מהי קרן הון פרטית? תעשיית הפרייבט אקוויטי – מוסברת
קרן השקעה פרטית (פרייבט אקוויטי) היא סוג של כלי השקעה המאגד הון מיחידים בעלי ממון וכן ממשקיעים מוסדיים (קרנות פנסיה, חברות ביטוח וכדומה) במטרה לבצע השקעות בחברות פרטיות. קרנות אלו מנוהלות על ידי חברות השקעות מקצועיות, שמחפשות באופן אקטיבי הזדמנויות השקעה, רוכשות מניות בחברות ואף הופכות לבעלות שליטה – הכל במטרה להשביח את פעילות החברה, להעלות את ערכה ובסופו של דבר למכור את הנתח בבעלות, כשהרווחים הולכים למשקיעי הקרן הפרטית.
תעשיית קרנות ההון הפרטיות גדלה והולכת משנה לשנה, ושנת 2021 סימנה שיא של כל הזמנים בהון שגויס לקרנות אלה בעולם – עם קרוב ל-1.5 טריליון דולר. ב-2022 הנתון אמנם ירד ל-1.3 טריליון דולר, אך היא עדיין תופסת את המקום השני בשני העשורים החולפים (נתונים של חברת הייעוץ העסקי Bain & Company מתוך דו"ח על תעשיית הקרנות ב-2023). בכתבה זו נמפה את היתרונות שמציעות הקרנות האלה למשקיעים, ואת הסיבות לעלייה של כ-200% בנפח ההשקעה השנתי בהן במהלך עשור.
לנווט בעולם השקעות מתוחכם
הכניסה לעולם הפרייבט אקוויטי נראית לעתים מאתגרת. בין היתר, נדרש הון לא קטן כדי להשתלב בקרן כזו, וכדי להבין את הסיכונים והסיכויים שכל קרן מגלמת בתוכה, צריך לדעת לקרוא דו"חות, להבין מדיניות השקעות, לרדת לעומק המאזן בקרן ועוד. מעבר לכך, ישנן קרנות פרייבט אקוויטי מסוגים שונים, והמשקיע צריך להבין איזה הוא רוצה: הון סיכון, נדל"ן, רכישות ממונפות, טרנאראונד, מימון ביניים (מזנין) ועוד.
קרנות הון פרטיות אינן מתאימות לכל המשקיעים. הן דורשות בדרך כלל רמה גבוהה יותר של תחכום, אופקי השקעה ארוכים יותר וסובלנות גבוהה יותר לסיכון. משקיעים בודדים צריכים לשקול היטב את יעדי ההשקעה, תיאבון הסיכון וצרכי הנזילות שלהם לפני הקצאת הון לקרנות הון פרטיות. קבוצת קלי מציעה ללקוחות הפרימיום שלה ייעוץ וליווי צמוד בכל הנוגע לקרנות השקעה פרטיות, כחלק מטקטיקה של גיוון תיק ההשקעות של הלקוח.
היתרונות והחסרונות בקרנות ההון הפרטי
עבור מי שידו משגת, השקעה בקרן הון פרטית יכולה להיות החלטה עדיפה על פני השקעות אחרות. אם כך, בואו נבין מה הם היתרונות והחסרונות של קרנות השקעה פרטיות, ולמי מתאימה ההשקעה בהן. אלה הם היתרונות הבולטים שניתן למנות בהשקעה בקרנות פרייבט אקוויטי:
- פוטנציאל לתשואות גבוהות: קרנות פרייבט אקוויטי משקיעות לעתים קרובות בחברות בעלות פוטנציאל צמיחה חזק, וכך מספקות הזדמנות להחזר משמעותי על ההשקעה. זה לא מקרה – המטרה של הקרנות האלה הוא השקעות צמיחה, שיספקו תשואות גבוהות למשקיעים.
- מומחיות וניהול אקטיבי: חברות פרייבט אקוויטי מביאות עמן ידע מעמיק הנוגע למגזרים ותעשיות שבהם הן משקיעות. הן מגיעות לחברות הנרכשות עם ידע מקצועי בניהול וייעול, הכוונה אסטרטגית ומומחיות תפעולית, מה שיכול להוביל לשיפור ביצועים ויצירת ערך.
- גיוון: השקעה בקרן פרייבט אקוויטי מאפשרת למשקיעים לגוון את תיקי ההשקעות שלהם, מעבר למניות ואגרות חוב מסורתיות. גיוון בתיק מסייע להפחית את רמת הסיכון בו.
- גישה להזדמנויות בלעדיות: קרנות פרייבט אקוויטי יכולות לספק למשקיעיהן גישה להזדמנויות השקעה שאינן זמינות למשקיעים בודדים, כגון חברות בשלבי הקמה מוקדמים או הזדמנויות רכישה שטרם הגיעו לשוק הפתוח.
לצד זאת, המאפיינים הייחודיים של השקעה דרך קרן הון פרטית מביאים עמם גם מספר חסרונות:
- נזילות: השקעות בקרנות פרייבט אקוויטי נעולות בדרך כלל לתקופה מסוימת, לרוב מספר שנים, ומגבילות את יכולת המשקיעים לגשת להונם. הסיבה היא הרצון של מנהלי הקרן לנהל אסטרטגיית רכישות שמבוססת על הון קבוע, ללא משיכות בלתי מתוכננות.
- סיכון גבוה יותר: השקעות פרייבט אקוויטי יכולות להיות מסוכנות יותר בהשוואה לניירות ערך הנסחרים בבורסה. זאת בשל אופי ההשקעה בחברות צמיחה בבעלות פרטית, שעלולות לעמוד בפני אתגרים חריגים, לא לספק תשואות צפויות ואף לחדול את פעילותן בשלב כזה או אחר.
- שקיפות מוגבלת: לקרנות הון פרטיות יש לרוב דרישות דיווח מוגבלות מצד רגולטורים כמו רשות שוק ההון. עבור המשקיעים מדובר בפחות שקיפות לגבי ההשקעות וביצועיהן.
- סף השקעה גבוה: לקרנות הון פרטיות יש בדרך כלל דרישות השקעה מינימליות, מה שיכול להוות חסם עבור משקיעים בודדים עם הון קטן יותר.
קרנות פרייבט אקוויטי מול השקעה בבורסה
שוק ההון כולו מבוסס על השקעה של כספים בחברות, מתוך אמונה שהן יצמחו, וישיאו למשקיעים רווחים. אם כך, מה מייחד את ההשקעה בקרנות פרייבט אקוויטי? השקעה באמצעות קרן הון פרטית יכולה להציע מספר יתרונות על פני חלופות השקעה אחרות:
- ניהול פעיל ויצירת ערך: חברות הון פרטיות מתקשרות באופן פעיל עם חברות הפורטפוליו (שבהן כספי העמיתים מושקעים), ומספקות הנחיות, מומחיות תפעולית והכוונה אסטרטגית להגברת ערכן. גישת ניהול אקטיבית זו עשויה להוביל לתשואות גבוהות יותר בהשוואה לאסטרטגיות השקעה פסיביות – מחזיקי מניות בבורסה לרוב לא נמצאים בעמדה של השפעה משמעותית על פעילות החברה.
- אופק השקעה לטווח ארוך יותר: בניגוד למניות הנסחרות בבורסה, לקרנות הון פרטיות יש אופק השקעה ארוך יותר, מה שמאפשר להן להתמקד ביצירת ערך לטווח ארוך ולא בתנודות שוק קצרות טווח.
- גישה לסקטורים מיוחדים ואסטרטגיות השקעה ייחודיות: קרנות הון פרטיות מתמחות לרוב במגזרים ספציפיים או באסטרטגיות השקעה, כגון הון סיכון או נכסים במצוקה, ומציעות למשקיעים את ההזדמנות לגוון ולמקד את פעילות הכסף שלהם.
סיכום
לסיכום, קרנות הון פרטיות מספקות למשקיעים פוטנציאל לתשואות גבוהות, מומחיות בניהול אקטיבי, גיוון וגישה להזדמנויות השקעה בלעדיות. זאת לצד גם חסרונות מסוימים, כגון חוסר נזילות, סיכון גבוה יותר ורף כניסה גבוה להשקעה. בסופו של דבר, ההחלטה להשקיע בקרן פרייבט אקוויטי צריכה להתבסס על הבנה מעמיקה של היתרונות והחסרונות, כמו גם התאמה עם המטרות הפיננסיות של המשקיע וסובלנות הסיכון. קבוצת קלי מתמחה בהתאמת השקעות לתיקי לקוחות, בניית תיקים חזקים ומגוונים והנגשת הפעילות והנתונים למשקיע.