועה בצריכה הפרטית.
שקל VS דולר – מתחילת שנת 2022 התחזק שער הדולר ב-13%, בתחילת חודש דצמבר התחזק ב-2.3% נוספים וביום האחרון של חודש דצמבר 2022 נקבע שערו על 3.52 ₪. לעומת זאת השקל ממשיך להתאים את עצמו אל שוק המניות האמריקאי והתנהלות הדולר ברחבי העולם.
נסכם ונאמר כי בעוד ירידה של כ-5% בממוצע נצפתה ברחבי הבורסות בגלובוס, המדדים המקומיים שלנו- מדד ת"א-35 ומדד ת"א-125 ירדו רק בכ-3.8%.
נתונים עדכניים ופרסומים חשובים:
*בנק ישראל העלה את הריבית בפעם השביעית ברציפות ב 0.5% ל- 3.75%