סקירת שוק לחודש אוגוסט 2024
המסחר בתל אביב בפתחה של שנה למלחמת "חרבות ברזל" התנהל על רקע כוננות גבוהה ברחבי הארץ בעקבות איומי תקיפה מצד איראן וחיזבאללה, כשנמשכת הלחימה בצפון הארץ וברצועת עזה ונמשכים המאמצים להגיע להסכם החזרת החטופים. המסחר הושפע גם מפרסום דו"חות כספיים אחרונים לרבעון השני של 2024 על ידי החברות הבורסאיות ומציפיות לקראת החלטת הריבית של בנק ישראל ב- 28 בחודש.
סקירת שוק ההון בישראל לחודש אוגוסט 2024
- הריבית נותרה ללא שינוי ברמה של % 4.5
- מדד המחירים לצרכן לחודש יולי עלה מעל הצפי ב- 0.6%
- המדדים בישראל השיגו גם החודש תשואה גבוהה יותר מהמדדים בארה"ב נכון לסוף חודש אוגוסט
- שיעור האבטלה ביולי ירד לשפל של 2.8%
הורדת דירוג האשראי של ישראל:
בעקבות המשך הלחימה והתגברות הסיכונים הגיאופוליטיים, ב- 12 באוגוסט הודיעה חברת הדירוג הבינלאומית Fitch כי היא מורידה את דירוג האשראי של ישראל מרמה של A+ לרמה של A עם תחזית דירוג שלילית ומיישרת קו עם 2 חברות הדירוג מודיס ו- S&P.
הורדת הדירוג תשפיע על התייקרות עלות גיוס החוב של ממשלת ישראל, במקביל לעלייה בגירעון הממשלתי מה שיוביל לגידול בהוצאות של הממשלה וכתוצאה מכך לעליית המיסים, תחליש את השקל שגורם להתייקרות מוצרים מובילים ולעליית מחירים נוספת.
אינפלציה:
מדד המחירים לצרכן עלה ביולי בשיעור של 0.6% (מעל הצפי), בקצב שנתי חצה את הטווח העליון של יעד המחירים ועמד על 3.2%. הסיבות לעלייה מהירה של קצב האינפלציה נובעות מעליות מחירים בתחום המזון, הנסיעות לחו"ל והערכות כי הזרמות הכספים מהממשלה מגדילות את הביקושים ויוצרת לחץ על המחירים, מה שיגדיל את ההוצאות הממשלתיות ויעמיס עוד יותר על ההוצאה הציבורית. בהקשר של עליית המחירים ויוקר המחייה בישראל נציין את הדוחות של רוב החברות הקמעונאיות בישראל בתחומי הביגוד והמזון שהציגו צמיחה נאה ותוצאות טובות. קצב אינפלציה מהיר יגדיל את ההוצאות הממשלתיות ויעמיס עוד יותר על ההוצאה הציבורית.
ריבית:
על אף שרבות ממדינות העולם כבר החלו בתהליכים של הפחתת ריבית, נגיד בנק ישראל החליט בסוף אוגוסט להותיר את הריבית במדינה פעם נוספת ברמה של 4.5%, זאת על רקע אי וודאות גיאופוליטית שגברה מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" והשפעותיה על הכלכלה, הפיחות בשקל, עלייה בשיעור האינפלציה ובגירעון הממשלתי לצד נתוני צמיחה חלשים. הוועדה הדגישה כי תוואי הריבית ייקבע בהתאם להתפתחות האינפלציה, היציבות בשווקים הפיננסיים, והמדיניות הפיסקלית על רקע אי הוודאות הגיאופוליטית.
בישראל הורדת הריבית מתרחקת כאשר מדד המחירים לצרכן בחודש יולי עלה ב- 0.6%, גבוה מתחזיות האנליסטים.
צמיחה:
נתוני צמיחה חלשים ברבעון השני של שנת 2024. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה נתוני אומדן ראשוניים, לפיהם התוצר המקומי גולמי ברבעון השני של שנת 2024 עלה ב- 1.2% בלבד בחישוב שנתי לעומת הרבעון הקודם והתכווץ בכ- 1.4% לעומת הרבעון המקביל בשנת 2023. התוצר לנפש ברבעון השני של 2024 התכווץ בכ- 0.4% בחישוב שנתי. בתחילת חודש ספטמבר ראשי האוצר הציגו לראש הממשלה תחזית כלכלית חדשה לצמיחה בישראל, אשר צופה שהצמיחה תעמוד על 1.1% בלבד ב-2024.
גרעון:
המשך עלייה בגירעון התקציבי השנתי – מנתוני האוצר עולה כי ביולי 2024 היה לממשלה גירעון בפעילותה התקציבית בסך כ- 8.5 מיליארד שקל, לעומת גירעון של כ- 0.6 מיליארד שקל בלבד ביולי 2023 והגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים ממשיך לגדול והסתכם בכ- 155.2 מיליארד שקל המהווה כ- 8.1 אחוזי תוצר – עלייה של כ-0.5% לעומת הנתון בחודש הקודם.
שוק המניות:
מדדי השוק המובילים רשמו באוגוסט עליות נאות של עד 4.7%. ככל הנראה המדדים משקפים בעיקר את הציפיות לכך שמצב המלחמה יסתיים בקרוב. מדדי ת"א 35 ות"א 90 עלו בכ- 4% ובכ-5% בהתאמה. זאת לעומת שיעור עלייה ממוצע של כ-2% במדדי מניות מובילים בבורסות מפותחות בעולם. ב- 25 באוגוסט ביצע צה"ל מתקפת מנע בדרום לבנון ובלם מתקפה מתוכננת על יעדים אסטרטגיים בארץ. בעקבות זאת, באותו היום מדד ת"א 35 עלה בכ- 2% והגיע לשיא כל הזמנים והשלים עלייה של כ-14% מפרוץ המלחמה. מדד תל אביב 125 מצוי כעת ברמה שגבוהה ב-10.6% מרמתו בתחילת השנה.
שוק האג"ח:
מדדי איגרות החוב לסוגיהן עלו בשיעור ממוצע של כ- 1.5%. את העליות הובילו איגרות החוב הממשלתיות צמודות המדד לטווח ארוך שעלו בכ- 3.5%-3%. מחזורי המסחר היומיים (בבורסה ומחוצה לה) באיגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות הסתכמו בכ- 2.5 מיליארד שקל ובכ- 0.8 מיליארד שקל בהתאמה, נמוכים מהמחזורים בחודש הקודם, ונמוכים בכ- 24% ובכ- 29% בהתאמה, לעומת המחזורים במחצית הראשונה של 2024. התשואה לפדיון של אג"ח ממשלתי שקלי ל- 10 שנים ירדה בכ- 0.1% והגיעה לכ- 4.8% לקראת סוף חודש אוגוסט.
שוק העבודה:
שיעור האבטלה רשם ביולי שפל היסטורי ועמד על 2.8%, לצד ירידה קלה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה שעמד על 62.7%. שיעור האבטלה ללא נעדרים זמנית מעבודתם ירד לכ- 2.8% לעומת כ-3.0% בחודש הקודם ו- 11 אלף מובטלים פחות ביולי מאשר ביוני, אז היו 137.5 אלף מובטלים.
שקל / דולר:
הורדת הדירוג לא השפיעה על הבורסה בישראל ולא על שוק המט"ח כאשר השקל התחזק אל מול הדולר. הדולר נחלש החודש בכ- 2.6% ביחס לשקל באוגוסט.
שער הדולר נכון ל- 31.08.24: 3.656.
סקירת שוק ההון בעולם לחודש אוגוסט 2024
ארה"ב:
- הריבית נותרה ללא שינוי על 5.5%- 5.25%
- האינפלציה בארה"ב מתמתנת ומגיעה לרמתה הנמוכה זה יותר משלוש שנים
- המדדים המובילים איבדו נתח גדול מהתשואה שנצברה מתחילת השנה
- נתוני הצמיחה גבוהים יחסית
- היחלשות בשוק העבודה
אינפלציה:
ירידה בשיעור האינפלציה השנתית לרמה של 2.9% – הנמוכה ביותר מאז שנת 2021, נתון זה מגביר את הסיכויים להורדת הריבית בתקופה הקרובה. מדד הליבה עלה כצפוי ב-3.2% – העלייה המתונה ביותר מאז אפריל 2021, לאחר עלייה של 3.3% ב-12 החודשים שהסתיימו ביוני.
עליות מחירים בולטות: סעיף המזון טיפס ב-0.2% ביולי, סעיף הדיור עלה ב-0.4% בחודש יולי, והיה אחראי על כמעט 90% מהעלייה החודשית של מדד המחירים לצרכן. מחירי האנרגיה נותרו ללא שינוי במהלך יולי, לאחר שתי ירידות חודשיות רצופות.
ריבית:
הריבית נותרה ללא שינוי על 5.5%. השווקים צופים שהבנק הפדרלי יוריד את הריבית בארה"ב בין רבע אחוז לחצי אחוז בפגישת ראשי הפד בספטמבר וכי עד סוף 2024, תרד הריבית בארה"ב לכ-4.5%.
יו"ר הפד נאם בכנס בג'קסון הול וסיפק רוח גבית לשווקים באומרו "הגיע הזמן להתאים את המדיניות. כיוון התנועה ברור, ותזמון קצב הורדות הריבית יהיה תלוי בנתונים נכנסים, בשינויים בתחזית, ובמאזן הסיכונים". בדבריו נמנע מלציין את המועד והשיעור המדויק של הורדת הריבית.
צמיחה:
בסוף חודש אוגוסט התפרסם נתון מעודד – התמ"ג האמריקאי צמח ברבעון השני של השנה ב- 3% בחישוב שנתי. זהו תיקון כלפי מעלה לנתונים ראשוניים שפורסמו ביולי, לפיהם הצמיחה ברבעון השני עמדה על 2.8%. זאת לאחר עלייה של 1.4% ברבעון הקודם, לעומת צפי לצמיחה של 2% בלבד – כפול מהקצב ברבעון הראשון והרבה מעל התחזיות. השיפור בצמיחה נבע בעיקרו מגידול בצריכה הפרטית שצמחה ב- 2.9% ברבעון השני, לעומת גידול של 2.3% שעליו דווח בפרסום של יולי.
שוק העבודה:
ביום שישי האחרון ה- 6 לספטמבר פורסמו נתוני תעסוקה מעודכנים לחודש אוגוסט. שיעור האבטלה ירד לשיעור של 4.2% לעומת 4.3% חודש קודם. מספר המשרות שהתווספו לחודש אוגוסט כ- 142 אלף משרות (לעומת צפי לתוספת של כ-164 אלף), שיפור לעומת חודש קודם. בנוסף, חל עדכון בכמות המשרות שהתווספו בחודש הקודם ל- 89 אלף במקום 114 אלף. קצב עליית השכר הממוצע לשעת עבודה עלה ב- 0.4%, קצב שנתי של 3.6%.
שוק המניות:
בתחילת חודש אוגוסט מדד הפחד בשוק זינק בחדות וגם המדדים המובילים התממשו בצורה חריגה תוך מספר ימים, בעקבות נתוני תעסוקה חלשים בארה"ב שהובילו לתחושת אי וודאות ומחשש המשקיעים ממיתון. עם זאת, בהמשך החודש המדד תיקן כלפי מעלה לאור ירידה בשיעור האינפלציה, עלייה במדדי מכירות בתים והמחשבה כי לא תתבצע נחיתה רכה בשווקים. מדד S&P 500 סיים את חודש אוגוסט בעליה נאה של 2.3%, מדד נאסד"ק רשם עליה חודשית של 0.65%.
שוק האג"ח:
באגרות החוב הממשלתיות של ארה"ב נרשמו עליות שערים וירידת תשואות חדה שנבעו מהחשש של המשקיעים והציפייה לנקיטת פעולה מהירה מצד הבנק המרכזי. התשואה לפדיון של אג"ח ממשלת ארה"ב ל- 10 שנים שירדה החודש בכ- 0.3% והגיעה לכ- 3.8% לקראת סוף אוגוסט 2024.
אירופה:
- הבנק המרכזי הפחית את שיעור הריבית ב-0.25% לשיעור של 4.25%
- תנודתיות בשוק מניות באירופה
- האינפלציה ביולי נותרה ללא שינוי (בהתאם לצפי), האינפלציה ב- 12 החודשים האחרונים רשמה עליה מתונה ועמדה על 2.6%
- שיעור האבטלה ירד ביולי במתינות ועמד על 6.4%
אינפלציה:
קצב האינפלציה בגוש היורו ירד באוגוסט ל-2.2% בלבד – הרמה הנמוכה ביותר מזה שלוש שנים ונמוכה משמעותית מהקצב של 2.6% בחודש קודם. הירידה בקצב האינפלציה נרשמת כיום בכל מדינות המפותחות (קבוצת OECD) שתוביל ככל הנראה למספר הפחתות ריבית.
ריבית:
הבנק האירופי המרכזי הותיר את הריבית ללא שינוי ל- 4.25%, בהתאם לצפיות.
שוק המניות:
כמו בארה"ב גם באירופה שוק המניות נפל בתחילת חודש אוגוסט אך חזר ותיקן מעלה. מדד יורוסטוקס 50 סיים את אוגוסט בעליה של 1.7%, מדד דאקס של גרמניה הוסיף לערכו 2.2%, ומדד בורסת מילאנו עלה ב-1.8% ומדד יורוסטוקס 600 עלה בכ- 1.35%.
יפן:
יפן התנהלה עם ריבית אפסית במשך תקופה ארוכה עד לא מזמן. הבנק המרכזי החליט שהגיע הזמן לעלות את הריבית לרמה של 0.25%. הבנק המרכזי הנהיג מדיניות מוניטרית של צמיחה ואינפלציה וגם עודדה את מסחר ה- Carry trade (הלוואה של כסף בריבית נמוכה שמשקיעים אותו במניות, אגרות חוב או פקדון) שעשוי להניב תשואה גבוהה יותר. העלאת הריבית גרמה לזינוק שער המטבע המקומי לייקר את ההלוואה ומוביל לשחיקת הרווחיות.
מדדי הניקיי היפני ירדו בשיא העוצמה ביום אחד (כ- 12.4%) אך עדיין עלה בצורה משמעותית מתחילת השנה. סימני השאלה אצל המשקיעים התרבו והם מכרו את הנכסים על מנת לצמצם את הסיכון.
פרסומים בולטים הצפויים בחודשים ספטמבר:
- ארה"ב- מדד המחירים לצרכן 11/09/24
- גוש האירו- החלטת הריבית 12/09/24
- ישראל- מדד המחירים לצרכן 15/09/24
- גוש האירו- מדד המחירים לצרכן 18/09/24
- ארה"ב- החלטת ריבית 18/09/24
- ישראל- החלטת ריבית 09/10/24
מסמך זה הוכן על ידי קבוצת קלי סוכנות לביטוח ושיווק השקעות בע"מ והינו רכושה הבלעדי. אין לעשות שימוש בנתוני המסמך שלא באישורה. יודגש כי האמור במסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ואדם ואינו מהווה המלצה למדיניות השקעות. המסתמך על הנתונים במסמך זה ללא קבלת יעוץ השקעות על פי דין, עושה כן על אחריותו בלבד, קבוצת קלי סוכנות לביטוח ושיווק השקעות בע"מ לא תשא באחריות כלשהי. אין בנתונים הנ"ל כדי להוות הבטחת תשואה שתושג בעתיד, ואף לא הבטחה ו/או התחייבות כי זהו התשואה שהושגה בעבר. ט.ל.ח