סקירת שוק לחודש נובמבר 2023

חודש המסכים הירוקים- נובמבר היווה מפנה בשוק הישראלי. לאחר שבחודש אוקטובר חווינו ירידות חדות בשווקים,  במהלך נובמבר, ראינו התאוששות מהירה בבורסה בתל אביב - כשהמדדים המובילים  זינקו ב-10%.
עילית פלג | סמנכ"לית קלי פרימיום
שירן דהדי | אנליסטית ורפרנטית דסק השקעות בכירה
  • השקל היה המטבע החזק ביותר החודש מבין כל המטבעות  והתחזק ב 9% מול הדולר. 
  • בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי.
  • האינפלציה ממשיכה להתמתן – הגיעה לכ- 3.7% באוקטובר.
  • דוח OECD צופה האטה בצמיחה בשנים 2023- 2024 והתאוששות בשנת 2025 .
  • שוק העבודה הישראלי מתקרר.

 

עיקרי הפעילות בכלכלה הישראלית:

אינפלציה- התמתנות בציפיות האינפלציה

קצב האינפלציה בישראל ב-12 החודשים האחרונים התמתן ל-3.7% בנובמבר, לעומת 3.8% בחודש הקודם. ההערכות לאינפלציה שנה קדימה הינן 2.4%. אנחנו טרם רואים את האפקט השלילי של הירידה בפעילות הכלכלית על הצריכה, עקב הפיחות החד שחל בשקל.

 ריבית- ללא שינוי

ריבית בנק ישראל נותרה ללא שינוי גם החודש (ברמה של 4.75%). ואולם, עלתה ההסתברות להורדת הריבית בישיבה הקרובה.

סיבות העיקריות התומכות בהורדת הריבית:

    • מתחילת המלחמה ציפיות האינפלציה הגלומות בישראל ירדו בשיעור גבוה יותר מכל מדינה מפותחת אחרת.
    • אי הורדת הריבית עלולה דווקא לערער יציבות פיננסית מכיוון שהריבית הגבוהה מקשה על התאוששות הכלכלה.
    • החוזים על הריבית ל- 3 חודשים מגלמים הורדת ריבית עד לרמה של 3.25% בעוד שנה.
    • אם בנק ישראל יתרחק מתחזיות אלה, הוא עלול לגרום לזעזוע בשווקים הפיננסיים בישראל, בפרט בשוק אגרות החוב.
    • אם בנק ישראל לא יעמוד בציפיות השווקים להורדת הריבית, גיוס החוב על ידי הממשלה יכול להפוך למשימה קשה הרבה יותר.

    צמיחה

    על רקע הימשכות המלחמה הוריד בנק ישראל את תחזית הצמיחה ל 2023 ל 2%, ובשיעור דומה גם ב-2024. התחזיות אומרות כי השלב האינטנסיבי של הלחימה יסתיים ברבעון הראשון של שנת 2024, והחל מהרבעון השני נתחיל לראות התאוששות בצריכה הפרטית.

    >>> בואו לקרוא עוד על הכלכלה במלחמה והתנהגות שוק ההון, האם כדאי להשקיע בזמנים אלו או שכדאי לחכות?

    גרעון

    בנק ישראל צופה גרעון עמוק יותר בפעילות הממשלה. מחלקת המחקר של בנק ישראל צופה גירעון של 3.7% ב-2023 ו-5% ב- 2024. בסיכום 12 החודשים האחרונים נרשם גירעון בסך כ-47.2 מיליארד שקל, המהווה כ-2.6% מהתוצר– עלייה של כ-1.1% לעומת הנתון בחודש הקודם.

    שוק העבודה

    שוק העבודה סופג פגיעה קשה בעקבות המלחמה. שיעור האבטלה הרחב זינק ל-10.4% בחודש נובמבר, פי שניים וחצי בתוך חודש אחד. 280 אלף עובדים בישראל נמצאים בחל"ת. במידה והמלחמה לא תמשך זמן רב, שוק העבודה לא צפוי להיפגע בצורה משמעותית.

    שוק המניות- עליות חדות בחודש נובמבר

    חודש נובמבר התאפיין בעליות שערים חדות בשוק המניות ותיקן כמעט את כל הירידות החדות שנרשמו בחודש אוקטובר. מדד ת"א 125 עלה ב-8%; מדד ת"א 90 עלה ב-9%; מדד ת"א בנקים-5 עלה החודש בכ-8%. עליית המדד הושפעה לחיוב מהותרת הריבית ללא שינוי  והציפיות להורדתה. מדד נפט וגז, שרשם אף הוא עלייה של כ-8% החודש, ממשיך ומוביל בעלייה של מעל 30% מתחילת השנה.

    הסיבות המרכזיות להתאוששות המהירה של מדדי המניות היא הירידה באינפלציה, ציפיות להורדת הריבית בתחילת שנה הבאה, נתוני מאקרו חיוביים של ישראל והעובדה שהמלחמה ממשיכה להיות ממוקדת בדרום ולא מתפתחת לזירות נוספות.

    לראשונה מתחילת השנה, הציבור הזרים כספים לקרנות הנאמנות המשקיעות כספים במניות ת"א ובמקביל התמתנות משמעותית של משיכות כספים מקרנות הנאמנות המשקיעות באגרות חוב בת"א.

    שוק האג"ח- זינוק בגיוסי החוב

    רווחים יפים נרשמו החודש גם בשוק אגרות החוב במרבית המדדים המובילים, וזאת לאחר ירידות שערים בחודש הקודם. התשואה לפדיון של אג"ח ממשלתי שקלי ל-10 שנים ירדה והגיעה לכ-4.6% בסוף נובמבר 2023 – לעומת תשואה של כ-5.1% בסוף חודש אוקטובר.

    לאור הצפי לגידול משמעותי בגירעון, זינקו הגיוסים בשוק אגרות החוב הממשלתי והסתכמו בכ-14.1 מיליארד שקל, בהמשך לגיוס בהיקף של כ-8.4 מיליארד שקל בחודש אוקטובר.

    שקל /דולר- השקל היה המטבע החזק בעולם בחודש נובמבר

    בעוד שבאוקטובר השקל היה המטבע החלש בעולם, בנובמבר הוא החזק בעולם והתחזק ב-9% מול הדולר. הגורמים להיחלשות הדולר: הותרת הריבית בארה"ב ללא שינוי ועליות שערים במדדי מניות המובילים בארה"ב, לצד מכירות דולרים על ידי בנק ישראל.  היחלשות הדולר הזניקה את הזהב לשיא היסטורי.

    שער הדולר ביום האחרון של נובמבר עמד על 3.714 ₪.

    מה קורה בעולם:

    ארצות הברית

    • נתוני האינפלציה בארה"ב, גוש האירו ובריטניה הפתיעו כולם לטובה.
    • קצב האינפלציה השנתי בארה"ב ירד ל-3.2%.
    • הפד הותיר את הריבית ללא שינוי.
    • היחלשות שוק העבודה.
    • שווקי המניות רשמו עליות חדות.

    אינפלציה– התמתנות בציפיות אינפלציה

    גם בארה"ב האינפלציה יורדת מהר יותר מהתחזיות. שיעור האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים בארה"ב ירד לכ-3.2% באוקטובר לעומת כ-3.7% בספטמבר. אינפלציית הליבה (ללא מחירי מזון ואנרגיה) בארה"ב עלתה ב-0.2% בהתאם לצפי בחודש אוקטובר ובקצב שנתי של 4%.

    ריבית- סיום העלאות ריבית

    הפד הותיר את הריבית ללא שינוי על 5.00%. נתוני האינפלציה הנמוכים בארה"ב חיזקו את ההערכות כי הבנק הפדרלי סיים להעלות את הריבית. בנוסף, האטה משמעותית בשוק הנדל"ן בעקבות הריבית הגבוהה בארה"ב משפיעה גם על ריבית המשכנתאות.

    צמיחה

    התוצר לרבעון השלישי עודכן מעט כלפי מעלה והצביע על צמיחה של 2.1% (לאחר צמיחה של 6.7% ברבעון השני).

    שוק העבודה

    העדות להיחלשות שוק התעסוקה בכלכלה הגדולה בעולם נמוכה מתחזית הכלכלנים – רק 103 אלף משרות נוספו למגזר הפרטי בארה"ב בחודש נובמבר.

    שוק המניות- עליות חדות בחודש נובמבר

    בורסות וול סטריט נסגרו בנובמבר ברמתן הגבוהה ביותר השנה: מדד המניות הכלל עולמי שלMSCI  ומדד SP500  עלו בכ-9%; מדד הנאסד"ק עלה ב-10%. מתחילת השנה עלה מדד המניות הכלל עולמי של MSCI בכ-15%, מדד 500P&S עלה בכ-20% ומדד הנאסד"ק, שכולל בעיקר מניות טכנולוגיה, בלט מעל כל המדדים האחרים בעלייה חדה של 36%.

    שוק האג"ח- תשואות אטרקטיביות

    שוק האג"ח הממשלתיות האמריקאיות זינק בנובמבר. כעת יש תשואות אג”ח אטרקטיביות בשוק, וניתן לקבע תשואות אלו לטווח של 3-4 שנים כאשר הצפי שבשנה הקרובה הריבית תרד. תשואת האג"ח של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים ירדה לכ-4.3% לקראת סוף נובמבר, לעומת כ-4.8% בסוף חודש אוקטובר.

     אירופה

    • האינפלציה באירופה יורדת במהירות על רקע פעילות כלכלית ממותנת.
    • האירו התחזק.
    • מחיר הנפט המשיך לרדת במהלך החודש.
    • הבנק המרכזי בגוש האירו הותיר את הריבית ללא שינוי על 4.5%.

    אינפלציה

    האינפלציה באירופה ירדה ל-2.4% בנובמבר. האינפלציה באיטליה ובלגיה כבר ירדה ל-0.8% בלבד, בפורטוגל והולנד ל-1.6%, בגרמניה וספרד ל-3.2% ובצרפת ל-3.4. אינפלציית הליבה עומדת ברמה גבוהה יותר של 3.6%, אך רק לפני שלושה חודשים היא היתה 5.3%.

    ריבית

    נגידת ECB, הבנק המרכזי של אירופה, טענה שהמלחמה באינפלציה עדיין לא הסתיימה – ושהריבית תישאר גבוהה כדי להבטיח שהאינפלציה תמשיך ותרד.

    שוק המניות

    גם אירופה השתתפה בחגיגת העליות בחודש שעבר. מתחילת שנה עלה מדד STOXX 600 בכ-9% ומדד DAX בכ-16%.

    פרסומים בולטים הצפויים בדצמבר:

    • ארה"ב- מדד המחירים לצרכן 12/12/23
    • ארה"ב- מדד המחירים ליצרן 13/12/23
    • ארה"ב- החלטת ריבית 13/12/23
    • ישראל- מדד המחירים לצרכן 15/12/23
    • גוש היורו- מדד המחירים לצרכן 19/12/23
    • ישראל- החלטת ריבית 01/01/24

     

 

מסמך זה הוכן על ידי קבוצת קלי סוכנות לביטוח ושיווק השקעות בע"מ והינו רכושה הבלעדי. אין לעשות שימוש בנתוני המסמך שלא באישורה. יודגש כי האמור במסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ואדם ואינו מהווה המלצה למדיניות השקעות. המסתמך על הנתונים במסמך זה ללא קבלת יעוץ השקעות על פי דין, עושה כן על אחריותו בלבד, קבוצת קלי סוכנות לביטוח ושיווק השקעות בע"מ לא תשא באחריות כלשהי. אין בנתונים הנ"ל כדי להוות הבטחת תשואה שתושג בעתיד, ואף לא הבטחה ו/או התחייבות כי זהו התשואה שהושגה בעבר. ט.ל.ח

כתבות נוספות באותו נושא