בהתבוננות מפוכחת קדימה: סיכום שנת תשפ"ד בשוק ההון הישראלי והעולמי
שנת תשפ"ד תיזכר כאחת השנים המאתגרות בתולדות ישראל – אך למרות זאת, שוק ההון סיכם אותה עם תשואות חיוביות. השאלה המרכזית לשנה הקרובה תהיה כיצד יתמודד השוק עם הריבית הגבוהה והמשבר המתמשך
השנה העברית האחרונה הייתה סוערת בשווקים הפיננסיים, הן בזירה העולמית והן בזירה המקומית. על רקע אינפלציה מתמשכת, ריבית גבוהה, אתגרים ביטחוניים וגיאופוליטיים – ובראשם הלחימה המתמשכת בדרום ובצפון והורדות דירוג אשראי מ-2A לרמה של Baa1 עם תחזית שלילית להמשך., השנה התאפיינה בתנודתיות רבה בשוקי ההון, כשבמהלכה הניב שוק המניות הישראלי שוב תשואות חסר בהשוואה לשווקים בארה"ב.
החודשים הראשונים של השנה נפתחו בירידות במדדי המניות, כשמשקיעים חוששים מהריבית הגבוהה ומתמודדים עם אי-ודאות באשר להמשך הדרך. הבנק הפדרלי האמריקאי, כמו בנקים מרכזיים אחרים, המשיך במדיניות מוניטרית נוקשה במאמץ לרסן את האינפלציה. בסוף 2023 ציפו בשוק כי במהלך 2024 תתבצע הורדת ריבית בארה"ב במספר שלבים. עם זאת, הורדת הריבית הראשונה התרחשה רק ב-18 בספטמבר, עם הפחתה של חצי אחוז
החל מנובמבר 2023 החלה התאוששות בשווקים הגלובליים, כשחברות רבות החלו להתאים את עצמן למציאות הכלכלית החדשה, והמשקיעים הפנימו כי הריבית הגבוהה תישאר לתקופה ממושכת. לאחר תקופת ההתאוששות, החל בשווקים גל נוסף של תנודתיות גבוהה אף יותר.
החששות ממיתון עולמי גברו, לצד האינפלציה שנותרה ברמות גבוהות, מה שהוביל לעלייה בביקוש לנכסים סולידיים כמו איגרות חוב ממשלתיות וזהב. מחיר הזהב עלה בכ-40% מתחילת השנה, כאשר משקיעים חיפשו הגנה מהתנודות בשווקים. מדדי המניות בארה"ב רשמו תשואות מרשימות, עם עלייה של כ-30% במדדי S&P 500 ונאסד"ק.
מזווית מקומית: שנה מאתגרת לבורסת תל אביב
השנה החולפת הייתה קשה במיוחד בשל ההשלכות הכלכליות של המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר. המתיחות הביטחונית, חוסר הוודאות הכלכלית, העלייה בהוצאות הממשלה, והחששות לגבי גידול הגירעון והשלכות המלחמה על המשק – כל אלו הביאו לבריחת משקיעים מהשוק המקומי. חלק ניכר מהמשקיעים הישראליים העבירו כספים להשקעות בחו"ל, ומשקיעים זרים צמצמו את פעילותם בשוק המקומי.
מפרוץ המלחמה ועד ה -26 באוקטובר 2023 צנחו מדדי המניות בבורסת תל אביב ב-12% עד 17%, כשמחצית מהירידות נרשמו ביום המסחר הראשון שלאחר פרוץ המלחמה. החל מה-27 באוקטובר החלה התאוששות מרשימה בשוק, כאשר המשקיעים הבינו שישראל על אף המשבר, נכנסה אליו עם פרמטרים כלכליים חזקים כמו גירעון נמוך, אבטלה בשפל, יחס חוב לתוצר נמוך ואינפלציה מרוסנת.
למרות זאת, אחד הגורמים שהעיבו על השוק היה הורדת דירוג האשראי של ישראל. בפברואר 2024 הורידה סוכנות הדירוג מודי'ס את דירוג האשראי של המדינה, ובעקבותיה עשו זאת גם S&P ופיץ' ובסוף ספטמבר מודיס הורידה את הדירוג ל-Baa1, כאמור עם תחזית שלילית להמשך.
מדדי המניות של בורסת תל אביב התאפיינו בתנודתיות גבוהה, כשבסיכום השנה עלה מדד ת"א-125 בכ-13.5%. מדד ת"א-35 עלה בכ-15%, ומדד ת"א-90, שכולל חברות נדל"ן וענפים שנפגעו מהמלחמה, עלה בכ-11%.
שוק איגרות החוב הושפע גם הוא מהמצב הביטחוני והורדת דירוג האשראי. הריבית בישראל ירדה ב-0.25% בינואר 2024, לראשונה מאז העלאות הריבית החדות של 2022. הורדת הריבית גרמה לעליות במחירי האג"ח, כשאיגרות חוב ממשלתיות רשמו עלייה של כ-3% ואיגרות חוב קונצרניות עלו בכ-6.5% מתחילת השנה.
השקל סבל השנה מהשפעות המלחמה והתחזקות הדולר בעולם, וירד כ-3% מול הדולר. מחיר הנפט חווה עליות במחצית הראשונה של השנה על רקע המתיחות במזרח התיכון, אך ירד בכ-20% בהמשך בעקבות ירידה בביקוש העולמי, בעיקר מצד סין.
לסיכום השנה העברית, הבורסה הישראלית הציגה ביצועים מפתיעים לטובה, על אף התנאים המאתגרים. עם זאת, החששות מהידרדרות לתהום כלכלי הובילו להמשך הגדלת הפער בין הבורסה הישראלית לעומת הבורסות בארה"ב.
שנת תשפ"ה צפויה להמשיך ולהיות מאתגרת, עם אי-ודאות בנוגע למצב הביטחוני והכלכלי, כשדגש יינתן על תקציב המדינה, האינפלציה ודירוג האשראי של ישראל. השאלה המרכזית תהיה כיצד ימשיכו הכלכלות להתמודד עם השפעות הריבית והמלחמה.
>> איך תייצרו חיסכון עקבי ב- 6 צעדים פשוטים? >>
>> איך פותחים חשבון בנק בחו"ל? מורה נבוכים >>
אין לראות בנאמר תחליף לשיווק פיננסי ופנסיוני המותאם לצרכי הלקוח. השימוש במידע ובנתונים הינו על אחריות הבלעדית של המשתמש.