סקירת שוק לחודש אוקטובר 2024
המסחר בתל אביב בחודש אוקטובר התנהל על רקע העמקת הלחימה בגבול הצפון, מתקפת הטילים מאיראן ומנגד פעולת תגמול של ישראל. בחודש אוקטובר השיגו מדדי המניות בישראל תשואה עודפת משמעותית אל מול המניות בחו"ל.
סקירת שוק ההון בישראל לחודש אוקטובר 2024
- מדד המחירים לצרכן בישראל הפתיע לטובה – ירד ב-0.2%.
- הריבית נותרה ללא שינוי ברמה של 5%.
- החודש החזק ביותר בשוק המניות מאז חודש פברואר.
- הגירעון ממשיך לטפס.
- שוק העבודה ממשיך להיות חזק עם מגבלות היצע משמעותיות.
אינפלציה:
מדד המחירים לצרכן רשם בספטמבר ירידה 0.2%. בעקבות הירידה המפתיעה, קצב האינפלציה השנתי התמתן מעט ועמד על 3.5%, ירידה קלה מחודש שעבר (3.6%). כאשר סעיף הנסיעות לחו"ל תרם למדד בצורה חיובית בשונה מחודש לפני.
עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי: הדירות החדשות אשר עלו ב-1.3%, ירקות טריים שעלו ב-6.7%, שירותי חינוך שעלה ב-1.3% וריהוט וציוד לבית שעלה ב-0.6%. ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי התחבורה שירד ב-2.6%, תרבות ובידור שירד ב-1.3%, הלבשה והנעלה שירד ב-1.2% ופירות טריים שירדו ב-1.1%.
ריבית:
על רקע המשך השפעות המלחמה על הכלכלה הישראלית, החליטה הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, כצפוי, להותיר את הריבית ברמה של 4.5% בפעם השישית. נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון אמר לאחרונה שהורדת ריבית צפויה רק במחצית השנייה של שנת 2025 בעיקר עקב האינפלציה הגבוהה הגירעון המעמיק והמצב הבטחוני.
צמיחה:
תחזית הצמיחה צונחת ל- 0.5%, שיעור נמוך משמעותית מהתחזיות הקודמות שעמדו על 1.5%. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה את נתוני הצמיחה הכלכלית של ישראל לרבעון השני: בתמ"ג נרשמה עלייה שנתית של 0.3% בהשוואה לרבעון השני של 2023, נרשמה ירידה של 1.6%.
הנגיד הביע אמון ביכולת הכלכלה הישראלית להתמודד עם המצב המורכב והדגיש את חשיבות אישור תקציב אחראי ל-2025 וביצוע התאמות פיסקליות משמעותיות, במיוחד לאור הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי סוכנויות הדירוג.
גרעון:
הגירעון התקציבי השנתי ממשיך לגדול – בספטמבר עלה ב-0.2% לשיעור של 8.5%. בספטמבר הוסיפו הוצאות הממשלה להיות גבוהות במיוחד והגיעו ל-51 מיליארד שקל. מראשית השנה מסתכמות ההוצאות כבר ב-450.1 מיליארד שקל לעומת כ-343.2 מיליארד בתקופה המקבילה אשתקד.
כדי להתגבר על גירעון כה גדול, ישנן מס' דרכים עיקריות: העלאת מיסים, קיצוץ בתקציבי משרדי הממשלה ונטילת הלוואות גדולות למימון ההוצאות באמצעות הנפקת אגרות חוב של המדינה. כזכור, הממשלה אישרה מסגרת תקציב ל-2025 עם גירעון של 4.3%.
שוק המניות:
עליות מרשימות וביצועי יתר ביחס לשווקים הגלובליים במדדי המניות המקומיים בחודש אוקטובר למרות המצב הבטחוני (החרפת העימות עם חיזבאללה והתקיפה באירן) והמצב הפוליטי. בחודש אוקטובר: מדד ת"א 125 עלה בכ-4.5%, ת"א 35 עלה בכ-3.8% ומתחילת שנה רשמו תשואה של כ-17% וכ-18% בהתאמה. מדד ת"א בנקים זינק לשיא עלה בכ-7.5% ומדד ת"א נדל"ן רשם אף הוא עליה של כ-7%.
שוק האג"ח:
התשואה לפדיון של איגרות החוב השיקליות ל-10 שנים נותרה כמעט ללא שינוי החודש והגיעה לכ-4.9% בסוף החודש. עליות שערים אפיינו את מדדי איגרות הקונצרניות צמודות המדד והשיקליות, בראשם מדד תל בונד-גלובל שעלה בכ-1.39%.
שוק העבודה:
לאחר מספר חודשים של ירידה, שיעור האבטלה עלה בספטמבר בצורה מתונה מ-2.7% באוגוסט שהם 124 אלף איש, ל-2.9% בספטמבר שהם 131 אלף איש. העלייה בשיעור האבטלה נבעה בעיקר מגידול בשיעור הנעדרים זמנית שעלה משמעותית בספטמבר, כאשר חלק מהעלייה נבעה מהיעדרות בגלל מילואים. ניתן לראות שהמשק התאושש בהשוואה לתחילת המלחמה למרות העלייה שחלה בעיקר בשיעור האבטלה המורחב בחודש האחרון. שיעור התעסוקה ירד קלות מ-61.2% באוגוסט ל-61% בספטמבר. שירות התעסוקה פרסם כי מספר דורשי העבודה ירד בספטמבר בכ-1.3% בהשוואה לחודש אוגוסט, ועמד על 158.9 אלף איש.
שקל / דולר:
הדולר התחזק בכ-0.5% ביחס לשקל בחודש אוקטובר.
שער הדולר נכון ל- 31.10.24: 3.719.
סקירת שוק ההון בעולם לחודש אוקטובר 2024
ארה"ב:
לקראת ניצחונו של טראמפ בבחירות לנשיאות של ארה"ב המניות מזנקות.
- האינפלציה בארה"ב ממשיכה להתקרר.
- צפי להמשך מגמת הורדת הריבית.
- תנודתיות במדדים המובילים בשוק המניות האמריקאי.
- צמיחה יציבה של 2.8%.
- דו"ח התעסוקה בארה"ב אשר פורסם משקף תוספת מזערית של 12 אלף משרות בלבד.
אינפלציה:
האינפלציה בארה"ב צפויה להמשיך ולרדת. מדד המחירים PCE בארה"ב ירד לקצב של 2.1% ואינפלציית הליבה נותרה ברמה של 2.7%. מדד הליבה הפתיע לרעה עם עלייה של 0.3% מהחודש הקודם כאשר סעיפי הדיור והמזון מהווים מעל 75% מהעלייה.
ריבית:
ב-7/11 הוריד הפד' כצפוי את הריבית בכ- 0.25% ע"פ הערכות השווקים. נצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות בארה"ב מסבך את התוכניות להורדת הריבית מכיוון שבאמתחתו אג'נדה לקיצוץ מיסים על כל הייבוא לארה"ב, מה שעלול להצית מחדש את האינפלציה.
צמיחה:
התמ"ג של ארה"ב צמח ברבעון השלישי בקצב שנתי של 2.8% ירידה קלה מהרבעון השני כאשר עמד קצב הצמיחה על 3.0%, וברבעון הראשון על 1.6%. תחזית צמיחה של 2.3% לרבעון הבא אשר מקורה מגידול בהוצאות הצרכנים והוצאות הממשלה לצד עלייה בייבוא.
שוק העבודה:
דו"ח התעסוקה של חודש ספטמבר שיקף תוספת של 254 אלף משרות חדשות, הזינוק החודשי החד ביותר מאז פברואר עם שיעור אבטלה אשר נותר ללא שינוי ברמה של 4.1%. בראשון לנובמבר פורסם דו"ח התעסוקה שהראה כי כלכלת ארה"ב ייצרה 12 אלף משרות בלבד לעומת צפי של 100 אלף. המספר הנמוך מדצמבר 2020. הצפי היה לדו"ח חלש בעקבות סופות ההוריקן שהיכו בארה"ב בחודש החולף – אך לא בצורה כה משמעותית.
שוק המניות:
על רקע דו"חות מאכזבים שפורסמו לקראת סוף החודש והתגברות אי הוודאות עקב מאבק צמוד על המרוץ לנשיאות, שוק ההון הגיב בהתאם בירידות. מדד S&P 500 ירד ב-1%, מדד נאסד"ק גם הוא רשם ירידה חודשית של כ-0.5% ודאו ג'ונס איבד כ-1.3% מערכו. מחירי הנפט עלו בשל המתיחות הגוברת במזרח התיכון ודחיית העלאת התפוקה של OPEC+ לחודש דצמבר. מחיר הזהב רושמים זינוק של מעל ל-38% מתחילת השנה וחוצים באוקטובר את מחיר ה-2,700 דולר לאונקיה, מחיר שמשקף שיא של כל הזמנים. העלייה החדה במחיר הזהב נובעת הן מחששות המשקיעים לגבי עלייה מחודשת בסביבת האינפלציה והן מחששות ואי וודאות גיאופוליטית בנוגע למלחמה כוללת ולתוצאות הבחירות הצפויות בארה"ב.
אג"ח:
לאחר הורדת הריבית ב-0.5%, התשואות ל-10 שנים ממשיכות לטפס לרמה של 4.28%. הסיבות לעלייה בתשואות הן התחזקותו של טראמפ בסקרים והחשש של המשקיעים מגידול בגירעון.
אירופה:
- האינפלציה ממשיכה לרדת.
- פעם השלישית השנה: הבנק המרכזי באירופה הפחית את הריבית ל-3.25%.
- ירידה בשוק מניות באירופה.
אינפלציה:
האינפלציה ממשיכה לרדת וכבר עומדת כבר על 1.8%, נמוכה מהיעד של ECB לראשונה מאז יוני 2021.
ריבית:
בגוש היורו ה-ECB המשיך בתהליך הפחתות הריבית המתון עם הפחתה בפעם השלישית ב-0.25% ל-3.25% בהתאם לתחזיות האנליסטים. הסיבה להפחתות בריבית היא כאמור הירידה המתמשכת באינפלציה. הנשיאה לגארד אמרה כי "הנתונים מחזקים את הביטחון שלנו בכך שהאינפלציה חוזרת לתחום היעד באופן בר-קיימא".
צמיחה:
במהלך השבוע התפרסם כי התמ"ג בגוש היורו גדל ב-0.4% ברבעון השלישי של 2024. אך עדיין שיעורי הצמיחה במדינות גוש היורו נמוכים משמעותית לעומת ארה"ב.
שוק המניות:
ירידה במדדי המניות של אירופה: מדד דאקס של בורסת גרמניה עם ירידה חודשית של 1.3%. מדד FTSE100 הבריטי ירד ב-2% ומדד יורוסטוקס 600 ירד בכ-3.3%.
סין:
סין החלה בתוכנית תמריצים לחיזוק הכלכלה. תוכנית התמריצים כוללת: הפחתות ריבית, הלוואות למשקיעים וצעדים פיסקליים (הקונגרס צפוי לאשר הנפקת אג"ח). הבנק המרכזי בסין הפחית את הריבית ב-0.25% ל-3.1% כדי לאושש את הצמיחה. תפוקת המפעלים חזרה להתרחב בחודש אוקטובר בעקבות תוכנית התמריצים של הממשל הסיני.
פרסומים בולטים הצפויים בחודשים הקרובים:
- ארה"ב – החלטת ריבית 07/11/24
- ארה"ב – מדד המחירים לצרכן 13/11/24
- ישראל – מדד המחירים לצרכן 15/11/24
- גוש האירו – מדד המחירים לצרכן 19/11/24
- ישראל – החלטת ריבית 25/11/24
- גוש האירו – החלטת הריבית 12/12/24