תכנון פיננסי: איך פורשים בראש שקט?

מה כולל תכנון פרישה מקצועי? ● למה בכלל צריך לתכנן את הפרישה שלנו? ● אי נמנעים מתשלום מיסים על קצבת הפנסיה? ● כל התשובות ועוד – בכתבה

פרישה זה לא רק פנסיה. עם עליית תוחלת החיים והרצון של בני הגיל השלישי לחיות חיי יומיום מלאים ומהנים, מחלחלת בקרב הציבור בשנים האחרונות החשיבות של תכנון נכון של שנות הפרישה. המציאות היא שחיסכון לפנסיה הוא צעד הכרחי – אבל לא מספיק – לפרישה ברווחה. כדי להשלים את התמונה יש צורך בראייה פיננסית-אישית כוללת שלוקחת בחשבון אינספור משתנים, ומתאימה תוכנית פרישה מסודרת לכל אחד ואחת.

כך נולד לו תחום תכנון הפרישה: ליווי מקצועי של המתקרבים לגיל הגמלאות, במטרה לטייב ככל הניתן את תנאי הפרישה שלהם – בדגש על הגדלת קצבת הזקנה הפנסיונית. כן, גם מי שצפויה לו קצבה קטנה יחסית, יכול בעזרת תכנון פרישה נכון ומותאם אישית להגדיל את התשלומים החודשיים. קבוצת קלי – קבוצת ההסדרים הפיננסיים והפנסיוניים העצמאית הגדולה בישראל – מתמחה בתכנון פרישה מותאם אישית. בכתבה זו נסקור את ארבע הרגליים שעליהן מתבסס תכנון הפרישה שאנשי המקצוע שלנו – מתכנני הפרישה– מציעים לאלפי לקוחות מדי שנה.

מיפוי הוצאות והכנסות עתידיות

תכנון פיננסי הוא חריש עמוק של כל הנכסים וההתחייבויות שיש לחוסך ולמשק הבית שלו. מהלך העומק יבחן את כלל הנכסים שנמצאים ברשות החוסך – מנדל"ן ועד תיק השקעות – כדי למפות עבורו את המשך הדרך לקראת שנות הפרישה. המתכנן הפיננסי מאתר את כל תוכניות הפנסיה, החשבונות, הנכסים הפיזיים, ההלוואות, המשכנתאות ועוד. בנוסף, הוא ממפה את צורכי החוסך ומשפחתו – רמת חיים, צורך כספי חודשי, הוצאות עתידיות גדולות ועוד.

בנוסף, ייבחנו מה שנקרא בעגה המקצועית "הגנות" – כל המנגנונים שמטרתם להגן על החוסך, על בריאותו ועל הכסף שלו. בין אלה ניתן למנות ביטוחים בפנסיה (ביטוח שאירים וביטוח חיים), כיסויים בפוליסות ביטוח בריאות, ביטוח משכנתא ועוד. המטרה – למנוע כפל ביטוחים, ולוודא שהנכסים של החוסך המתקרב לפרישה מוגנים מפני אירועים בלתי צפויים ומפני מחלות או, חלילה, מותו של החוסך בטרם עת.

כך המתכנן יוצר מאזן מבוסס דאטה שישרטט את מבנה הנכסים וההתחייבויות הקיימים והעתידיים, כדי להגיע למיצוי מקסימלי של ההון. מכאן מתחיל תהליך בניית האסטרטגיה להמשך – התכנון הפיננסי עצמו.

תכנון פיננסי פורשים בראש שקט

יצירת אסטרטגיה הוליסטית

כל ההחלטות שנלקחות בהליך תכנון פרישה נכנסות תחת מטרייה אחת, על אף שהן נוגעות באספקטים שונים של הפרישה. לכן יועץ לעניין פרטני – נאמר, יועץ השקעות או יועץ מס – פעמים רבות לא יוכל לתת את אותו השירות שמעניק מתכנן פרישה. ולכן קבוצת קלי מתמחה ספציפית בתחום זה, ושמה דגש על תכנון הוליסטי אחראי.

יצירת אסטרטגיה מותאמת אישית לוקחת בחשבון את מאפייניו הפרטניים של החוסך – שנת הלידה, תוחלת החיים הממוצעת בישראל בעת הפרישה, גיל תחילת קבלת הקצבה, סטטוס משפחתי ועוד. יחד ייבחנו גם מסלולי הפרישה האפשריים – שיעור הקצבה בפטירה לאלמנה, תקופת הבטחת תשלומים מינימלית, בקשת תשלום קצבה רטרואקטיבי ועוד.

המתכנן למעשה מפרק ומרכיב מחדש את מצבת הנכסים. במהלך ההרכבה הוא בוחן מהיכן יהיה הכי נכון למשוך קצבה פנסיונית, ואילו כספים עדיף שינותבו לאפיק אחר. וכמובן, התכנון כולל חלק יישומי: החלת התובנות מניתוח הפרטים של החוסך אצל כלל הגופים הרלוונטיים. פנייה אקטיבית לגוף המנהל את הפנסיה, לחברות הביטוח ולרשויות המס, והגשת טפסים, תעודות, מסמכים ועוד.

תכנון לניצול הטבות מס בהתאם לפרופיל של החוסך

ייתכן שכאן טמון פוטנציאל שיפור הפרישה הגדול ביותר. חסכונות פנסיוניים זכאים למגוון של הטבות מס, שבסופו של יום יכולות להגדיל את סכום הקצבה באופן משמעותי. מתכנן פרישה מקצועי יבחן את אפשרויות ההקלה והזיכויים במס, בהתאם לפרופיל של החוסך או החוסכת.

קצבת הזקנה חייבת בתשלום מס הכנסה, אך באמצעות תכנון נכון ניתן להפחית משמעותית את המס ואף להיפטר ממנו לחלוטין. מתכנן הפרישה יסקור יחד עם החוסך ומשפחתו את נקודות הזיכוי שיכולות לזכות אותו בהנחה ריאלית בתשלומי המס: תושב ישראל, בן או בת זוג עם הכנסה נמוכה, נשים, מספר הילדים ועוד. המאפיינים הללו שווים נקודות זכות, כשכל נקודה כזו שווה הנחה של 235 שקלים בתשלום המס החודשי.

גם תיקון 190 לפקודת מס הכנסה מזכה בפטור ממס: בגיל הפרישה (כלומר, 67 לגברים ו-62 לנשים) הגמלאים זכאים לפטור ממס על חלק מהקצבה: ב-2023 החלק המקסימלי הפטור ממס עפ"י תיקון זה הוא 4,742 שקל, כלומר המיסוי חל רק על כספים שמעבר לסכום זה. בנוסף, ניתן להפחית תשלומי מס על ידי תיאום מס (למי שבוחר להמשיך לעבוד), וכן על ידי ניצול הטבות בערוצי חיסכון משניים – כמו קופת גמל להשקעה או פיקדונות בבנק.

מתכנן מקצועי יבחן את כלל האפשרויות, ויפתח עבור החוסך הליך "קיבוע זכויות" אצל רשויות המס: בהליך זה מתקבעות לטווח הארוך החלטות הקשורות בהקלות המס על כספי הפנסיה. בקיבוע הזכויות מחליטים החוסך והמתכנן יחד על הדרך שבה ינוצלו הטבות המס בגיל הפרישה. החלת תוצאות ההחלטה – קיבוע הזכויות – נעשית דרך טופס 161ד המוגש לפקיד השומה במס הכנסה.

התאמת רמות סיכון במכשירי חיסכון פנסיוניים ואחרים

תכנון פרישה יתחיל מבחינת החסכונות הקיימים. תחת ההגדרה של חסכונות פנסיוניים נכנסים האפיקים שיכולים לתת קצבה, או יכולים להיות מנוידים לקופות מעניקות קצבה: קרן פנסיה, קופת גמל, קרן השתלמות, קופת גמל להשקעה וביטוח מנהלים. אחד הדברים החשובים שיבדוק מתכנן הפרישה הוא התאמה של רמת הסיכון באפיקים אלה לגיל החוסך.

מבלי להיכנס לעומק, נציין שכלל אצבע אומר שחוסכים צעירים יכולים לקחת יותר סיכון עם כספם, מכיוון שאופק ההשקעה שלהם ארוך ויש להם זמן "לתקן". לחוסכים מבוגרים מומלץ לשמור על ההון שלהם ביתר זהירות, שכן הפרישה שלהם קרובה והם יצטרכו את הכספים בקרוב. פנסיות וקופות גמל, המבוססות על השקעה בשוק ההון, מציעות מגוון מסלולים ברמות סיכון שונות, ולמען פרישה ברווחה על החוסך לנתב את החיסכון שלו למקום הנכון – בסיוע תכנון מקצועי.

מתכנן פרישה מקצועי יוכל לבדוק את המסלולים בכלל החסכונות, ולהתאים את רמת הסיכון לחוסך. תפקידו של המתכנן הוא להיות מעודכן בכל פיסת חקיקה בתחום. כך למשל, החל מ-1 בינואר 2023, חלוקת מסלולי הסיכון בקרנות הפנסיה עוברת שינוי משמעותי: ממודל צ'יליאני, שחילק את החוסכים לשלוש שכבות גיל ובהתאם לשלוש רמות סיכון, למסלולים "לפי יעדי פרישה", כלומר עם מדרגות רבות יותר של גיל-סיכון. זהו שינוי מבורך, אך הוא מציג הרבה יותר אפשרויות תכנון לפי גיל, ולכן מצריך עין מקצועית לבחינתן.

ליווי לשנים קדימה

באמצעות התהליך, מבטיח מתכנן הפרישה שהשירות שהוא נותן מתקבע בחיסכון ומעניק ללקוח את הקצבה הגבוהה ביותר האפשרית, את הכיסויים הביטוחיים הנכונים ואת האסטרטגיה הטובה ביותר להמשך. אך כאן לא נגמר התהליך – מתכנני הפרישה של קבוצת מעניקים ללקוחותיהם גם ליווי לשנים קדימה. שירות תיכנון הפרישה בקלי מבטיח בדיקות תקופתיות של הפרופיל הפיננסי של הלקוח, על מנת לטייב את המצב לאורך שנים לאור שינויים בחוקי מס, בסטטוס תעסוקתי ועוד.

כתבות נוספות באותו נושא