להיחשף למט"ח: כל הדרכים להגדיל את הנתח האמריקאי במוצרים הפיננסיים שלנו
בעבר, השימוש בדולרים בישראל היה נפוץ ביותר. פעמים רבות, שכר הדירה היה משולם בדולרים, מסחר בניירות ערך היה מתבצע בדולרים, ורבים מחזיקים עד היום חשבונות דולריים. הדולר נחשב היה למטבע חזק ויציב, זאת בין היתר לאור התנודתיות בערך השקל שישראל חוותה בשנות ה-90. התקופה הזאת אמנם חלפה מן העולם, אך מסחר במטבע חוץ והחזקה בדולרים עדיין חיים וקיימים. גם בנק ישראל מחזיק ברזרבות ענק של דולרים, שנועדו למכירה כדי לשלוט על שווי השקל.
שנים ארוכות מאוד של שקל חזק ומתחזק, אל מול דולר ויורו נחלשים, השכיחו מלב הציבור את הצורך והיכולת להיחשף למסחר במטבע חוץ בתיק ההשקעות. ואולם, בחודשים הראשונים של 2023 אנחנו עדים להיחלשות מסוימת בשווי השקל. ולכן בימים אלו עולה שאלה בפי רבים – כיצד מתגוננים משחיקת ערך השקל, ואיך נחשפים למטבעות חוץ בתיק ההשקעות?
נצא מנקודת הנחה שהאדם מן השורה לא ינקוט צעדים דוגמת פתיחת חשבון בנק בחו"ל והעברת כספים (ובכל מקרה הבנקים הזרים ידרשו הון גבוה מאוד כדי לפתוח חשבון). כיצד בכל זאת ניתן לגדר את היחלשות השקל או פשוט להיות מחוברים לדולר – מבלי להוציא כסף מישראל?
מעבר למסלולים ממוקדי חו"ל בחסכונות ארוכי הטווח
רובנו המוחלט מחזיקים בחיסכון ארוך טווח כזה או אחר. מכיוון שאנו מדברים על השקעות, נשים בצד חסכונות בפיקדונות בבנק, שאינם מושקעים בשוק ההון. החסכונות הנפוצים ביותר שכן מושקעים בניירות ערך הם חסכונות פנסיוניים – קרן פנסיה, ביטוח מנהלים וקופת גמל – והחזקה באחד מהם היא חובה עבור כל מועסק או עצמאי בישראל. לצידם ניתן לציין קרנות השתלמות, קופות גמל להשקעה ופוליסות חיסכון בחברות הביטוח.
המשותף לכל המכשירים האלה, כפי שצוין, הוא שכולם משקיעים את כספי החוסכים בניירות ערך לטובת הנבת תשואה. הם עושים זאת על פי מסלולים – כשכל מסלול מגלם תמהיל אחר של נכסים, והחוסך יכול לבחור מסלול על פי צרכיו. מנהלי קרנות הפנסיה והחסכונות האחרים מחליטים כחלק ממדיניות ההשקעה על רכישה ומכירה של נכסים בכל מסלול.
לכן סביר להניח שלאור הצורך בחשיפה גדולה יותר לדולר, מנהלי ההשקעות כבר מבצעים את השינוי בתמהיל החיסכון – על ידי רכישה נרחבת יותר של מניות ואג"ח בארה"ב. אך אם רוצים ליזום חשיפה גדולה יותר לדולר, אפשר לבקש מעבר למסלול מתאים, כמו מסלול העוקב אחר מדד המניות האמריקאי S&P500. מעבר בין מסלולים נעשה ללא עלות וללא הפעלת אירוע מס. שימו לב: בקרנות פנסיה וותיקות ובביטוחי מנהלים וותיקים – לא ניתן לשנות את תמהיל ההשקעות.
רכישת דולרים
עבור חשיפה לדולר, ניתן גם להשתמש בכסף נזיל שברשותנו כדי לרכוש דולרים. זהו מהלך יותר ישיר ופשוט, ובפועל המשמעות שלו הוא החזקה פחותה בשקלים, מתוך אמונה שהדולר יציב יותר, חזק יותר או רלוונטי יותר לחיינו. כך למשל, בעל עסק שהכנסותיו מגיעות בדולרים ירצה ככל הנראה להחזיק חשבון מט"ח. כך גם מי שטס לחו"ל פעמים תכופות, או מבצע רכישות אונליין בדולרים.
מה צריך לעשות? לפתוח חשבון מט"ח באחד הבנקים הישראליים, לרכוש דולרים ולהעביר אותם לחשבון. כעת יש לכם כסף נזיל בדולרים, וככל שהדולר מתחזק, אתם נהנים מהעליות.
עם זאת, צריך לשים לב לשני דברים: א. רכישה ישירה של דולרים תגרור כמובן תשלום עמלות, מה שיחתוך באופן התחלתי את ערך הכסף. ב. החזקה של כסף רב בחשבון עו"ש לאורך זמן חושפת אותו להשפעות אינפלציה וריבית, ועלולה לשחוק את ערכו לאורך זמן, גם כשמדובר בדולרים.
הצמדת תיק ההשקעות המנוהל לשוק האמריקאי
מעבר לחסכונות ארוכי הטווח ולחשבונות נזילים, רבים מאוד בישראל עוסקים במסחר עצמאי בניירות ערך. הם יכולים בנקל לרכוש מניות אמריקאיות ואף לנהל את כלל המסחר שלהם דרך חשבונות אמריקאיים.
רבים אחרים מחזיקים בתיקי השקעות מנוהלים – כלומר, תיקי אג"ח ומניות בניהול מקצועי באחד מבתי ההשקעות, דרך פוליסה פיננסית באחת מחברות הביטוח או אצל מנהל השקעות עצמאי. אם הם ירצו חשיפה גבוהה יותר לדולר, הם יצטרכו לבקש ממנהל ההשקעות שלהם לבצע זאת.
ניתן לבצע זאת על ידי הגדלת המשקל של ניירות הערך האמריקאיים בתיק. בתיק ממוקד מניות למשל, להגדיל את כמות המניות האמריקאיות על חשבון כמות המניות הישראליות. כדי ליצור חשיפה גבוהה יותר, ניתן לפנות לגוף המנהל את ההשקעות ולבקש יצירה של תיק מוטה חו"ל – שמשמעותו שינוי מדיניות ההשקעה עליה הוסכם בתחילת הדרך. רבים מבתי ההשקעות מפעילים דסק חו"ל וניהול השקעות גלובלי בדיוק למטרות אלה.
לתפור חליפה פיננסית במדידה אישית
אך רגע לפני שרצים לרכוש דולרים, נזכיר כי דווקא בשוק תנודתי – שינוי בתמהיל ההשקעות יכול להיות בעייתי. ובכלל, בין כלל המוצרים הפיננסיים, פנסיוניים ובנקאיים שאנו מחזיקים, יכול להיות שאנחנו חשופים מספיק לדולר. ובהתאם למטרות, לניתוח כלכלי מעמיק ולהעדפות אישיות, ניתן לתפור חליפה לפי מידותיך המדויקות: ליצור הרכב השקעות/חשבונות בנק/חיסכון פנסיוני יעיל ומאוזן, שיענה על הצורך לגידור סיכוני מט"ח וסיכונים גאוגרפים לצד שמירה על יציבות פיננסית. זהו אחד הדברים שקבוצת קלי מתמחה בו – מזמינים אותך לפנות אלינו בכל שאלה והתייעצות.