סקירת שוק לחודש יולי 2024
האירועים בימים האחרונים גרמו לחוסר וודאות הן בארץ והן בעולם, והשפיעו על שווקי אגרות החוב והמניות. נתונים חלשים בארה"ב- פחד וחשש להאטה / מיתון שהובילו לירידות חדות בתשואות אגרות החוב, ירידות חדות ביפן בעקבות עלייה בריבית לאחר שנים ארוכות שהייתה אפסית והסלמה בישראל – המתנה לתגובה האיראנית על חיסולו של הנייה.
לאחר הנפילות בשווקים בתחילת חודש אוגוסט אשר התעצמו לאחר הנפילה החד יומית במדד הניקיי היפני, מדדי המניות בארה"ב התאוששו במהלך השבוע וזאת על רקע נתוני דו"ח התעסוקה אשר מיתנו את החששות מכניסה קרובה למיתון.
בסיכום השבועי מדד ה 500 P&S נותר ללא שינוי ומדד הנאסד"ק ירד ב- 0.2% בלבד.
סקירת שוק ההון בישראל לחודש יולי 2024
- המסחר התנהל על רקע כוננות גבוהה ברחבי הארץ בעקבות הסלמה במצב הבטחוני וחשש מפני התרחבות הלחימה במזרח התיכון
- הריבית נותרה ללא שינוי ברמה של 4.5%
- מדד המחירים לצרכן לחודש יוני עלה בהתאם לציפיות ב- 0.1%
- המדדים בישראל השיגו תשואה גבוהה יותר מהמדדים בארה"ב נכון לסוף חודש יולי
- נמשכת הירידה בשיעור האבטלה
- השקל נחלש ומחק את כל הייסוף של חודש יולי
אינפלציה:
שיעור אינפלציה יציב על אף גל ההתייקרויות במשק- מדד המחירים לצרכן לחודש יוני עלה בהתאם לציפיות ב- 0.1% וב- 12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-2.9%, בניגוד לצפי החזאים שצפו שהאינפלציה תהיה מתונה עוד יותר.
עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי תרבות ובידור שעלה ב-1.2%, מזון ותחזוקת הדירה ב- 0.3% כל אחד. מחירי הדירות עלו ב-0.5%. ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות ופירות טריים שירדו ב-2.5%, ריהוט וציוד לבית- ב-0.3%, תחבורה ותקשורת – ב-0.4% ובריאות- ב-0.2%.
ריבית:
בהתאם לציפיות, בהחלטת הריבית האחרונה, הותיר בנק ישראל את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%. בנק ישראל ציין כי מעדיף את היציבות הפיננסית על פני הצמיחה והדגיש את החשיבות להתאמות תקציב 2025.
הסלמה ביטחונית תעיק על המשק ועל הכלכלה במיוחד במידה וההסלמה תמשך לאורך זמן ואז, בנק ישראל עשוי להתחיל מוקדם מהצפוי בתהליך הורדות הריבית על מנת להקל על המשק.
בימים האחרונים, המשק הישראלי מוסיף לגלות עמידות בהתמודדות עם אתגרי התקופה, אך למלחמה יש השלכות כלכליות משמעותיות- המשך אי-וודאות ורמה גבוהה של פרמיית הסיכון עשויה להותיר את הריבית ברמה הנוכחית.
חטיבת המחקר של בנק ישראל צופה הורדת ריבית אחת או שתיים של 0.25% בחודשים הקרובים. יחד עם זאת, אם הנגיד המרכזי של הפד בארה"ב יחל בקרוב להוריד את הריבית, יהיו לזה השלכות גם על הריבית בארץ.
צמיחה:
ירידה בשיעור הצמיחה ברבעון הראשון של שנת 2024- הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה נתוני אומדן עדכניים, לפיהם: שיעור הצמיחה בארץ ברבעון הראשון של 2024 לעומת הרבעון הראשון של 2023 ירד בכ- 1.2%-, בהמשך לירידה של 4.0% ברבעון הרביעי של שנת 2023.
בנק ישראל עדכן את תחזיות הצמיחה של ישראל כלפי מטה -צמיחה של 1.5% ב-2024 ו-4.2% ב-2025.
גרעון:
נכון לחודש יולי עולה כי הגירעון עמד על 8.1% מהתוצר במשק.
נמשכת העלייה בגירעון התקציבי: מנתוני האוצר עולה כי ביולי 2024 גירעון הממשלה הגיע ל- 8.5 מיליארד שקלים לעומת גירעון של 600 מיליון שקלים בלבד ביולי 2023 והגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים הסתכם בכ- 155.2 מיליארד שקל ו- 8.5 מיליארד רק ביולי עצמו. מתחילת השנה ההוצאות של הממשלה גדלו ב- 8.7% גם בנטרול הוצאות הממשלה.
שוק המניות:
בדומה לירידות החדות בשבועות האחרונים במניות הטכנולוגיה בארה"ב, ניכר כי גם מניות ההייטק בישראל סובלות מירידות בעוד סקטור הבנקים והנדלן עולה בדומה למדדים בארה"ב. בחודש יולי, ירידות שערים בשיעור של עד כ- 3% אפיינו את מדדי חברות ההייטק זאת בדומה לירידת מדד הנאסד"ק. מנגד, עליות שערים אפיינו ביולי את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדדי ת"א-בנייה ות"א-ביטוח שעלו בכ- 12% ובכ- 11%, בהתאמה.
במהלך חודש יולי מדד ת"א 125 עלה בכ- 2.3% ומתחילת שנה עלה בכ- 6%. מדדי ת"א35 ות"א 90 עלו בכ- 1% ובכ-5.5% בהתאמה, זאת לעומת מגמה מעורבת במדדי מניות מובילים בבורסות מפותחות בעולם.
מתחילת 2024 מדד ת"א 35 עלה בכ- 8% בעיקר בזכות המניות הדואליות הכלולות בו: נובה, טבע, קמטק וטאואר. מדד ת"א 90 רשם עלייה מתונה של כ- 2% מכיוון שהוא כולל חברות פעילותן בארץ ולכן הן יותר מושפעות מהמלחמה ומהמצב הכלכלי של ישראל. מדד ת"א בנקים רשם עלייה של כ- 6.4%, המדד הושפע לחיוב מרווחיות הבנקים בזכות הריבית הגבוהה.
שוק האג"ח:
למרות שהאינפלציה ממשיכה לעלות ובנק ישראל אותת כי הריבית תוותר גבוהה עוד זמן רב, בשוקי האג"ח נרשמו עליות שערים בחודש יולי. מדדי איגרות החוב לסוגיהן עלו בשיעור ממוצע של כ- 0.9%. בלטו, איגרות החוב הממשלתיות צמודות המדד והשקליות לטווח ארוך שעלו בכ- 3%-2.3%. התשואה לפדיון של אג"ח ממשלתי שקלי ל- 10 שנים ירדה בכ- 0.1% והגיעה לכ- 4.9% לקראת סוף חודש יולי.
בעקבות ההסלמה והירידות בשווקים בעולם מתחילת החודש הנוכחי, צנחו תשואות אגרות החוב ומחיריהן עלו בהתאמה.
שוק העבודה:
נמשכת הירידה בשיעור האבטלה – הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה ששיעור המועסקים הנעדרים זמנית בגלל סיבות כלכליות או קבוע מעבודתם ירד לכ- 3.6% ביוני ,2024 לעומת כ- 4.0% בחודש הקודם, ושיעור האבטלה ללא נעדרים זמנית מעבודתם, ירד אף הוא לכ- 3.0% ביוני 2024, לעומת כ-3.3% בחודש הקודם.
שקל / דולר:
השקל התחזק בחודש יולי אך לאור חוסר הוודאות הביטחונית רשם היחלשות בימים האחרונים וחזר לרמתו מתחילת החודש. בסוף השבוע האחרון החלו חברות תעופה זרות לבטל טיסות לישראל בחשש מפני תגובה איראנית. החששות הללו גרמו לפיחות מהיר בשקל הישראלי מרמה של 3.60 שקל לדולר באמצע יולי ל-3.80 שקל לדולר בסוף השבוע האחרון.
שער הדולר נכון ל- 31.07.24: 3.767.
סקירת שוק ההון בעולם לחודש יולי 2024
ארה"ב
- בסוף חודש יולי, הפד הותיר את הריבית על 5.5%
- האינפלציה בארה"ב מתקררת ומגיעה לרמתה הנמוכה זה יותר משלוש שנים
- ירידות חדות במניות הטכנולוגיה בארה"ב מנגד סקטור הבנקים והנדל"ן עולה
- עלייה בשיעור האבטלה בארה"ב
אינפלציה:
מדד המחירים הפתיע כלפי מטה עם ירידה חודשית של 0.1% בניגוד לצפי שחזו האנליסטים לעלייה חודשית של 0.1%. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 3%.
ריבית:
הפד הותיר את הריבית ללא שינוי על 5.5%. ישנן טענות נגד הפד, כאשר החשש הוא כי הפד המתין זמן רב מדי לתחילת הורדות ריבית והמשק עלול להיכנס למיתון.
יו"ר הפד אמר כי הפער הגדול שהיה קיים בין ההיצע לביקוש בשוק העבודה הולך ומתקרב לאיזון ורמז שישנה אפשרות להפחתת ריבית בחודש ספטמבר של כ- 0.5% והורדות ריבית נוספות עד סוף השנה. גם המשקיעים מניחים שצפויות בקרוב הפחתות ריבית בעקבות נתוני המאקרו בארה"ב.
צמיחה:
נתוני הצמיחה לרבעון השני בארה"ב הפתיעו לטובה כאשר המשק האמריקאי צמח ב- 2.8%, זאת לאחר עלייה של 1.4% ברבעון הקודם לעומת צפי לצמיחה של 2% בלבד, כפול מהקצב ברבעון הראשון, בהובלת הצריכה הפרטית לצד גידול מהיר במלאים. במבט קדימה הנתונים נראים פחות טוב וכי הפחתת הריבית היא רק שאלה של תזמון.
שוק העבודה:
ביום שישי האחרון פורסמו נתוני תעסוקה בארה"ב שהצביעו על תוספת של 114 אלף משרות בלבד לשוק העבודה בחודש יולי. בעדכון של נתוני חודש יוני תוקן כלפי מטה גידול של 179 אלף במקום 206 אלף משרות שעליה דווח במקור.
שיעור האבטלה בארה"ב עלה לרמה של 4.3% לעומת 4.1% בסוף חודש יוני. נראה כי החשש מפני האטה / מיתון גדול. כרגע התרחיש הוא 'נחיתה רכה'.
שוק המניות:
בארה"ב בחודש יולי היו אירועים דרמתיים שהשפיעו על שוקי המניות. מדד ראסל 2000 (מדד המניות הקטנות יותר הארה"ב) רשם זינוק של כ- 10% מתחילת החודש לעומת עלייה קלה במדד ה S&P 500 של כ- 0.8% וירידה של כ-2% במדד הנאסד"ק וזאת בעקבות ירידות חדות במניות השבבים אשר משכו את מדדי המניות בארה"ב לירידות שערים. בנוסף, בדוחות לרבעון השני בארה"ב שהתפרסמו בשבועות האחרונים ניתן לראות האטה בקרב חלק מחברות הטכנולוגיה והן מציגות תוצאות יפות אך ממתנות את צפי להמשך צמיחה מהירה כפי שראינו עד כה. גוגל הציגה חולשה בענן, אמזון הורידה תחזיות צמיחה, וכך גם בחברות נוספות. מניות הבנקים הנדלן והתשתיות מגיבות בעליות.
שוק האג"ח:
עלייה במחירי האג"ח הממשלתי וירידה חדה בתשואותיהן נבעה מהחשש של המשקיעים כי הכלכלה האמריקאית קרובה למיתון ובשל הנחות המשקיעים כי צפויות הפחתות ריבית בארה"ב בקרוב. התשואה לפדיון של אג"ח ממשלת ארה"ב ל- 10 שנים נפלה בסוף השבוע האחרון לרמה של כ- 3.79% שהיא הנמוכה ביותר שנרשמה השנה. בחודש האחרון נפלה התשואה על האג"ח הממשלתיות ביותר מחצי אחוז.
אירופה
- הבנק המרכזי באירופה הותיר החודש את הריבית בגוש האירו ללא שינוי בשיעור של ,4.25%
- באירופה ואסיה נרשמו ירידות שערים על רקע חוסר הודאות הפוליטית (בצרפת) והכלכלה שמתאוששת לאט
אינפלציה:
מדד המחירים לצרכן באירופה עלה ב-12 החודשים האחרונים ב-2.6% לעומת צפי לעלייה של 2.5%.
ריבית:
הבנק האירופי המרכזי הותיר את הריבית ללא שינוי ל- 4.25%, בהתאם לצפיות.
שוק האג"ח:
הפער הצרפתי-הגרמני באג”ח ל- 10 שנים התהדק בחודש יולי, ונותר עדיין מעל הרמות לפני הבחירות. תוצאות הבחירות בצרפת הרגיעו את המשקיעים, מכיוון שבשווקים מעדיפים סטטוס קוו, ולכן נמנעים מכל שינויי מדיניות גדולים.
שוק המניות:
אירועים דרמטיים כמו בחירות בזק בצרפת ובבריטניה שגרמו לשינויים במפה הפוליטית שלהן ועל חוסר הודאות הפוליטית (בצרפת) והכלכלה שמתאוששת לאט, השפיעו על שוקי המניות. בחודש יולי מדד דאקס עלה בכ- 1.5% מדד 600STOXX EURO עלה בכ- 1.4%.
יפן:
ביפן הבנק המרכזי העלה את הריבית לרמה של 0.25%, הרמה הגבוהה ביותר ביפן מאז 2008. הבנק גם הודיע על צמצום רכישות האג"ח ב- 400 מיליארד ין בכל רבעון בששת הרבעונים הקרובים, מהלך שהביא לנפילה יומית של כ- 12.4%, השלישית בעוצמתה אי פעם.
העלאת הריבית גרמה לזינוק שער הין היפני שהתחזק בשיעור חד מול הדולר האמריקני.
פרסומים בולטים הצפויים בחודשי אוגוסט וספטמבר:
- ארה"ב- מדד המחירים לצרכן 14/08/24
- ישראל- מדד המחירים לצרכן 15/08/24
- גוש האירו- מדד המחירים לצרכן 20/08/24
- ישראל- החלטת ריבית 28/08/24
- גוש האירו- החלטת הריבית 12/09/24
- ארה"ב- החלטת ריבית 18/09/24
מסמך זה הוכן על ידי קבוצת קלי סוכנות לביטוח ושיווק השקעות בע"מ והינו רכושה הבלעדי. אין לעשות שימוש בנתוני המסמך שלא באישורה. יודגש כי האמור במסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ואדם ואינו מהווה המלצה למדיניות השקעות. המסתמך על הנתונים במסמך זה ללא קבלת יעוץ השקעות על פי דין, עושה כן על אחריותו בלבד, קבוצת קלי סוכנות לביטוח ושיווק השקעות בע"מ לא תשא באחריות כלשהי. אין בנתונים הנ"ל כדי להוות הבטחת תשואה שתושג בעתיד, ואף לא הבטחה ו/או התחייבות כי זהו התשואה שהושגה בעבר. ט.ל.ח