בדרך למיתון? מצב הכלכלה האמריקאית ביום עצמאותה ה-247

שוק ההון עולה, האינפלציה נמצאת כמעט בשליטה – אז למה הדיבורים על מיתון כלכלי רק מתגברים? לכבוד 4 ביולי 2023 – מצב הכסף בארה"ב

ב-4 ביולי מדי שנה מציינת ארה"ב את עצמאותה. זוהי עת מצוינת, כמעט בדיוק במחצית השנה הפיננסית, לבדוק מהו מצב הכלכלה האמריקאית, מה עבר עליה מאז יום העצמאות בשנה שעברה ומה חוזים לה המומחים.

ב-4 ביולי בשנה שעברה שאלנו כאן "האם ארה"ב לקראת מיתון?". השנה, למרות המעמד החגיגי ועל אף פתיחת שנה מוצלחת בשוקי ההון, אין ברירה אלא לדווח שהכלכלה האמריקאית, על כל חוזקותיה, אכן צועדת למיתון כלכלי. הקונצנזוס רחב בעניין הזה, אבל יש גם מקורות לאופטימיות – כולל שחקנים חזקים שחושבים שהתחזיות העגומות לא יתממשו.

ארה"ב ואנחנו

יש המון מדינות בעולם, למה מעניין כל כך להבין את מצב הכלכלה, הצרכנות וההשקעות בארה"ב? יש לכך כמה סיבות, שיחד מייחדות את ארה"ב ביחס ליתר העולם.

  1. ארה"ב היא מעצמה כלכלית עולמית: אין צורך להרחיב. למרות עלייתה של סין, כוחו של האיחוד האירופי וכניסה של מדינות מתפתחות נוספות למרחב הכלכלי העולמי, ארה"ב היתה ונשארה בודדת בפסגה.
  2. מה שקורה באמריקה – יקרה בעולם: לכן, כאשר מרחשים שינויים טקטוניים מעבר לאוקיינוס האטלנטי, ישנה סבירות גבוהה שנראה אותם גם כאן. כשההוצאה הצרכנית זינקה בשנות הקורונה בארה"ב, מיד ראינו התנהגות דומה בשווקים רבים בעולם; וכשהאינפלציה החלה להרים את ראשה בארה"ב, כלכלנים רבים כבר יכלו לחזות ששאר העולם בדרך לשם.
  3. תיקי ההשקעות שלנו מממנים את ארה"ב: הקשר החשוב ביותר בין ארה"ב אלינו, טמון בתיקי המניות ובחסכונות ארוכי הטווח שלנו. רבות מקופות הגמל וקרנות הפנסיה של הציבור משקיעות את כספי העמיתים במניות ואיגרות חוב אמריקאיות – כל טלטלה בכלכלה שמעבר לים תשפיע גם עלינו.

שוק ההון בארה"ב

אז כפי שצוין, שוק ההון האמריקאי הוא גם הברומטר שמסמן מגמות שעתידות להתרחש ברחבי העולם, וגם קשור באופן ישיר לתיקי ההשקעות שלנו. ב-4 ביולי עצמו הבורסות האמריקאיות יוצאות לחופשה – ולכן גם עבור המשקיעים והברוקרים מדובר ברגע שבו נבחנים ההשקעות והביצועים עד כה.

ב-12 החודשים האחרונים, מאז יום העצמאות הקודם של ארה"ב, מדדי המניות של וול סטריט נמצאים בעלייה: מדד הדאו-ג'ונס טיפס ב-9.1%; מדד  S&P500 עלה ב-14.61%; ומדד מניות הטכנולוגיה, נאסד"ק, רשם קפיצה מרשימה של 21.6%. במחצית הראשונה של 2023, הנאסד"ק זינק ב-31.7% – המחצית הטובה ביותר שלו מזה 40 שנה.

גם מדדי האג"ח חוו חודשים טובים. מדד איגרות החוב הממשלתיות ל-10 שנים של בלומברג עלה ב-0.3% ב-12 חודשים; ומדד האג"ח הקונצרניות בארה"ב עלה בשיעור דומה.

האינפלציה והריבית

גורם נוסף שמשפיע ישירות על הכלכלה בארה"ב הוא כמובן האינפלציה – עליית מחירים מהירה בכל ענפי המשק.

מדד המחירים לצרכן בארה"ב עלה באפריל בקצב שנתי של 4% בלבד, העלייה השנתית הקטנה ביותר במדד מאז 2021. זוהי ירידה משמעותית משיא רמות האינפלציה שנרשמו ב-2022 (9.1%), אך עדיין הרבה מעל היעד השנתי ארוך הטווח של הבנק הפדרלי העומד על 2%. עם זאת, נדמה שהאינפלציה נבלמת חודש אחרי חודש.

מכון המחקר הכלכלי Swiss Re Institute צופה כי האינפלציה בארה"ב תעמוד על ממוצע של 4% בשנת 2023, גבוה מהתחזית הקודמת שלהם, לפני שתרד ל-2.8% בשנת 2024.

כדי להילחם באינפלציה הגואה, הפד מעלה את הריבית במשק, במטרה לייקר הלוואות ולקרר את עליות המחירים. בשנה החולפת הריבית הועלתה שוב ושוב – אך במאי האחרון נרשמה נקודת מפנה. לאחר 10 חודשים רצופים של העלאות ריבית, הפדרל ריזרב הותיר את הריבית שלו במאי על טווח של 5%-5.25%.

זהו איתות למשק שניתן להבין ממנו שהמדיניות המוניטרית המצמצמת מגיעה לסיום או לפחות לצינון. עם זאת, יו"ר הבנק הפדרלי, ג'רום פאוול, רמז שהעבודה לא הסתיימה, ושככל הנראה עוד נחזה בהעלאות ריבית לפני סוף 2023: "אנחנו רוצים לראות את האינפלציה יורדת בצורה נחרצת, זה הכל", אמר פאוול במעמד עדכון הריבית באמצע יוני. "אנחנו צריכים להוריד את האינפלציה ל-2% ואנחנו נעשה זאת. אנחנו פשוט לא רואים את זה עדיין".

האינפלציה בארה"ב

מדדי האינפלציה בארה"ב בשנה האחרונה
מדדי האינפלציה בארה"ב בשנה האחרונה

המיתון שבפתח

אם כך, שוק ההון עולה, האינפלציה נמצאת כמעט בשליטה. אז למה עדיין כתוב פה בכותרת "מיתון"? מאז שהחלה האינפלציה לטפס ב-2021, צצו גם הדיבורים השקטים על מיתון כלכלי מתקרב. האם הוא עדיין בדרך, ואם כן – האם זה יקרה עוד ב-2023? מיתון הוא מצב של צמיחה שלילית לאורך זמן וב-3 רבעונים רצופים לפחות. הצמיחה נמדדת במונחים של תוצר מקומי גולמי (תמ"ג, או באנגלית Gross Domestic Product).

במחצית הראשונה של 2022 ראינו ירידה לצמיחה שלילית בארה"ב, מה שעודד את התחזיות על מיתון מתקרב. ואולם במחצית השנייה של אותה שנה נרשמו שני רבעונים עם צמיחה חיובית מתונה: רבעון שלישי עם 3.2% ורבעון רביעי עם 2.6%. הנתונים האחרונים שנמצאים בידינו הם עבור הרבעון הראשון של 2023, שבו נרשמה ירידה נוספת בצמיחה – עם 1.3% בלבד.

לאור הנתונים האלה, ובשקלול נתוני אינפלציה ושוק ההון, הדעות לגבי מיתון חלוקות. למעשה, אין מחלוקת אמיתית לגבי התממשותו של מיתון – אך המחלוקות לגבי התזמון שבו הוא יגיע והעוצמה שבה הוא יכה קיימות.

מכון Swiss Re צופה מיתון בכלכלה האמריקאית במחצית השנייה של 2023, שיונע על ידי נפילות הבנקים ושוק עבודה מתקרר. המכון צופה צמיחה של 0.9% בלבד ב-2023 כולה ו-0.8% ב-2024, עם אינפלציה של 4% ו-2.8% בממוצע, בהתאמה. הידוק תנאי האשראי והצורך בריבית גבוהה יותר כדי לשלוט באינפלציה הם גורמי מפתח התורמים למיתון החזוי, לדברי דו"ח שפירסם המכון ביוני.

הצמיחה בארה"ב

מדדי הצמיחה בארצות הברית 2023
מדדי הצמיחה בארצות הברית 2023

קרן המטבע העולמית ממשיכה להחזיק בעמדה לפיה לקראת סוף 2023 תיכנס הכלכלה האמריקאית למיתון "מתון" עם צמיחת תמ"ג צפויה של 0.9% ב-2023, ו-0.8% ב-2024. מודל הסתברות למיתון שהורץ על ידי סניף הפדרל ריזרב בניו יורק על בסיס עקום התשואות של משרד האוצר האמריקאי בתחילת יוני, חזה סיכוי של 71% לקיומו של מיתון ב-12 החודשים הבאים.

יום עצמאות שמח (?)

רבים מביטים על מדדי הבורסה הירוקים ב-2023 וששים לחגוג את סיומו של המשבר הכלכלי שמקורותיו טמונים בבלימת הכלכלה עם התפרצות מגפת הקורונה. גם גרף האינפלציה הדועך מעודד את רוב הציבור, ומעורר תקווה להורדות נוספות ברמות הריבית. עם זאת, ביום חגה ה-247 של ארה"ב, קשה לומר שהשנה-שנתיים הקרובות יהיו פשוטות לכלכלה. לאמריקה של היום יש אתגרים עצומים להתמודד עמם כדי לייצב את הספינה, והצלחתה או כישלונה יוכלו לספר לנו רבות על מה שעתיד להיות המציאות ביתר מדינות העולם. למזלנו, אנחנו יודעים שארה"ב יודעת להתמודד עם משברים, וגם לצאת ממיתון כלכלי.

כך או אחרת, שיהיה Happy 4th of July!

כתבות נוספות באותו נושא