משיכת קרן השתלמות לפני הזמן – המשמעויות והאלטרנטיבות
האם כדאי למשוך קרן השתלמות לפני הזמן?
החלטה בדבר האם למשוך קרן השתלמות לפני המועד הקבוע דורשת שיקול דעת ובחינה רחבה של מגוון פרמטרים ובין היתר של היתרונות והחסרונות של משיכת קרן השתלמות מוקדמת, לרבות משמעויות ההשלכות על החיסכון הפנסיוני העתידי.
משיכת קרנות השתלמות לפני הזמן במס מופחת על פי הצעת חוק לשנת 2024
למשיכת כספי חיסכון של קרנות השתלמות לפני הזמן משמעויות רבות.
לאחרונה, משרד האוצר בשיתוף רשות המיסים החלו בתהליך קידום הצעת חוק המאפשרת משיכת קרן השתלמות לפני הזמן במס מופחת. תהליך שצפוי לקבל תיקוף מלא עד סוף 2024.
מטרת המהלך היא להקל על הציבור בתקופה של מצוקה כלכלית, אינפלציה גוברת ועליית יוקר המחיה, בהתאם לאי הוודאות הכלכלית על רקע המלחמה.
המהלך יאפשר לאזרחים לנצל את חסכונות קרן ההשתלמות שלהם לצורך ניהול תקציב משפחתי, ובמקביל להגדיל את ההכנסה ממיסים ישירות לקופת המדינה.
בהמשך למצוין לעיל, רשות המיסים בחרה להקל תנאים באשר למשיכת כספים מקרנות השתלמות עד לסוף השנה, מתוך ההנחה שצעד זה עשוי להוות פתרון זמני זמין ונגיש עבור רבים.
יחד עם זאת, חשוב להבין את ההשלכות של צעד כזה ואת ההשפעות האפשריות על החוסכים לטווח הארוך, שלא בהכרח יהיו חיוביות.
משיכת קרן השתלמות מוקדמת: השלכות מיסוי על החיסכון
קרן השתלמות היא אחד הכלים המרכזיים לחיסכון ארוך טווח בישראל, כאשר ישנם מס' יתרונות מס מרכזיים לחוסכים.
כיום, סכומים שנמשכים מקרן ההשתלמות פטורים ממס במקרים הבאים:
- מקרה כללי של משיכת כספים בחלוף 6 שנים ממועד פתיחת קרן ההשתלמות.
- לחצו לסימולציה והבנת המשמעות של משיכת קרנות השתלמות לאחר 6 שנים.
- בשביל מי שהגיע לגיל הפרישה – משיכת כספי הקרן בחלוף 3 שנים מפתיחתה.
המשמעויות של משיכה מוקדמת של כספי קרנות ההשתלמות:
- משיכה מוקדמת מחויבת בתשלום מס בשיעור המס השולי על הכספים שנמשכו.
- משיכת קרן השתלמות לפני זמן הפרישה מביאה לאובדן כספים המיועדים לחיסכון ארוך טווח.
5 סיבות עיקריות לכך שלא כדאי לבצע משיכה מוקדמת של קרן השתלמות
- פגיעה בצבירת ריבית דריבית: קרנות השתלמות מנצלות את כוחה של ריבית דריבית כדי להגדיל את החיסכון לאורך זמן. משיכת קרן השתלמות מוקדמת מקטינה את הסכום המצטבר ומצמצמת באופן משמעותי את הפוטנציאל לצמיחה עתידית.
- ערעור החוסן הכלכלי: משיכה מוקדמת של כספים מקרן ההשתלמות מערערת את הביטחון הכלכלי של החוסך, מה שיכול להוביל לפגיעה בתחושת היציבות הפיננסית בהווה ובעתיד, ולהקשות על התמודדות עם הוצאות בלתי צפויות.
- אובדן פטור ממס רווחי הון: משיכה מוקדמת של כספי חיסכון מקרן השתלמות גורמת לאובדן הפטור ממס רווחי הון, הטבה לה זכאי החוסך אם היה ממתין עד למועד הפדיון המלא.
- הקטנת החיסכון לפרישה: קרן השתלמות היא נכס משמעותי בתכנון הפרישה. משיכה מוקדמת עלולה להותיר אתכם עם פחות כסף זמין בפרישה, מה שעלול להוביל למצב כלכלי מאתגר בשנים מאוחרות יותר.
- עלויות מס: למרות שהצעת רשות המיסים אמורה לאפשר משיכה של הכספים במס מופחת של עד 15%, עדיין קיימות עלויות מס שמקטינות את הסכום הכולל שנותר בידי החוסך לאחר הפרישה.
אלטרנטיבות שרצוי לשקול לפני משיכת קרנות השתלמות
למרות הפיתוי, משיכה מוקדמת של קרנות השתלמות במס מופחת עשויה להיות החלטה בעייתית לחוסכים. בעוד וישנם מצבים שבהם משיכה מוקדמת עשויה להיות מוצדקת, ברוב המקרים עדיף לשמור את הכספים לטווח הארוך ולחפש פתרונות חלופיים להתמודדות עם קשיים כלכליים זמניים.
כספי קרן ההשתלמות מיועדים לשמש חיסכון ארוך טווח. משיכה מוקדמת של הכספים עשויה לספק מענה זמני, אך פוגעת בבסיס הביטחון הכלכלי לעתיד של החוסכים. נוסף על כך, עיקר כוחו של חיסכון ארוך טמון בריבית דריבית. משיכה מוקדמת מפספסת את ההזדמנות להגדלת החיסכון באמצעות ריבית מצטברת לאורך השנים.
לפני שפונים למשיכת כספים מקרן ההשתלמות, כדאי לבחון פתרונות אחרים להתמודדות עם בעיות כלכליות זמניות. ניתן לשקול בין היתר:
- הלוואות בתנאים נוחים.
- בחינה ותכנון מחודש של התקציב המשפחתי, לרבות ביצוע שינויים ודיוקים בהוצאות לפי הצורך, כל זאת מבלי לפגוע בעתודות הכלכליות לעתיד או מבלי להפחית את החיסכון לפרישה.
בכל מקרה, לא מומלץ לבצע פעולות כלכליות פזיזות מבלי להתייעץ עם מומחה בתחום. יועץ פיננסי מתאים המתמחה בקרנות השתלמות יכול להציע פתרונות מותאמים אישית לצרכים הכלכליים של כל אדם, ולסייע בקבלת החלטות נבונות גם במקרים של משיכת כספים.
למען הסר ספק, באופן כללי ההמלצה היא תמיד לבחון את ההשלכות ארוכות הטווח של כל החלטה פיננסית ולפעול בתבונה לשמירה על הביטחון הכלכלי העתידי.