תיקון 190: החוק ששינה את כל מה שידענו על חיסכון לקראת פרישה
חקיקה יכולה להיות דבר משעמם. אנחנו לא ח"כים, ולא תמיד מעניין אותנו אילו חוקים ותיקוני חוקים עוברים בהצבעות בכנסת או בוועדות. אבל חוקים משפיעים על חיינו, וחלקם משפיעים במידה רבה מאוד. כשזה נוגע לכסף, חוקי המדינה יכולים להיות בעלי משמעות רבה עבור הכיס של כל אחד ואחת מאיתנו. כך, תיקון קטן לכאורה לחוקי מס הכנסה שנכנס לתוקף ב-2012 שינה את הדרך שבה הישראלים בוחרים לחסוך לטווח הארוך לחלוטין.
תיקון 190: החוק ששינה את מה שידוע על חיסכון לקראת פרישה
לחלקנו המושג מוכר, עבור רבים מאיתנו זוהי הפעם הראשונה, אז נתחיל בהתחלה: נעים להכיר, תיקון 190. הסיפור מתחיל בשנת 2008, אז נחקק תיקון מסוים לחוק, שלפיו לא ייפתחו יותר קופות גמל מהסוג "הישן", שמהן ניתן היה למשוך כסף במנות חד-פעמיות בפטור ממס לאחר 15 שנות חיסכון. באותה התקופה, נחקק גם חוק פנסיה חובה, שקבע חובת הפקדה לקרן הפנסיה לכל אזרח בישראל, וקביעת שיעור קצבה מזערי שרק לאחר הבטחתו תתאפשר משיכה חד-פעמית.
מבלי להלאות בפרטים הרבים שבהם היה כרוך התהליך, נציין רק שהמצב החדש גרם ל"בריחה" של החוסכים מקופות הגמל (שהחיסכון בהן נהפך לפחות אטרקטיבי) אל קרנות הפנסיה (שהתנאים בהן נהפכו טובים יותר ובכל מקרה הפכו לחובה). מנהלי קופות הגמל – בתי השקעות גדולים – לא נהנו כמובן מהמצב החדש. גם המדינה הבינה שהשינוי – שבא למנוע מחוסכים בקופות הגמל מלעשות שימוש בכספים המיועדים לפרישה – למעשה "ייבש" את הקופות והפך אותן לאפיק חיסכון לא אטרקטיבי.
מתוך ההבנה הזו, נולדו מספר מהלכים שנועדו להחזיר את הבכורה לקופות הגמל, בין היתר כדי להגן במקביל על קרנות הפנסיה ממשיכות טרם פרישה. מהלך אחד כזה היה "חיסכון לכל ילד" – הפקדה חודשית אוטומטית של סכום קטן מהביטוח הלאומי לקופת גמל על שם הילד, החל מהלידה ועד גיל 18. כך, קיבלו הקופות זריקת כסף מהירה, באפיק השקעה שהיום שווה כבר כ-13 מיליארד שקל.
המהלך השני שבא לתקן את נטישת קופות הגמל היה תיקון 190, או בשמו המלא: "חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 190 והוראת שעה)".
כל היתרונות שקיימים ב- תיקון 190
קופות גמל תחת תיקון 190 מאפשרות להפקיד סכומים פנויים שיש לחוסך, וליהנות מכל היתרונות שהציע החיסכון בקופת גמל מאז ומתמיד – אבל גם מהטבות מס ספציפיות. כך, חוסך בקופ"ג תחת תיקון 190 שהגיע לגיל 60 וכבר הבטיח לעצמו קצבה חודשית מינימלית (4,498 שקל ב-2021), יוכל למשוך את כל כספי הקופה בתשלום מס של 15% נומינלי ממרכיב הרווח היחסי, הפחות משמעותית ממס רווחי הון של 25%.
דרך נוספת שבה עמית בקופ"ג תחת תיקון 190 יכול למשוך כספים היא בצורת קצבה חודשית. במצב זה אין צורך להוכיח עמידה בתנאי קצבה מינמלית, והמנות החודשיות שמקבל החוסך החל מגיל 60 פטורות ממס לכל החיים. עדיין, הקופות מאפשרות נזילות עם הכסף, שכן ניתן לבצע משיכות בכל עת, אלא שכל משיכה שתתבצע לפני תנאי הפטור, תהיה חייבת במס רווחי הון ומסים אחרים.
היתרונות של המסלול המשופר תחת תיקון 190 אכן משכו חוסכים לאפיק הזה. והיתרונות לא מעטים:
קופות גמל מנוהלות על ידי חברות ביטוח ובתי השקעות בעלי יכולות גבוהות בניהול כספים, המספקים פיזור איכותי וניהול סיכונים.
פיזור השקעות ורסטילי – קופות גמל משקיעות לא רק בני"ע אלא גם בנכסים בלתי סחירים כמו נדל"ן, הלוואות חוץ-בנקאיות, קרנות גידור ועוד.
הנזילות, כאמור, שמאפשרת משיכה מהקופה באופן כמעט מיידי ובהתאם לתנאים.
פטור ממס מלא על הקצבה שתתקבל מהקופה.
בסביבת אינפלציה נמוכה, המס שישולם על המשיכה לאחר גיל 60 – 15% על הרווח הנומינלי – יהיה נמוך משמעותית מבאפיקים אחרים כמו תיק ניירות ערך, קרנות נאמנות וכדומה.
גמישות במסלולי ההשקעה – קופות הגמל מספקות יכולת למעבר מהיר ופשוט בין מסלולי השקע שונים בהתאם לרצונות החוסך ובהתאם לנתאי השוק.
פטור ממס על תשלום דיווידנדים וריביות שנובעים מהחזקת ניירות ערך ישראליים בקופה.
חיסכון בין-דורי – במקרה של פטירתו של החוסך לפני גיל 75, יורשיו החוקיים יקבלו את קופה"ג לידיהם, ויוכלו למשוך את כלל הכסף בקופה בפטור מלא ממס רווחי הון. במקרה של פטירה לאחר גיל 75, יוכלו היורשים למשוך את הכספים בתשלום מס נומינלי של 15% ממרכיב הרווח היחסי.
למי מתאים תיקון 190?
אם אתם ממקדים את חסכונותיכם כיום בכל מכשיר פיננסי אחר, ייתכן ואתם תוהים האם מעבר לחיסכון בקופת גמל תחת תיקון 190 מתאים לכם.
לרוב חיסכון באפיק זה מתאים למי שכבר הגיע או קרוב בגילו לגיל 60. הסיבה היא שסביב גילאים אלה ולקראת הפרישה לפנסיה, הטבות המס באפיק תיקון 190 מתחילות להתגלם במלואן. מי שרק החל לחסוך ומעוניין בערוץ השקעה נזיל למשיכות מהירות, עדיף לו לחפש חיסכון מסוג אחר.
יש לשים לב לפרטים הקטנים – האם הגענו לקצבה המינימלית שרק לאחריה קיימת הטבת מס? האם כבר ראינו הטבת מס בניכוי משכרנו כעצמאים (שבסכומים מסויימים פוסלת אותנו מקבלת ההטבה של תיקון 190)? ועוד.
אלה פרטים טכניים ומאוד ספציפיים לכל חוסך, ולכן מומלץ מאוד להיעזר בייעוץ פנסיוני ובתכנון פרישה מקצועי כאשר מחפשים פתרונות חיסכון לקראת היציאה לפנסיה.