כשהגלים מתחזקים – החזקים מתגלים: מה עשו בתי ההשקעות בשנת 2022 האדומה?

שנת 2022 היתה מהשנים הקשות שידעו שווקי ההון בעולם ב-20 השנים האחרונות ● אלה הם בדיוק מסוג הרגעים שבהם נבחנים  מנהלי ההשקעות ● אז מי צלח את הסערה, ומי פחות?

שנת 2022 היתה שנת מפנה בעולמות הפיננסים, ההשקעות ושוק ההון. שנה שבה הבורסות בעולם חוו את הירידות החדות ביותר מזה שנים.

לראשונה מעל עשור, שהריביות בעולם, שהיו אפסיות, עלו ובצורה מהירה. תיקי השקעות רשמו הפסדים כואבים.

זו היתה שנה מאתגרת לבתי ההשקעות. מלבד המט"ח ומניות הגז והנפט. רוב האפיקים סיימו את השנה בירידות חדות. לאחר כמעט עשור של ריבית אפסית, בשנה זו משקיעים נתקלו לראשונה בהעלאות ריבית מהירות ולקראת סוף שנה בריבית אטרקטיבית להשקעה. בתוך הנוף הזה, תפקידה של קבוצת קלי הוא להתאים לכל לקוח על פי צרכיו, השקעה מתאימה ונכונה עבורו. לטובת זאת עלינו לנתח איזה בית השקעות הפסיד הכי פחות והתמודד עם הירידות בצורה הטובה ביותר.

איך נבחן את הביצועים של בתי השקעות?

בתי ההשקעות הגדולים בישראל מנהלים מיליארדי שקלים, באפיקי השקעה מגוונים: קרנות פנסיה, קופות גמל, תיקי השקעות מנוהלים ועוד. על מנת לסקור את ההצלחות והכישלונות של השנה, בחרנו להתמקד בתשואות בשניים ממכשירי ההשקעה הפופולריים והדינמיים ביותר: קופת גמל להשקעה, וקרן השתלמות – ולבדוק מי נפגע בשנה זו הכי פחות.

בתי השקעות בשנת 2022
בתי השקעות בשנת 2022

2022 – מלחמות, ריביות וירידות

עד לאמצע חודש ינואר 2022 רוב המדדים, ביניהם מדד ת"א 125 ומדד S&P500, הגיעו לשיאים חדשים לאחר תקופה ארוכה של עליות שערים.

בחודש פברואר פרצה באירופה מלחמה בין רוסיה לאוקראינה, ומה שנראה כמו סכסוך מקומי, הסלים לכדי לחימה ארוכה שנמשכת עד היום וקשה לצפות מתי תסתיים. המלחמה גרמה להפרת הסכמים והפעלת סנקציות כלפי רוסיה, שהיא מספקיות הנפט הגדולות בעולם. בעקבות כך, מחירי האנרגיה בעולם זינקו, וביוני 2022 הושלמה קפיצה של כ-60% במחירה של חבית נפט.

גם שוקי ההון הושפעו מהעליות החדות במחירי האנרגיה, כשאלו השפיעו על פעילויות עסקיות כגון שינוע, שילוח, חימום וקירור.

בנוסף משאריות הקורונה השפיעו גם על מחסור בחומרי גלם, תקלות בשרשראות האספקה העולמיות, זינוק במסחר אונליין ובמספר התיירים העולמי.

התוצאה – אינפלציה! השילוב של מחסור בסחורות וזינוק בצריכה, הביא לעליות מחירים מהירות בארץ ובעולם. בתגובה, בנקים מרכזיים בעולם החלו להעלות את הריבית בצורה מהירה . שנת 2022 הסתיימה עם אינפלציה של 5.3% בישראל. ריבית בנק ישראל עלתה השנה ל – 3.75%.

מנצח השנה

שנת 2022 תיזכר כאחת השנים הגרועות בשוק ההון. כל מנהלי ההשקעות סיימו את השנה בהפסדים, כל השאלה אילו בתי השקעות סיימו את השנה עם ההפסד המינורי ביותר. כאן מדובר על בית השקעות חדש יחסית – בית ההשקעות מור, שהוקם ב-2006 ומנהל נכון להיום כמעט מיליארד שקלים.

בית ההשקעות החל להציע מסלולי השקעה ארוכי טווח רק ב-2019, ומאז הוא מתגאה בתשואות עודפות על פני רבים מהשחקנים הוותיקים בשוק. ב-2022 ניהול ההשקעות של מור עמד במבחן, וסיפק למשקיעים שלו הפסדים קטנים יותר ביחס ליתר השוק.

קרן ההשתלמות במסלול הכללי של מור (המשלב השקעה באג"ח ובמניות) הניבה במהלך 2022 תשואה של מינוס 2.82% בלבד. לשם השוואה, אל המקום השני בטבלת התשואות במסלול הכללי הגיעה קרן ההשתלמות של מגדל, עם מינוס 3.73% כלומר, פער של כ-30%.

ומה עם קופות הגמל להשקעה? אלו הם מכשירי השקעה חדשים יחסית בנוף החיסכון ארוך הטווח בישראל. קופת גמל להשקעה מציעה חיסכון הנהנה מהטבות מס ומושקע לצורך תשואה בשוק ההון, עד תקרת הפקדה שנתית של כ-70,000 שקלים.

גם כאן מור מובילה את טבלת התשואות. קופת הגמל להשקעה של מור במסלול הכללי רשמה את הירידה המינורית ביותר, עם תשואה של מינוס 3.95% בשנת 2022, לעומת המקום השני, בו ניצבת קופת הגמל להשקעה של כלל עם תשואה של מינוס 5.22%.

גם אם נבחן את הביצועים 3 שנים אחורה מור הניבה תשואה של 21% לחוסכים, תשואה כפולה ביחס לכל בתי ההשקעות האחרים – שהתשואה בהם נעה סביב 10%.

 

באנר תכנון השקעות גלובלי בחול

 

פספוס השנה

נראה כי בית ההשקעות אלטשולר שחם פספס השנה בהערכותיו והגיע למקומות האחרונים בטבלאות התשואות בהשקעות השונות.

אלטשולר שחם הוקם בתחילת שנות ה-90, ומאז מהווה עמוד טווח במערכת הפיננסית הישראלית. בית ההשקעות הוותיק מנהל נכסים של משקיעים בשיעור של יותר מ-200 מיליארד שקל – בפנסיות, קופות גמל וקרנות השתלמות. במשך שנים היה אלטשולר הסמן העליון של ביצועי בתי ההשקעות, וברוב השנים הציג ביצועים קרובים לממוצע בשוק.

מתחילת שנת 2022 אלטשולר שחם הניב תשואות נמוכות ביחס למתחרים – דינמיקה שיוחסה בשלבים שונים לחשיפה גבוהה לבורסות בסין ולאחר מכן להשקעה במדד הנאסד"ק שירד בצורה חדה.

כך, קרן ההשתלמות של אלטשולר במסלול הכללי ספגה את ההפסד הגדול ביותר השנה, עם ירידה של 8% בנכסי החוסכים, נתון שזיכה אותה במקום המפוקפק בתחתית הטבלה – כשהממוצע הוא מינוס 5%.

קופת הגמל להשקעה של אלטשולר שחם במסלול הכללי השיגה גם היא תוצאות גרועות ב-2022: מינוס 8.85%. מעליה בטבלת התשואות של 2022 ניצבת קופ"ג להשקעה של הראל, עם תשואה של מינוס 6.29% – כלומר, פער ענק של 30%.

כותרות העיתונים הכלכליים התעסקו רבות במהלך השנה בנפילה החדה של בית ההשקעות אלטשולר וההתמקדות בהשקעה בנכסים תנודתיים במצב המאתגר בשווקים.

אז מה עושים? מדברים איתנו

בתי ההשקעות משווקים את עצמם בפני הלקוחות. כולם מציינים את היתרונות אל מול הגופים המתחרים. ללקוח המעוניין להשקיע לא תמיד יש את הכלים לבחון מי מבין הגופים השונים אכן ראוי להשקעה ועל פי איזה מדדים.

וכאן אנחנו, קבוצת קלי – גוף תכנון פיננסי בלתי תלוי – נכנסים לתמונה.

קבוצת קלי מאפשרת בחירת בית השקעות המתאים ביותר לפי מידע ודאטה בזמן אמת , אך גם תוך בחינת הנתונים לאורך זמן. ללקוחות קלי גם ניתנת גישה למתחם ניהול נכסים וירטואלי, הכולל מידע וחיתוכים על פי נכסיהם הפיננסיים – חסכונות פנסיוניים, תיקי השקעות, חסכונות ארוכי טווח וביטוחים.

כתבות נוספות באותו נושא