תכנון פנסיוני: 6 טיפים לקראת פרישה לפנסיה

מה תהיה הקצבה החודשית שלכם לאחר הפרישה? אילו הטבות מס מגיעות לכם? איך מגדילים את הקצבה? כך תתחילו לתכנן את הפרישה שלכם

מתקרבים לגיל הפרישה?

יכול מאוד להיות שנושאים כמו גובה הקצבה שתקבלו, כיצד מתכננים נכון את משיכת הכספים ממכשירי החיסכון השונים, כיצד מקבלים את מירב הטבות המס ועוד – מטרידים אתכם. זה דווקא דבר טוב – לקראת פרישה, אכן צריכים לחשוב לעומק ביתר שאת על ההשלכות של כל צעד פיננסי. כל החלטה יכולה להשפיע על הקצבה החודשית שנקבל בסופו של דבר לכאן או לכאן, וכפועל יוצא – להשפיע על איכות חיינו בשנות הפרישה.

לטובת המתקרבים לפרישה, וגם לצעירים יותר (ואפילו למי שכבר פרש) – הכנו רשימת טיפים קצרה, שתוכל לסייע בהזנקתו של תהליך תכנון פרישה נכון.

  1. העריכו איזו קצבה תתאים לכם בשנות הפרישה

לאחר היציאה לגמלאות, עמיתי קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים מקבלים קצבה חודשית, שמחליפה הלכה למעשה את המשכורת. הסכום הזה הוא הציר שסביבו סובב כלל תהליך תכנון הפרישה והיציאה לפנסיה. כל צעד שייעשה בהמשך – ניצול הטבות מס, מכירת נדל"ן, ניוד כספים לקרן אחרת וכו' – ינבע מתוך התייחסות לסכום האידיאלי מבחינת החוסך לקבלה כקצבה.

תכנון פנסיוני לקראת פרישה
תכנון פנסיוני לקראת פרישה

איך יודעים כמה נרצה לקבל בזמן הפרישה?

בודקים מהי ההכנסה הנוכחית, מציבים מולה הוצאות קבועות (שכר דירה, רכב וכדומה) והוצאות משתנות (טיולים לחו"ל, מתנות לנכדים) וכך מתחילה להיות משורטטת רמת החיים שאליה אנחנו מורגלים. השאיפה היא שהקצבה תהיה דומה עד כמה שניתן למשכורת החודשית.

  1. בדקו היכן אתם עומדים

בהמשך לבדיקה התיאורטית של הקצבה הצפויה והשוואתה לקצבה הרצויה, כדאי גם לערוך בדיקת נתוני אמת משוקללים בכל הנוגע לפנסיה שלנו. התחנה הראשונה והחשובה ביותר היא אתר המסלקה הפנסיונית של משרד האוצר.

זהו אתר מטעם משרד האוצר, שמהווה מקור מידע רשמי וכולל מידע ושירותים לגבי חסכונות פנסיוניים בישראל: סקירה של כל המוצרים הפנסיוניים של החוסך; מידע על יתרות בחסכונות הפנסיוניים השונים; מידע כללי על מוצרים פנסיוניים אחרים; ועוד פרטים נוספים.

חשוב לציין כי המסלקה מחשבת קצבה לגיל פרישה או לגיל אחר ובמסלול פנסיה מסוים. לא תמיד המידע הזה מספק. לדוגמא אם אנחנו רוצים לדעת מה הקצבה תהיה בגיל שונה. בתוכניות וותיקות לעיתים אין את חישוב הקיצבה דרך המסלקה.

  1. קבלו החלטה מאילו כספים ותוכניות לממש פנסיה, ואילו כספים יישארו להשקעה

כאן העניינים מתחילים להסתבך. לצורך ההחלטה הזו, נדרשת הבנה של כל תוכנית ותוכנית תנאי ההשקעה בה, תנאי הפנסיה שלה, אפשרויות קבלת הקצבה, מנגנון עדכון הקצבה, דמי ניהול לפני קבלת הקצבה ואחרי קבלת הקצבה, כללי המס על הכספים ואיך להשתמש בהטבות המס, אילו נכסים נוספים עומדים לרשות החוסך, מצב בריאותו ומצב בריאות בן/בת הזוג, ילדים התלויים בהכנסתו ועוד. לכן כדי לקבל את ההחלטה הנכונה בשלב זה, פעמים רבות יש צורך בסיוע של מתכנן פרישה מקצועי.

  1. התאימו את הגוף המנהל ואת מסלול ההשקעה לצורכיכם

לקראת הפרישה, מודגשים גם הביצועים של ניירות הערך שבהם מושקעים כספי החוסך. זה הזמן לבדוק את התשואות שמייצר הגוף המנהל – בית השקעות או חברת ביטוח – עבור העמית. באתר פנסיה נט של משרד האוצר ניתן למצוא השוואות המבוססות על נתוני אמת: בין תשואות של קרנות הפנסיה השונות; בין תשואות לפי הגוף המנהל; בין מסלולים שונים בקרנות; ובין סוגי קרנות שונים. האתר מספק גרפים, טבלאות ודו"חות תמציתיים ומובנים. באתר ניתן להשוות את הביצועים בכל אחת מהקטגוריות שהוזכרו אל מול ביצועי מדדי בורסה מובילים: כמו מדד ת"א 35, מדד ת"א 125, מדד תל-בונד 60 ועוד. האתר מנגיש נתוני עומק על פעילות קרנות הפנסיה, כמו הפקדות, משיכות, אופן חלוקת הנכסים בקרן ונתונים נוספים לגבי התשואה.

בנוסף, בכל חיסכון פנסיוני מוצעים כמה מסלולים. באופן בסיסי, מסלולים אלה מבוססים על גיל החוסך, אך ניתן לנתב את החיסכון למסלולים שונים, לפי העדפת החוסך. כלל האצבע הוא הגדלת חשיפה מנייתית בגילאים צעירים, מכיוון שהיא נחשבת בסיכון גבוה יותר; ולצמצם את החשיפה המנייתית לקראת פרישה מוקדמת, כדי לא לסכן את הקצבה העתידית. בין המסלולים ניתן למנות: מסלול עד גיל 50, מסלול לבני 50-60, מסלול לבני יותר מ-60; מסלולים תואמי אמונה – הלכה יהודית או חוקי שריעה; וכן מסלולים עם חשיפה גבוהה יותר למניות ועוד.

ניוד כספים ממסלול למסלול אינו נרשם כאירוע מס, וכך אף ניוד כספים מקרן פנסיה אחת לאחרת.

  1. נצלו הטבות מס

ואם במס עסקינן, אחת הדרכים היעילות ביותר להגדיל קצבת פנסיה עתידית היא ניצול אסטרטגי של הטבות מס. ישנם מגוון מנגנוני מס שקשורים לחסכונות פנסיוניים ולמוצרים נלווים (כמו קופ"ג להשקעה וקרנות השתלמות).

בין היתר ניתן לציין:

  • פטור ממס על מענק פרישה חד-פעמי: יקבל מי שמענק הפרישה שלו נמוך משכרו החודשי האחרון כפול שנות העבודה אצל המעסיק; ושסכום המענק אינו עובר תקרה של 13,310 שקלים לכל שנת עבודה (נתוני ל-2023).
  • קבלת החזרי מס עבור מי שפורש באמצע השנה הפיסקלית.
  • הפחתת מס ההכנסה על הקצבה הפנסיונית על בסיס נקודות זכות: לפי מין החוסך, סטטוס תעסוקתי של בן/בת זוג ועוד.
  • פטור ממס הכנסה על הפנסיה על פי תיקון 190, עד לתקרה של 4,742 שקלים (נתוני 2023).

היעזרו בתכנון פרישה מקצועי

כל הטיפים שהוזכרו עד כה הם קריאות לפעולה. כל אחד מהם דורש זמן, מחשבה, השקעה ורצון ללמוד ולהבין את המערכת. באופן טבעי, לא כולנו רוצים להתמחות בתחום הפנסיה לקראת הפרישה, אבל כולנו רוצים לפרוש בתנאים המיטביים ביותר.  כשאנו זקוקים לעקירת שן, נעדיף ללכת לכירורג שיניים על פני ביקור אצל רופא שיניים כללי. כך גם בתחום הפנסיוני – מה שהתאים בשגרת העבודה והחיסכון לא יתאים בחלון הזמנים של לפני הפרישה, ולכן כדאי להיעזר במומחה.

מתכנן או מתכננת פרישה יוכלו לסייע לכל אדם לקראת שנות הגמלאות שתכנון נכון של חלוקת נכסים, ניצול הטבות מס, ניוד כספים, מיקסום תשואות ועוד. תפקיד המתכנן הוא יצירת תוכנית פעולה הוליסטית המבוססת על נתוני אמת אישיים של החוסך – שמטרה להתאים את הקצבה לרמת החיים, ולהבטיח לו פרישה ברווחה.

כתבות נוספות באותו נושא