פתיחת שנת הלימודים התשפ"ד: מאמר פיננסי להורים, למורים ולתלמידים
השבוע חוזרים תלמידי ישראל לכיתות, וזהו זמן מצוין להקדיש להם כמה מילים – כן, גם לגוף פיננסי כמו קבוצת קלי יש מה לומר לתלמידים. לצערנו, ברוב ימות השנה אנחנו, המבוגרים, מפרידים בין חינוך הילדים לבין ניהול עניינו הפיננסיים – כמו חיסכון, פנסיה, חשבון בנק וכדומה. אך היום כבר ברור שדור העתיד חייב לאחוז בידע כלשהו על נושאים אלה עוד לפני הגעתם לבגרות, אחרת הם עלולים לאבד שנים של התנהלות פיננסית נכונה.
וכך גם ההורים – האם אתם יודעים מה הילדים שלכם לומדים על כסף? האם אתם שמים זאת בראש סדר העדיפויות? ומה עם דאגה לביטוח של התלמידים בעת שהותם בבית הספר? לכבוד פתיחת שנת הלימודים ה'תשפ"ד, אספנו שלושה נושאים שלדעתנו חשוב לדבר עליהם ולהכיר אותם – גם עבור המורים, גם עבור התלמידים, גם עבור ההורים – וגם עבור המורים.
פתיחת שנת הלימודים
לתלמידים: חינוך פיננסי והתנהלות כספית
לפני שנה פירסמנו כאן מאמר ארוך ומקיף על מצב החינוך הפיננסי בישראל. לא נחזור אל כל הנתונים שסקרנו אז, אתם יותר ממוזמנים לקרוא את המאמר המלא. רק נציין שבשנה שעברה נתנו למערכת החינוך הישראלית ציון "בלתי מספיק" בכל הנוגע לחינוך פיננסי, ולא הרבה השתנה מאז – מצב החינוך הפיננסי בבתי הספר לא נמצא במצב מזהיר.
דו"ח "חינוך פיננסי בישראל ובעולם" שהוציאה לשכת המדען הראשי במשרד החינוך בפברואר 2020, הראה שתוכניות החינוך הפיננסי שנלמדו בבתי הספר הסתכמו בשעות לימוד בודדות והוגדרו לימודי בחירה. כך למשל בחטיבות העליונות, לתלמידי כיתות י' הוצעו לימודי אוריינות פיננסית כלימודי העשרה בהיקף של 30 שעות בלבד, וחינוך פיננסי כחלק ממערך שיעורי מדעי החברה בהיקף של 5 שעות. וזאת, רק במידה ובית הספר והצוות הפדגוגי בחר להכניס את המקצועות הללו לתוכנית הלימודים.
אבל אנחנו גם יודעים היום שבבתי ספר רבים קולם של התלמידים וההורים משפיע. אפשר לבקש מהצוות החינוכי לבחון דרכים לשלב תכנים פיננסיים בכיתה, ולבדוק כיצד ניתן להרחיב את אופקיהם של התלמידים לכיוונים האלה. ולא רק בכיתה – להורים יש המון כוח להשפיע על הידע הפיננסי של התלמידים. רצוי לדבר על הנושאים האלה בבית, לחנך את תלמידי התיכון להתנהלות כספית אחראית ולחשוף אותם למושגים ולפעולות במרחבים הפיננסיים.
>>>חינוך פיננסי מגיל צעיר- למה זה חשוב ואיך עושים את זה נכון?
להורים: ביטוח תלמידים
הורים ששולחים את ילדיהם לבית הספר, ובוודאי אלו שעושים זאת לראשונה, אולי שואלים את עצמם האם הם צריכים לרכוש ביטוח מיוחד לתלמידים. כדאי לדעת, שבישראל החוק מחייב את ביטוחו של כל תלמיד בביטוח תאונות אישיות, למקרה של פציעה בעת פעילות בית הספר. ואולם, מי שצריך לרכוש את הביטוח הזה הוא הרשות המקומית אליה משתייך בית הספר, ולא ההורים. לקראת פתיחת שנת הלימודים, ודאו שתלמידי בית הספר אכן מבוטחים.
פוליסת הביטוח לתלמידים תקפה לכל פציעה או חבלה שהתרחשה במסגרת פעילות בית הספר, בין אם בשטח בית הספר ובין אם מחוצה לו. במקרה של פציעה שמונעת מן התלמיד להגיע לבית הספר, משפחתו תפוצה ב-210 שקלים על כל יום היעדרות, בתנאי שההיעדרות נמשכת מעל 55 ימים; וכן יסופק פיצוי של 10% מהחשבונות הרפואיים; ועוד. בנוסף, גם הורה של תלמיד שהשתתף ופעילות בית הספר ונפצע, הפוליסה תפעל לגביו.
קבלת הפיצויים מהביטוח אינה מבטלת את האפשרות של ההורים לתבוע תביעת נזיקים את מי שהיה אחראי לתאונה. ובאופן טבעי, הביטוח הבסיסי הזה הוא טוב, אך אינו מהווה חלופה כשלעצמו לרכישת ביטוח בריאות פרטי עבור הילדים לפי שיקול ההורים, כולל ביטוח תאונות אישיות. כל פיצוי או שיפוי שלהם תהיה זכאית המשפחה – יכולים להתקבל מכמה פוליסות במקביל.
למורים: קרן השתלמות וביטוח חיים
קרנות ההשתלמות – מכשירי חיסכון לטווחים בינוניים-ארוכים – נולדו במקור כחיסכון שיועד לאנשי מקצוע ספציפיים, לצורך מימון לימודים גבוהים והשתלמויות מקצועיות. בתחילת הדרך, היו אלה רק הצוותים החינוכיים – גננות, מורות וכדומה – שיכלו לפתוח קרן השתלמות והשתמש בה. מאז דברים השתנו, וכיום כל שכיר או עצמאי במדינת ישראל יכול להחזיק בקרן השתלמות. עם זאת, עדיין קיימות קרנות השתלמות שמיועדות ספציפית לצוותים חינוכיים.
מורים החברים בהסתדרות המורים זכאים להצטרפות לקרן השתלמות ייעודית בתנאים משופרים. יש שתי קרנות השלמות למורים: קרן השתלמות למורים ולגננות, וקרן השתלמות למורים העל יסודיים. החיסכון בקרנות ההשתלמות מיועד למימון שנת השבתון לה זכאים מורים מדי 6 שנות תעסוקה. ההפקדה לקרנות השתלמות לעובדי הוראה מורכבת כך: 8.4% מהשכר מהמעסיק, ו-4.2% מהשכר מטעם העובד, סה"כ 12.6% מהשכר. באופן כללי, דמי הניהול בקרנות ההשלמות לעובדי ההוראה נמוכים בהשוואה לקרנות ההשתלמות לציבור הרחב.
בנוסף, חברי הסתדרות המורים יכולים להצטרף לתוכנית ביטוח חיים בתנאים מיוחדים, שמציעה ההסתדרות באמצעות חברת הפניקס (שזכתה במכרז עד 2027). בפוליסה זו, עובדי הוראה שגילם 18-39 מכוסים עד 130,000 ש"ח; עובדי הוראה שגילם 40-55 מכוסים עד 100,000 ש"ח; ואלה בגילאי 56-67 מכוסים עד 85,000 ש"ח; לגמלאים מעל גיל 67, יכוסו ב-70,000 ש"ח. הפרמיה הנוכחית עבור ביטוח זה היא 186 ש"ח, והיא נחשבת מוזלת ביחס לממוצע בשוק.
שתהיה שנת לימודים מוצלחת
שנת הלימודים שנפתחת בימים אלה מביאה איתה התרגשות, חששות, תקוות וציפיות – מההורים, מהתלמידים וגם מהמורים. התוך שלל הרגשות, בחרנו להצביע על הנושאים ה"אפורים" של ביטוחים, פנסיה ופיננסים – בדיוק מכיוון שברוב השנה הם אינם מקבלים את מרכז הבמה. קבוצת קלי מאחלת לכולם – אך בעיקר לתלמידים ולתלמידות היקרים – שנת לימודים מוצלחת, פורייה, מהנה ומתגמלת.