הטבות מס בעת פרישה

מדינת ישראל מעניקה לפנסיונרים שורה של הטבות מס המצטברות לכדי סכומים משמעותיים ביותר. חשוב מאוד להכיר את ההטבות המגיעות לכם ולנצלן בדרך מושכלת המתאימה לצרכים ולרצונות שלכם. בשורות הבאות יוסבר על הטבות המס בפרישה, על קיבוע הזכויות ומשמעותו.

 

הכירו את הזכויות וההטבות

החיים אחרי הפרישה שונים במובנים רבים מהימים בהם עבדתם, לא רק מבחינת הזמן הפנוי ושגרת היום אלא גם ברמה הכלכלית. אכן, לאחר הפרישה כבר לא נכנסת משכורת ומקור ההכנסה העיקרי הינו הקצבה החודשית מהחיסכון הפנסיוני. ייתכן שישנם מקורות הכנסה נוספים כגון דירה מושכרת, חסכונות והשקעות באפיקים אחרים, אבל איך שלא הופכים את זה – ברוב המקרים ההכנסה נמוכה יותר יחסית לימי המשכורת. לכן חשוב מאוד להתנהל בצורה נבונה ומושכלת מבחינה כלכלית לאחר היציאה לגמלאות, לשמור על הוצאות מאוזנות ולהכיר את אפשרויות החיסכון העומדות בפניכם.

הבשורות הטובות הן שהמדינה יודעת להעריך ולתמוך, לפחות במידת מה, באזרחיה הוותיקים. ישנן לא מעט הטבות וזכויות המוקנות לאנשים בגילאים מבוגרים ולאחר פרישה, חלקן מגיעות ממס הכנסה, אחרות מהביטוח הלאומי וכן ממשרדי ממשלה נוספים. בשורה התחתונה, כל זכות כזו שווה כסף התומך בשגרת החיים בגיל השלישי, וביחד הן מצטברות לסכומים בלתי מבוטלים. לכן, בין אם אתם לפני פרישה או שכבר יצאתם לגמלאות, טוב תעשו אם תשבו עם מומחה פרישה שיסביר לכם לגבי מלוא הזכויות המגיעות לכם וינחה לניצולן המיטבי.

הטבות מס בעת פרישה

הטבות מס בעת פרישה

סוגים רבים של הטבות מס

כאמור, ישנן הטבות מגוונות לאנשים שיצאו לגמלאות, וחלקן מגיעות ממס הכנסה. כך למשל, ישנו פטור ממס על הכנסות מריבית ורווחים שמגיעים מתקרת ההפקדה המוטבת בקופות גמל, פטור על הכנסות מדמי שכירות לקשישים, נקודת זיכוי נוספת למי שהוא או בן זוגו הגיעו לגיל פרישה ונושא בכלכלת השני ועוד. 

יחד עם זאת, ההטבות המשמעותיות ביותר ניתנות על כספים העומדים לרשות המגיעים לגיל הפרישה בביטוח המנהלים, בקופות הגמל ובקרנות הפנסיה. עקב תיקון 190 לפקודת מס הכנסה ותיקונים נוספים, ניתן כיום ליהנות מהטבות משמעותיות ואף מפטורים על חסכונות וכספים המשולמים כקצבה. כמו כן ניתן להחליט על היוון חלק מהכספים על חשבון הקצבה, ועדיין ליהנות מהטבת מס בדרך של משיכת סכום חד פעמי. זאת, בתנאי שהובטחה פנסיה מינימאלית העומדת נכון להיום על כ- 5012 ₪.

עד כמה הטבה זו משתלמת? התשובה משתנה בהתאם לסכומים שנצברו, להיקף ניצול ההטבות והפטורים שעליהם תחליטו או שניצלתם בעבר, לסכומים שתחליטו להוון לעומת הקצבה שתשאירו, וכן להיבטים של גיל, מצב משפחתי ועוד פרמטרים אישיים. יחד עם זאת, ניתן בהחלט לומר כי ההטבות המגיעות לפנסיונרים מגיעות למאות אלפי שקלים המתקרבים לא פעם למיליון ₪. בזכות תיקונים המבוצעים באופן הדרגתי ההטבות עוד ייעשו משמעותיות יותר בשנת 2025. 

עוד חשוב להכיר את האפשרות לקבל פטור ממס על קצבה מוכרת עקב תיקון 190, לו זכאי כל אדם שהגיע לגיל 60. את הפטור ניתן לקבל על סכומים שונים, לרבות כאלו ששולמו לקופת גמל לקצבה על ידי העובד והמעביד מעל לשיעור הקבוע בחוק, כספים שהושארו בקופת גמל אחרי פרישה או עזיבת עבודה והתחשבנות עם מס הכנסה, וכן סכומים שהופקדו עצמאית לקופת גמל לקצבה בלי תשלום מקביל מצד המעביד ולא נהנו מהטבת מס בעת ההפקדה. יחד עם זאת, ראוי לציין כי קבלת הפטור ממס על קצבה מוכרת הינו נושא מורכב, המתייחס לתקנות רבות ולדרכי חישוב סבוכות. חשוב להיעזר לשם כך בגורם מקצועי.

 

לקבע את הזכויות במס הכנסה

אם הגעתם לגיל הפרישה תוכלו לבצע קיבוע זכויות מול פקיד השומה בלשכת מס ההכנסה שלכם. מדובר בתהליך בו אתם קובעים אילו הטבות ופטורים תבחרו לקבל על הכספים שחסכתם והעומדים לשרותכם, כמה תרצו למשוך כסכום חד פעמים, מה תשאירו לקצבה החודשית, ועוד. לשם כך יהיה עליכם להגיש טופס 161ד הנקרא בקשה לקיבוע זכויות, ובו מצוין האופן שבו בחרת לממש את הטבת הפטור, דרך הקצבה או במשיכה הונית. בהתאם למסמכים רלוונטיים נוספים ולפי הנתונים האישיים שלכם, יחשב פקיד השומה את גובה הפטור.

יחד עם זאת, ההמלצה של גורמי המקצוע היא שלא ללכת לבד לפקיד השומה. ישנם נתונים נוספים והחלטות שצריך להתייחס אליהם – למשל סוג החישוב (נוסחת השילוב או הנוסחה החדשה כפי שמציין סעיף 6 לטופס), וכן היבטים מורכבים אחרים שלאדם מהשורה אין את הכלים להבין את משמעותם. למעשה, לאופן הסימון בטופס ישנן השלכות משמעותיות ואף עלול להיגרם נזק משמעותי אם מסמנים לא נכון.

יש להדגיש כי מרגע שהגשתם את בקשת קיבוע זכויות לפקיד השומה, ניתנים לכם רק 120 ימים להתחרט ולשנות את החלטתכם. לאחר מכן כבר לא תוכלו לחזור בכם מהבחירות. מכיוון שמדובר בהחלטות משמעותיות מאוד (לגבי הסכום המהוון מול הקצבה ולגבי היקף החיסכון במס) כדאי מאוד להתייעץ לפני כן עם אנשי המקצוע שלנו. 

 

 

 

כתבות נוספות באותו נושא