סוגיות עיקריות בתכנון פרישה מוקדמת
אמנם בישראל קיים גיל פרישה קבוע בחוק, העומד על 67 לגברים ו- 62 לנשים (במגמת שינוי לעבר 65 בשנים הקרובות), אולם ניתן גם לפרוש יותר מוקדם ולהתחיל לקבל את הקצבה מביטוח המנהלים או מקרן הפנסיה. לכל אדם יש סיבות משלו לפרישה מוקדמת אך לכולם חשוב ונכון לתכנן היטב את הפרישה מבחינה כלכלית – עדיף בעזרת מומחים הבקיאים בתחום.
20/02/2022
תכנון פרישה
אילו נושאים מחייבים התייחסות
לפניכם סקירה תמציתית של הנושאים המרכזיים אשר ייבחנו בתכנון פרישה מוקדמת:
- צרכים כלכליים – אנשים רבים סבורים כי לאחר היציאה לגמלאות יפחתו ההוצאות שלהם אך הדבר אינו בהכרח נכון. בגילאים המבוגרים וכשלא עובדים יש הוצאות מגוונות, למשל על חוגים ופעילויות, מתנות לנכדים, נסיעות לחו"ל, הוצאות קטנות ולא הכרחיות בזמן הפנוי שנוצר, הוצאות על ענייני בריאות, וגם הוצאות גבוהות יותר כגון עזרה לילדים ברכישת דירה, העסקת עובד זר, שיפוצים בבית ועוד. על מנת להבין את גובה הקצבה ואת הסכום ההוני הנדרש יש לחשב את ההוצאות הצפויות, תוך התייחסות לשאיפות מבחינת רמת החיים, מצב הילדים, מצב בריאותי ועוד.
- מה יקרה לקצבה – פרישה מוקדמת בהחלט יכולה להשפיע על גובה הקצבה, בוודאי אם הסדר הפרישה שלכם קובע את הפסקת התשלומים לקרן. בהערכה גסה, עבור כל שנה שמקדימים את קבלת הפנסיה הקצבה קטנה בשיעור שבין 6%-7%. מעבר לכך, צריך לקחת בחשבון שבפנסיה מוקדמת משלמים מס הכנסה, ביטוח לאומי ודמי בריאות, עם הטבות שנכנסות לתוקף בגיל הפרישה. לכן, לפני שמחליטים לפרוש מוקדם צריך להבין היטב את ההשלכות.
- מס על הקצבה בפרישה מוקדמת – בפרישה מוקדמת משלמים כאמור דמי ביטוח לאומי ובריאות עם הפחתה מסויימת המוגבלת בתקרה. בנוסף, על הקצבה תשלמו מס הכנסה לפי מדרגות המתחילות בעשרה אחוז עד ששת אלפים שקלים, ארבעה עשר אחוז עד תשעת אלפים שקלים, שלושים ואחד אחוז עד עשרים אלף שקלים וכן הלאה בהתאם למדרגות המס. אין ספק שמדובר במיסוי משמעותי שאותו חשוב להכיר כדי להבין בסופו של דבר את מכלול מקורות ההכנסה (התייחסות בהמשך). מצד שני, גם חשוב להכיר את הטבות המס המגיעות לכם עקב נקודות זיכוי, קצבה מוכרת, פטורים שניתן לנצל ועוד.
סוגיות עיקריות בתכנון פרישה מוקדמת
- זכאויות בפרישה – חשוב מאוד לבדוק אם בעת הפרישה הנכם זכאים למענקים נוספים מהמעסיק, מעבר לזכויות הפנסיה שצברתם במהלך עבודתכם. יש לקרוא בחוזה העבודה או בהסכם הקיבוצי שהנכם שייכים אליו את התנאים להם אתם זכאים בעת סיום עבודה ו/או בעת פרישה. כך למשל, על סוגי המענקים האפשריים בעת הפרישה נמנים פדיון ימי מחלה, השלמה לפיצויים שצברתם בתוכניות, מענק הסתגלות, מענק הודעה מוקדמת, מענק פרישה מיוחד וכדומה. מענקים אלו צריכים להיכלל בריכוז הזכויות שעומדות לרשותכם בעת הפרישה על מנת למקסם את הטבות המס שמגיעות לכם. יש לציין כי לעיתים מתקיימים מקרים מיוחדים בהם המעסיק מעניק הטבות ייחודיות בעת פרישה מוקדמת, כולל תשלום של פנסיה חודשית לתקופה קצובה.
- היוון חלק מהפנסיה – יכול מאוד להיות שתרצו שיהיה לכם ביד סכום יותר משמעותי אשר יממן הוצאות גדולות ויתמוך באיכות החיים. אכן, ניתן למשוך סכום הוני על חשבון הקצבה בסכומים לא מבוטלים (עשרות ומאות אלפים) אך כמובן שהדבר ישפיע על הקצבה בהתאם לפרמטרים שלכם. אם יש לכם קרן פנסיה חדשה תוכלו למשוך עד עשרים וחמישה אחוז מתוך סכום הקצבה שמתחת לארבעת אלפים וחמש מאות שקלים, או את היתרה שמעל. מאידך, אם יש לכם פנסיה תקציבית תוכלו למשוך עד עשרים וחמישה אחוזים לתקופה של שש שנים, ובקרן וותיקה לחמש שנים. כספי ההיוון חייבים במס, אם כי ניתן להנות מפטור מוגבל בתקרה שעומדת על מאות אלפי ₪. זאת בתנאי שקיימת קיצבה מזערית בגובה של כ-4500 ₪ ושהגעתם לגיל פרישה. על הכספים שמעבר לפטור ניתן לבצע פריסת מס ובכך להקטין את החבות. שימו לב: אם אינכם עומדים בתנאי ההיוון הדבר נחשב למשיכה שלא כדין ותשלמו עליה מס גבוה מאוד של שלושים וחמישה אחוז לפחות, כך שעדיף להימנע מכך. אם אתם ממש צריכים סכום יותר גדול כדאי לבדוק אם קיימים בתוכניות סכומים פטורים ממס שניתן לפדות אותם, קרן השתלמות שניתן לפתוח אותה, תוכנית לפי תיקון 190 המפחית את המס לחמישה עשר אחוז נומינלי, וכדומה.
- כמה כסף יהיה לכם – מקור ההכנסה העיקרי שלכם יהיה לרוב הפנסיה (לכן כה חשוב להבין את השפעת הפרישה המוקדמת, ההסדר עם המעסיק, סוגיית המיסוי וכן הלאה). המקור השני יהיה קצבת זקנה של כאלפיים שקלים בממוצע ליחיד, כתלות במשתנים אינדיבידואליים, אך תתחילו לקבלה רק בהגעה לגיל זכאות ולפי מבחן הכנסות. מלבד זאת יש להכיר את מכלול הזכויות הקשורות במודל הפרישה שלכם, את כל מכשירי החיסכון (קופות גמל, קרנות השתלמות, תיק השקעות), קצבאות מהביטוח הלאומי, ירושות עתידיות, דירה להשכרה, וכן הלאה.
אלו היו מספר סוגיות מרכזיות בתכנון פרישה מוקדמת, אותן הצגנו על קצה המזלג. עקב מורכבות ההשלכות, האפשרויות והחישובים בתחומי המיסוי והקצבאות, מומלץ מאוד לבצע את תכנון הפרישה עם גורמים מקצועיים של חברתנו.