הפיקדונות הבנקאיים עשו קאמבק – האם הם מכשיר חיסכון כדאי?

האינפלציה דוחפת את בנק ישראל להעלות את הריבית במשק, ולאחר שנים של שקט הבנקים יכולים להציע ללקוחות חיסכון בתנאים אטרקטיביים בפיקדון ● האם זה שווה לנו?

בשנים האחרונות, בין תשואות יפות בשוק ההון, קרנות השתלמות נוצצות וקופות גמל להשקעה – מכשיר חיסכון ותיק אחד נשכח מעט מלב הציבור: הפיקדונות הבנקאיים. אך ב-2022 משהו השתנה, והפיקדון בבנק חוזר לקבל כותרות בעיתון, והרבה מכספי הציבור. מה שהשתנה הוא שיעור הריבית של בנק ישראל, צעד שנעשה כדי להילחם באינפלציה הגואה – בדומה לרוב הבנקים המרכזיים בעולם. 

כעת, כשהריבית גבוהה מבעבר, הפיקדונות חוזרים להיספר בנשימה אחת עם מכשירים פיננסיים אחרים לצורך הנבת תשואה נאה וסולידית. האם הם אכן אטרקטיביים? בכתבה זו נסקור מעט את הקשר בין ריבית בנק ישראל לפריחתם המחודשת של הפיקדונות הבנקאיים, נפרט סוגי פיקדונות בולטים ונציין כמה יתרונות וחסרונות שמגלם הפיקדון בבנק. 

הקשר בין ריבית לפיקדונות

הקונספט של פיקדון בבנק הוא פשוט למדי: הלקוח סוגר סכום כסף מסוים ב"קופה" (הפיקדון), והבנק מבטיח לו תשואה בשיעור מסוים. כן, בניגוד למכשירי חיסכון שקשורים לשוק ההון, פיקדון בבנק מבטיח תשואה. התשואה הזו היא "תשלום" עבור הזכות לנעול את הכסף של הלקוח בצורה שאינה נזילה, למשך תקופה של יום, שבוע, חודש, שנה, שנתיים או יותר. 

בנק ישראל הוא הגוף שמלווה כסף לבנקים בריבית מסוימת, והבנקים מגלגלים את הריבית הזו לציבור במסגרת ההלוואות. בכל חודש מכריז בנק ישראל על שיעור הריבית במשק. זהו מספר שמבוטא באחוזים, והוא אמצע המרווח שבין שיעור הריבית שבו מלווה בנק ישראל כסף לבנקים לבין שיעור הריבית שבו בנק ישראל לווה כסף מהבנקים. כלומר, בנק ישראל מתפקד כמו "בנק של הבנקים", והריבית במשק היא תנאי ההלוואה בין שני הצדדים.

התשואה שתנבע ללקוח מההפקדה מוגדרת כריבית, והיא מוצמדת בדרכים כאלה ואחרות לריבית בנק ישראל. לרוב, הבנקים מגדירים "ריבית בנק ישראל + פריים", לרוב מדובר בריבית בנק ישראל ועוד 1.5%. נכון לנובמבר 2022 ריבית בנק ישראל היא 2.75%, וזאת לאחר שנים שהיא העמדה על 0% או קרוב לכך. בספטמבר 2022 נרשם שיא שנתי של הפקדה לפיקדונות בנקאיים עם 50 מיליארד שקלים מכספי הציבור שהופקדו, לפי נתוני בנק ישראל. 

הפיקדונות בבנק מבטיחים ריבית קבועה, או ריבית משתנה שצמודה לריבית בנק ישראל+פריים או למדד המחירים לצרכן – לפי סוגים שנפרט מיד. כשריבית בנק ישראל עולה, גם הריביות שיכולים הבנקים להרשות לעצמם להבטיח בפיקדונות עולות – וגם פיקדונות שצמודים לריבית של בנק ישראל נהפכים אטרקטיביים יותר.

פיקדונות הציבור בבנקים 2022

 

סוגי פיקדונות בולטים

כל פיקדון שונה ממשנהו, והבנקים מציעים מגוון פיקדונות הנבדלים אחד מהשני באורך הזמן, שיעור הריבית, ההשפעות על הריבית, מועד תשלום התשואה, תנאי החידוש ועוד. כל התנאים האלה נמצאים בהסכם הפיקדון עליו אתם חותמים מול הבנק. אלה הם כמה מסוגי הפיקדון הבולטים שמציעים הבנקים.

פיקדון בריבית קבועה: הבנק מציע שיעור ריבית מסוים וקבוע, למשל 3% ריבית שנתית על הפיקדון. במצב כזה, בסוף תקופת הפיקדון החוסך פשוט מקבל 103% מהכסף שהפקיד.

פיקדון בריבית משתנה: הבנק מציע ריבית שצמודה לריבית בנק ישראל + פריים. למשל, אם ריבית בנק ישראל היא 2.75%, והפריים של הבנק הוא 1.5%, החוסך יקבל בסוף תקופת הפיקדון (שנה) 104.25% מכספו. אבל! אם ריבית בנק ישראל עולה או יורדת במהלך התקופה, כך גם תעלה או תרד הריבית על הפיקדון. 

פיקדון צמוד מדד: הבנק מצמיד את הריבית שהוא מציע למדד מסוים. פעמים רבות יהיה זה מדד המחירים לצרכן, כך שהריבית תשקף "הגנה" ישירה מול עליות מחירים במשק. 

מיסוי פקדונות בבנקים

מעבר ליתרונות שיש בקבלת ריבית ידועה מראש, ושמירה על ערך הכסף, פיקדונות בבנק מציעים גם מיסוי מעט אחר ביחס למכשירי חיסכון/השקעה מקבילים. על רווחים שנוצרו בשוק ההון אנחנו משלמים מס רווחי הון בשיעור 25% על הרווחים הריאליים בתיק, בהנחה שאיננו מנצלים תיקוני חוק או מנגנונים לפטור ממס. זהו מס שיכול להעיב באופן משמעותי על הרווחים שנוצרים בחיסכון. שיעור המס הזה רלוונטי כמעט לכל מכשיר השקעה – מחשבון מסחר עצמאי, דרך קרנות השתלמות ועד קרנות פנסיה.

ואולם, על פיקדונות מסוגים מסוימים בבנק המס הוא פחות. בתוכניות בריבית לא צמודה למדד, המס שייגבה על הרווח יהיה רק 15% מהרווח הנומינלי. הרווח במקרה הזה הוא הריבית שהבנק משלם. דרך המיסוי הזו רלוונטית לפקדונות שנפתחו לאחר 2011. 

יתרונות וחסרונות

👍 תשואה סולידית ידועה מראש: בעולם תנודתי, אין הרבה מכשירי חיסכון שמציעים תשואה ידועה מראש. נכון, זו אולי לא תהיה התשואה הגבוהה ביותר האפשרית באותה תקופת זמן. אבל למי שמחפש רווח סולידי על כספו, במקום שיאבד מערכו בעו"ש, פיקדון בבנק יכול להציע דיל לא רע. ומעבר לשיעורי הריבית הספציפיים, עצם הידיעה שלא ייוצרו הפסדים בפיקדון ושיכנס ולו רווח מינימלי, יכולה לתת לנו לישון טוב יותר בלילה. 

👍 התהליך פשוט: בניגוד להשקעה בשוק ההון שדורשת חשבון מסחר או ברוקר, פתיחת קרן כספית שיכולה להתבצע רק דרך יועץ השקעות, או קופת גמל להשקעה שדורשת תהליך – פתיחת פיקדון בבנק היא פשוטה במיוחד. אתם כבר לקוחות של הבנק, וכל מה שתצטרכו לעשות הוא לבחור את הפיקדון שתרצו – באתר הבנק או בפגישה עם בנקאי – והכסף יועבר ויתחיל לייצר תשואה באופן מיידי. 

👎 הכסף לא נזיל: הבנקים משתמשים בכסף שנמצא בפיקדונות כדי להציע הלוואות ללקוחות אחרים, ולכן הם מוכנים לשלם לנו ריבית מובטחת. זאת גם הסיבה לכך שהכסף לא ניתן למשיכה בתקופת הפיקדון (למעט חלק מהפיקדונות ארוכי הטווח, שבהם יש תחנות יציאה). לכן כספים שנחסכים בפיקדון צריכים להיחשב בעינינו כלא זמינים עד לתום התקופה. 

👎 ניתוק מהשוק: ריבית מובטחת מראש זה טוב ויפה. אבל יש שני מקרים שבהם החוסכים בפיקדון עלולים לחוש "מופסדים": אם שוק ההון עולה באופן עקבי, ואנחנו נעלנו את הכסף בפיקדון בריבית קבועה נמוכה, ייתכן שנרגיש שלא עשינו את ההחלטה הפיננסית הנכונה. ואם חסכנו בפיקדון צמוד למדד המחירים לצרכן או צמוד לריבית הפריים, ואחד מאלה צונח ל-0, הפיקדון שלנו יהפוך לכמעט-לא רווחי.

ובתכל'ס, פיקדון בבנק כן או לא?

בסופו של יום, פיקדון בבנק הוא דרך נוספת לחיסכון – והוא מתקיים לצד שורה של מכשירי חיסכון שמציעים כל אחד את היתרונות שלו. כאמור, עבור מי שרוצה תשואה סולידית ידועה מראש – יכול מאוד להיות שזוהי האופציה הטובה ביותר. אך אם אתם לא בטוחים שמדובר במוצר חיסכון המתאים לכם, המומחים של קלי ישמחו לסייע.

 

 

אין לראות בנאמר תחליף לשיווק פיננסי ופנסיוני המותאם לצרכי הלקוח. השימוש במידע ובנתונים הינו על אחריות הבלעדית של המשתמש.

כתבות נוספות באותו נושא