תיק מנצח: 4 טיפים לניהול השקעות חכם

תיק השקעות הוא הרבה יותר מכמה מניות – הוא ההסתכלות הכוללת על הכסף שלנו ועל מה הוא יכול לעשות עבורנו ● הנה ארבעה כללים בסיסיים לניהול תיק השקעות מוצלח

יש מי שבוחר לסחור בשוק ההון באופן עצמאי, ויש מי שמעדיף תיק ניירות ערך שמנוהל על ידי מישהו אחר – יועץ השקעות בבנק או בית השקעות. בכל מקרה, לניהול השקעות נכון יש כמה אבני יסוד, שסוללות את הדרך להצלחה של התיק. בנוסף, ניהול השקעות שמתמקד אך ורק בהשקעות קלאסיות בשוק ההון כצורך של הלקוח, עלול לחטוא למטרה. ניהול השקעות נכון צריך להסתכל בצורה הוליסטית על כלל ההשקעות של הלקוח, ובכך נכללים גם חסכונות לטווח ארוך – פנסיה, קרנות השתלמות, קופות גמל, פוליסות חיסכון – שכולם מתבססים על השקעות בשוק ההון. 

אז איך דואגים שהנכסים הפיננסיים שברשותנו מנוהלים באופן המיטבי ביותר? בין אם מדובר בפורטפוליו הכולל חסכונות ארוכי טווח לצד השקעות בניירות ערך ובנכסים בלתי סחירים, ובין אם מדובר בתיק פשוט הכולל מניות בלבד – הנה כמה טיפים הרלוונטיים לכל מי שמחפש ניהול השקעות יעיל. 

4 טיפים לניהול השקעות חכם

בחירת גוף מנהל: חברה מקצועית הפועלת למען הלקוח

אם אתם לא בטוחים שתוכלו "להשתלט" על כלל הצדדים השונים של תיק ההשקעות שלכם בעצמכם כנראה שאתם זקוקים לגוף מנהל. בית השקעות, או מנהל השקעות פרטי – אלה נועדו לענות על הצורך לנהל באופן אקטיבי ויעיל את התיק. בעת בחירת חברה שתנהל עבורכם את ההשקעות שלכם, חשוב לבדוק שמדובר בגוף מוכר הפועל תחת רישיון ניהול תיקים מטעם הרשות לניירות ערך.

מעבר לכך – בדקו שהגוף הוא חסר פניות, ושמטרתו בניהול ההשקעות היא אך ורק רווחת הלקוח. חשוב לראות שהגוף יודע לייצר תיק השקעות מותאם אישית לכל לקוח, לפי העדפות של סיכון מול סיכוי (כפי שנפרט בסעיף האחרון) ולפי הצרכים הפיננסיים הכוללים שלו. 

 

באנר תכנון השקעות גלובלי בחול

 

שימוש בכלים מתקדמים: הדיגיטציה של עולם הכסף

עולם ההשקעות יכול להיות כאוטי ומבלבל לפרקים. שווקים שעולים ויורדים, הוראות שצריכות לעבור במהירות, מסים, עמלות ועוד… הוסיפו לזה את הנכסים ארוכי הטווח שלכם – כמו פנסיה או גמל – ותקבלו היצף של נתונים שמצריך תשומת לב והרבה סבלנות כדי להבין ולפעול לאורם.

למזלנו, אנחנו חיים בעידן דיגיטלי, בזמנים שבהם מידע על תיק השקעות יכול להיות מרוכז על ידי מנהל ההשקעות שבחרתם בעזרת כלים טכנולוגיים. היכולת לשאוב נתונים פיננסיים ממקורות שונים ולרכז אותם באמצעות מכשיר דיגיטלי אחד, הופכת את ניהול ההשקעות המודרני לבעל יכולת ראייה רחבה שלא היה כדוגמתה בעבר.

ישנם הרבה יתרונות ניהול תיק השקעות דיגיטלי. כך למשל, יכול מנהל ההשקעות להבין בקלות כיצד המטרות הכלכליות של הלקוח יכולות להיות מוגשמות על ידי איזון סיכונים בין תיק המניות לבין מסלול קרן פנסיה. האפשרות לשקול למשוך כספים בפטור ממס מאפיק אחד כדי להשקיע אותם בהזדמנות באפיק אחר או להתריע בפני הלקוח על תשלומים מיותרים שהוא משלם. הדיגיטציה של עולם הכסף הופכת את ניהול ההשקעות לחכם יותר, ויעיל יותר. 

פיזור סיכונים: כך נמנעים מטלטלות

ייתכן שכבר קראתם על כך בעבר: תיק השקעות חכם לעולם לא ילך עם "כל הקופה" על נכס אחד – מניה ספציפית, סקטור אחד או מניות ממדינה אחת. אם בחיים לא חכם לשים את כל הביצים בסל אחד – על אחת כמה וכמה בהשקעות. מה יקרה אם המניה תצנח? 

מה נעשה אם תחום הביוטכנולוגיה, למשל, שבחרנו להשקיע בו – יאבד אמון משקיעים? ומה אם כלכלתה של ארה"ב תיכנס למיתון ותגרור אחריה חברות אמריקאיות? 

גיוון הוא שם המשחק. מנהל השקעות חכם ידאג לפזר את הכסף שלכם בין סוגים שונים של נכסים: מסוכנים יותר ומסוכנים פחות; בישראל ומעבר לים; חברות גדולות וקטנות; ניירות ערך והשקעות אלטרנטיביות; חברות צמיחה וחברות ותיקות; מגזר השילוח ומגזר התיירות; ניירות ערך צמודים למדד ושקליים וכן הלאה.

כך, כשצד אחד של המפה הכלכלית מגלה חולשה, הצד השני שקיים בתיק ההשקעות יאזן – או בשפת שוק ההון "יגדר" את הירידות. כך נמנעים מטלטלות בתיק ומצניחה מהירה של ערך הנכסים – וניתן לקבל החלטות מושכלות בזמן אמת. 

ניהול הסיכון: לוודא שהמטרות שלך במרכז

השקעה בשוק ההון והשקעות אחרות טומנות בחובן רמות שונות של סיכון. מבלי להסתכן בחיזוי העתיד, ניתן לומר שברוב המקרים, השקעות מסוכנות יותר יחזירו תמורה גדולה יותר לטווח ארוך במידה ויצליחו – ולהפך. אפילו המסלולים בפנסיה, בקופות הגמל, בקרנות ההשתלמות ובמכשירי השקעה וחיסכון נוספים מחולקים לפי רמות סיכון ולפי גיל החוסכים. 

כאשר מעניקים את המפתחות לניהול התיק לגורם חיצוני, חשוב לעבוד על תיאום ציפיות והתאמת אופי התיק למטרותיו צרכיו (וגם לגילו) של החוסך. הבינו מה המטרות שלכם מההשקעה, מה טווח ההשקעה, כמה הון תוכלו להעמיד לצורך ביצועה, מתי תרצו למשוך את הכסף וכדומה. לאור הנתונים האלה, ובעצה אחת עם מנהל ההשקעות שלכם – בחרו את רמת הסיכון הנכונה עבורכם.

 

 

אין לראות בנאמר תחליף לשיווק פיננסי ופנסיוני המותאם לצרכי הלקוח. השימוש במידע ובנתונים הינו על אחריות הבלעדית של המשתמש.

כתבות נוספות באותו נושא