משקיעים כשירים: הכירו את עולם בנקאות ההשקעות השווייצרי
משקיע כשיר יכול להחליט להפנות את הונו להשקעות דרך בנק לבנקאות פרטית שווייצרי, וליהנות מיתרונות רבים ● ישנה גם דרך לזכות ביחס מועדף מול מנהלי ההשקעות הטובים בעולם, ממש כמו לקוח מוסדי גדול.
שווייץ היא מוקד שאליו מוזרם הון עצום מרחבי הגלובוס, ומאז ומתמיד מילאה תפקיד חשוב עבור מנהלי ההשקעות של האנשים האמידים בעולם. כאשר נשקל צעד של הוצאה של כספים מהמדינה, כמעט תמיד שווייץ תעלה כיעד אפשרי. כאשר ערך השקל ירד בתחילת 2023, רבים היו הישראלים שחיפשו דרכים "להגן" על הכסף שלהם, ולא מעטים הפנו את המבט אל עבר הבנקים לבנקאות פרטית השווייצריים.
אבל כמו שרבים גילו באותה הזדמנות, ורבים אחרים יודעים עוד לפני כן, לא כל אדם מן השורה יכול פשוט לפתוח חשבון השקעות בבנקים הגדולים של שווייץ. הסיבה היא שהבנקים הללו מבקשים הון מינמלי לטובת פתיחת תיק, במטרה לסנן את הלקוחות שמגיעים אליהם. משקיעים בעלי הון נזיל גדול יכולים בהחלט לשקול להעביר את השקעותיהם או חלק מהן לשווייץ, במטרה ליהנות מניהול ההשקעות וההון המקצועי שהבנקים שם מציעים.
בכתבה זו נבין מי הם אותם משקיעים, אילו יתרונות השקעה בשווייץ יכולה להעניק להם ואיך מקבלים תנאים עדיפים מול הבנקאים השווייצריים.
3 השיקולים העיקריים בפתיחת חשבון בנק בחו"ל >>
ראשית – האם אתם משקיעים כשירים?
בישראל (וגם ברחבי העולם), ישנה הגדרה ברורה מאוד למי שנחשב משקיע אמיד, כזה שיכול להיכנס להשקעה גדולה ופעמים רבות גם לכזו שמגלמת רמת סיכון גבוהה. למעשה, הרגולטור בישראל משתמש בהגדרה הזו של "משקיעים כשירים" כדי לסווג אותם כמשקיעים בעלי אמצעים. ישנה הגדרה של רשות ניירות ערך למי נחשב משקיע כשיר לצורך הגבלת היכולת של משווקי השקעות מסוימות מלחשוף אותן לציבורים שסביר להניח שאינם בעלי היכולות הפיננסיות או ההבנה הכלכלית הנזקקות כדי לקחת סיכונים שכאלה.
ואולם, ההגדרה הרלוונטית עבור מי שרוצה לנהל את כספיו בחו"ל דרך קבוצת קלי, היא הגדרת המשקיע הכשיר שמצוינת בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות (תשנ"ה-1995). החוק מגדיר למי מותר להעניק ייעוץ השקעות, למי מותר לקבל ייעוץ כזה, ומי יכול להשקיע בהשקעות מורכבות גם ללא ייעוץ.
ראשית, החוק מפרט אילו סוגי גופים נחשבים משקיעים כשירים: קרן להשקעות משותפות בנאמנות או מנהל קרן; חברה מנהלת או קופת גמל; מבטח; תאגיד בנקאי; יועץ בעל רישיון; חבר בורסה; חתם שמתקיימים בו תנאי הכשירות לפי חוק ניירות ערך; תאגיד שההון העצמי שלו (נוסטרו) עולה על 50 מיליון שקלים חדשים; וכל גוף שהתאגד בחו"ל, ומאפייניו דומים לאחד או יותר מסוגי הגופים הללו.
לאחר מכן, מפורטים "מבחנים" שלפיהם נקבע היותו של אדם יחיד משקיע כשיר. לפי החוק, צריכים להתקיים שניים מהתנאים הבאים:
- השווי הכולל של מזומנים, פיקדונות, נכסים פיננסיים וניירות ערך שבבעלותו של היחיד, עולה על 12 מיליון שקלים חדשים.
- היחיד הוא בעל מומחיות וכישורים בתחום שוק ההון או הועסק לפחות שנה בתפקיד מקצועי שדורש מומחיות בשוק ההון.
- היחיד ביצע לפחות 30 עסקאות, בממוצע, בכל רבעון במשך ארבעת הרבעונים שקדמו לבחינתו כמשקיע כשיר (למעט עסקה שביצע מנהל תיקים בעבור יחיד הקשור עמו בהסכם לניהול תיק השקעות).
אוויר הרים
סמוך להרי האלפים המושלגים מתנהלת מערכת הבנקאות הפרטית השווייצרית. זוהי המערכת הבנקאית הגדולה בעולם, שמונה לא פחות מ-92 בנקים שמנהלים נכסים של מעל 3.2 טריליון יורו. הבנקים בשווייץ נחשבים לטובים בעולם בניהול השקעות לאור מאות שנים של ניסיון שהצטבר בהם. המצב הזה משכפל את עצמו כי כל תלמיד מצטיין למימון, כלכלה או חשבונאות באירופה ישאף להגיע לתפקיד בבנק בשווייץ. לכן הבנקים האלה מתמחים במוצרים מותאמים אישית, ביטוחי חיים, מסלולי פרימיום ויחס אישי מהבנקאי.
בכך נבדלים הבנקים האלה מניהול השקעות בבית השקעות ישראלי, למשל. בעוד בית ההשקעות מנהל דסק חו"ל קרוב לוודאי, ויוכל להשקיע את כספי הלקוחות תוך יצירת תיק גלובלי מגוון – הוא תמיד יעשה זאת כשחקו חיצוני. הדסק בבית ההשקעות קונה את האנליזה ואת ניתוח הנתונים ממנהלי קרנות ומסוכנויות זרות, ומבצע את המכירות והקניות בעצמו. כלומר, ניהול ההשקעות הוא ישראלי. בבנק בשווייץ – האנליזה שמתבצעת לצורך בניית תיק ההשקעות היא פנימית, נעשית על ידי מומחים ומסונכרנת במדויק עם ניהול ההשקעות. הבנקים האלה הם כנראה יחידת העילית של ההשקעות בעולם, עם מחלקות אנליזה בנות מאות אנליסטים ואנליסטיות, מנהלי השקעות מנוסים מאוד, CIO שאחראיים על האסטרטגיה הכוללת וגם צוות ניהולי בעל עשרות שנות ניסיון בהשקעות גלובליות בחו"ל.
מכל הסיבות האלה, הבנקים לבנקאות פרטית בשווייץ יקבלו כלקוחות רק מי שמגיע עם סכומי כסף משמעותיים, בסביבות ה-2 מיליון דולר ומעלה. לכן, עבור משקיעים כשירים, מדובר באופציה ריאלית. המשקיעים הללו, שפעמים רבות משקיעים בקרנות גידור, נדל"ן וכדומה, ימצאו גיוון ייחודי בתיק ההשקעות הגלובלי שבנק לבנקאות פרטית שווייצרי יוכל לספק להם.
איך מקבלים יחס מועדף בבנק בשווייץ?
אך למרות כל זאת, גם מי שמגיע עם הסכום המינימלי ואכן יתקבל לפתיחת תיק השקעות, לא תמיד יפתחו בפניו כלל השירותים שמציעים הבנקים האלה. השירות האקסקלוסיבי האמיתי יישמר לאלה שמעבירים סכומים גדולים בהרבה – חשבו על עשרות מיליוני דולרים. מי שמשקיע 2-3 מיליון דולר, יקבל יחס של לקוח מן השורה – כלומר, בלי תמהיל השקעות מותאם אישית, בלי זמינות גבוהה של בנקאים וכדומה.
המשקיעים הגדולים שמקבלים יחס עודף הם בדרך כלל גופים מוסדיים – בתי השקעות, חברות ביטוח ומנהלי נוסטרו; או בעלי מקצוע שמנהלים הון עצמי של חברות – מנהלי השקעות של חברות רואי חשבון, מנהלי קרנות פרטיות ומנהלי הון של עמותות גלובליות.
אבל יש דרך לקבל יחס של משקיע מוסדי, גם עם סכומי ההשקעה המינימליים. השקעה דרך חברה פיננסית גדולה כמו קבוצת קלי, מכניסה את המשקיע בדלת יחד עם כספים של משקיעים רבים כמוהו. יחד, הבנק מתייחס לכלל הלקוחות כאל מקור יחיד של הון, ולכן מעניק להם יחס מועדף, ברמה של לקוח VIP. וזאת, לצד הניסיון העשיר שמנהלי המחלקות הפנימיים של קלי מביאים עמם בכל הנוגע להשקעות גלובליות ובנקאות פרטית בשווייץ.