סקירת שוק לחודש מאי 2024

עילית פלג | סמנכ"לית קלי פרימיום
שירן דהדי | אנליסטית ורפרנטית דסק השקעות בכירה

סקירת שוק ההון בישראל לחודש מאי 2024

  • המסחר התנהל על רקע הלחימה ברפיח והמשך הלחימה בצפון, כשברקע מתנהלת בהאג תביעה נוספת נגד ישראל בעניין הלחימה בעזה וטורקיה עצרה את הסחר הימי עם ישראל.
  • כצפוי בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5% בפעם השלישית ברציפות.
  • מדד המחירים לצרכן עלה בחודש אפריל ב- 0.8%, האינפלציה ב- 12 החודשים האחרונים הסתכמה בשיעור של 2.8%.
  • מגמה מעורבת במדדי המניות בארץ.
  • נמשכת הירידה בשיעור האבטלה במשק.

הורדת דירוג האשראי של ישראל

חברת הדירוג הבינלאומית Fitch הותירה את דירוג האשראי של ישראל ללא שינוי ברמה של +A  אך הורידה את תחזית הדירוג מ"יציבה" ל"שלילית". חברת Moody's אמנם אישררה את דירוג האשראי של ישראל, אך גם הותירה את התחזית ה"שלילית" ללא שינוי בעקבות הלחימה ברפיח והמשך הלחימה בצפון, כשברקע מתנהלת בהאג תביעה נוספת נגד ישראל בעניין הלחימה בעזה, וטורקיה עצרה את הסחר הימי עם ישראל. S&P הורידה את דירוג האשראי מ-AA מינוס ל-A פלוס כשהתחזית נותרת “שלילית".

אינפלציה:

מדד המחירים לצרכן באפריל עלה ב-0.8%, לעומת צפי למדד של 0.6%, שיעור האינפלציה השנתי עלה מ- 2.7% ל- 2.8%. הפתעת העלייה במדד המחירים נובעת בעיקר מעלייה חדה במחירי הטיסות לחו"ל ומעלייה חדה בסעיפי הדיור שעלו בכ- 1%. עליות מחירים בולטות נרשמו גם בסעיפי: תרבות ובידור, הלבשה ותחבורה. מחירי המזון צפויים לרשום התייקרות חדה בשלושת החודשים הקרובים לפי תחזית מדד המחירים לצרכן.

ריבית:

בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי על 4.5% בפעם השלישית ברציפות, לאחר שהאינפלציה חזרה לטפס בחודשים האחרונים ועל רקע המלחמה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית.

עיקרי נימוקי בנק ישראל להחלטה:

  • חלה עלייה באינפלציה.
  • עלייה במחירי הדירות.
  • אי- וודאות הגיאופוליטית מתמשכת.
  • שוק העבודה והפעילות הכלכלית מוסיפים להתאושש באופן הדרגתי.
  • התוצר התרחב ברבע הראשון של שנת 2024 ב-3.35% ביחס לרבעון הקודם ומשקף גידול בצריכה הפרטית ובהשקעה בנכסים קבועים.

צמיחה:

שיעור הצמיחה ברבעון הראשון לשנת 2024 – הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה נתוני אומדן, לפיהם התוצר המקומי הגולמי במחירים קבועים עלה ברבעון הראשון ב 14.1% בחישוב שנתי לעומת הרבעון הקודם (3.3% בחישוב רבעוני), לאחר ירידה של 21.7% ברבעון הרביעי של שנת 2023. התוצר המקומי הגולמי לנפש עלה ב-12.3% בחישוב שנתי.

גרעון:

הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים הסתכם בכ-132 מיליארד שקל המהווה כ-7.0% מהתוצר. עלייה של כ-0.8% בגירעון לעומת הנתון בחודש הקודם.

לגירעון התקציבי המצטבר תרמה ירידה בהכנסות הממשלה בעיקר ממיסים בשיעור של כ-2.2% בינואר-אפריל 2024 לעומת ינואר-אפריל 2023, זאת לצד זינוק  בהוצאות הממשלה בכ-35.8% במקביל (שיעור הגידול בהוצאות, ללא עלויות הקשורות למלחמה, עומד על כ-11.7%).

שוק המניות:

שוק המניות בארץ נסחר במגמה מעורבת במהלך חודש מאי: מדד ת"א 125 עלה בכ- 1.2%, מדד ת"א 35 עלה בכ- 2.6% ומנגד, מדד ת"א 90 ירד ב- 3.1% הסיבה לשוני בין המדדים היא שמדד ת"א 90 כולל חברות שפעילותן מקומית ולכן הוא יותר מושפע מהמלחמה ומהמצב הכלכלי של ישראל. מתחילת השנה מדד ת"א 125 השלים עלייה של כ- 5.7% ומדד ת"א 35 של כ- 7.2%.

שוק האג"ח:  

עלייה בתשואות האג"ח לטווח ארוך בארץ משקפת את העלייה בפרמיית הסיכון והמשך עלייה בגירעון הממשלתי לאור המשך הלחימה והסיכון הגיאו-פוליטי, וכן את הצפי לאינפלציה מעל היעד – זאת בשל הגידול בהוצאות הביטחון, החרם הטורקי על סחר עם ישראל, מתקפות החות'ים על אוניות בים האדום, והעלייה במחירי המזון.

מדד תל בונד-דולר ירד החודש בכ-1.3% במקביל להיחלשות הדולר ביחס לשקל בשיעור דומה. התשואה לפדיון של איגרות החוב השקליות ל-10 שנים עלתה בכ- 0.3% והגיעה ל- 5.1%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2011. עליית התשואות נובעות בעיקר מההפתעה באינפלציה.

שוק העבודה:

שיעור האבטלה נותר באפריל נמוך ברמה של 3.4%. שוק עבודה הדוק בישראל והתאוששות עקבית מנובמבר בשנה שעברה. נתוני לשכת התעסוקה לאפריל מראים על המשך ירידה עקבית במספר דורשי העבודה, וגם פה נרשמה האטה בקצב השיפור.

שקל /דולר:

הדולר ירד בכ-0.6% ביחס לשקל במאי והשלים עלייה של כ- 2.5% מתחילת השנה. על רקע התחזקות השקל והתמתנות במחירי הנפט בעולם, מחירי הדלק ירדו באופן משמעותי בתחילת יוני. שער הדולר ביום האחרון של מאי עמד על 3.718.

סקירת שוק ההון בעולם לחודש מאי 2024

סקירת שוק ההון בארה"ב לחודש מאי 2024

  • הפד הותיר את הריבית ללא שינוי בפעם השישית ברציפות.
  • האטה קלה באינפלציה.
  • עליות שערים בשוק האמריקאי, שוב בלטו מעל כולם מניות הטכנולוגיה.
  • שוק העבודה ממשיך להיות חזק.

אינפלציה:

מדד המחירים לצרכן בארה"ב עלה החודש ב-0.3% בלבד לעומת צפי ל-0.4%. שיעור האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 3.4% לעומת 3.5% בחודש הקודם, המדד הפתיע מעט כלפי מטה אך לא מספיק כדי לגרום לפד להוריד את הריבית בהחלטה הקרובה. מדד הליבה (PCE) עלה בחודש האחרון ב 0.3% בהתאם לצפי.

ריבית:

הריבית בארה"ב נותרה גבוהה. בראשון לחודש מאי הפד הותיר את הריבית ללא שינוי על  5.5% בפעם השישית ברציפות למרות ששוק התעסוקה חזק והכלכלה ממשיכה לתפקד טוב יחסית. הערכות שהריבית תתחיל לרדת ברגע שיראו שמגמת הירידה באינפלציה תימשך.

צמיחה:

לאחר 6 רבעונים רצופים שבהם התמ"ג צמח בקצב גבוה מ- 2%, פורסם במהלך השבוע שעבר כי התמ"ג האמריקאי  צמח ברבעון הראשון של 2024 בשיעור של 1.3% בחישוב שנתי. הסיבות לצמיחה נבעו בעיקר מגידול בצריכה הפרטית, בהוצאות הממשל המקומי ובהשקעות נדל"ן.

שוק העבודה:

דוח התעסוקה בארה"ב גדל בשיעור מתון מהצפוי בחודש אפריל. התווספו כ- 175 אלף משרות בלבד. שיעור האבטלה בארה"ב עלה מעט לרמה של 3.9%, לעומת 3.8% בחודש קודם.

שוק המניות:

אחרי ירידות בחודש אפריל, מרבית מדדי המניות בעולם בחודש מאי רשמו עליות נאות. בשוק האמריקאי מניות הטכנולוגיה בלטו שוב מעל כולם, מדד הנאסד"ק רשם עליה חודשית של כ- 7% ומתחילת שנה כ- 11.5%. מדד ה- P&S שגם הוא רווי במניות טכנולוגיה הגיע לכ-5% בחודש מאי וכ- 10.7% מתחילת שנה.

שוק האג"ח:

התוצאות העסקיות שפרסמו החברות לרבעון הראשון היו טובות. התשואה לפדיון של אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים מתייצבת וירדה בכ-0.1% החודש  לכ-4.5% לקראת סוף מאי 2024.

סקירת שוק ההון באירופה לחודש מאי 2024

  • ב-6.6.24 הבנק המרכזי בגוש האירו הוריד את הריבית ב- 0.25% ל- 4.25%.
  • קצב האינפלציה בגוש היורו הואץ יותר מהצפוי.
  • שיעור האבטלה ירד וממשיך לשהות קרוב לרמות שפל.
  • עליות שערים בשוקי המניות באירופה .

אינפלציה:

מדד המחירים לצרכן שהתפרסם בסוף חודש מאי עלה ב-0.2% בקצב שנתי של 2.6% לעומת קצב של 2.4% בחודש הקודם. אינפלציית הליבה עלתה מעל הציפיות משיעור של 2.7% ל-2.9% בסוף מאי.

ריבית:

בפעם הראשונה מאז 2019 החליט הבנק האירופי המרכזי להוריד את הריבית ב- 0.25% ל- 4.25%, בהתאם לתחזיות בשוק. זאת, לאחר רצף העלאות הריבית שהחלו בעקבות האינפלציה הגבוהה ביבשת.

שוק העבודה:

שיעור האבטלה בגוש האירו ירד לרמה של 6.4% וממשיך לשהות קרוב לרמות שפל.

שוק המניות:

גם מדדי המניות של אירופה רשמו תשואות חיוביות: מדד ה- EURO STOXX 600 עלה בכ- 2.7%, מדד ה- EURO STOXX 50  עלה בכ-1.3%.

פרסומים בולטים הצפויים בחודש יוני – יולי:

  • גוש היורו- החלטת הריבית 06/06/24
  • ארה"ב- מדד המחירים לצרכן 12/06/24
  • ארה"ב- החלטת ריבית 12/06/24
  • ישראל- מדד המחירים לצרכן 14/06/24
  • גוש היורו- מדד המחירים לצרכן 18/06/24
  • ישראל- החלטת ריבית 08/07/24

כתבות נוספות באותו נושא