This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
פרישה מוקדמת? זה אפשרי, רק צריך תכנון נכון
כל אחת ואחד מאיתנו חשבו לפחות פעם אחת בחייהם על פרישה מוקדמת – להגיע לאמידות כלכלית שתאפשר לנו פשוט לקום מהשולחן, ולהפסיק לעבוד. נשמע נחמד לא? בעוד לחלק קטן מאוד מהחברה הדבר אפשרי, ברור כשמש שעבור רובנו עבודה היא כורח המציאות, וברוב המקרים גם הדבר שממלא את חיינו בתוכן.
אז אולי לא נצא לגמלאות בגיל 30, אבל בהחלט יש מציאות שבה נוכל לפרוש מעט מוקדם יותר מגיל הפרישה הרשמי. בעזרת תכנון פנסיוני נכון, מבוגרות ומבוגרים רבים המתקרבים לגיל 60 מוצאים את הדרך לפרוש ברווחה. איך עושים זאת, מה הם החסמים, כיצד תכנון נכון יכול לסייע והאם אם את או אתה יכולים? בואו נראה.
גיל הפרישה הרשמי והגיל המאפשר פרישה מוקדמת
במדינת ישראל יש גיל פרישה רשמי. מעבר לסמליות שיש בגיל הפרישה, יש לו גם משמעויות פרקטיות. זהו הגיל שבו רבות מהטבות המס בקרנות הפנסיה, קרנות ההשתלמות, קופות הגמל וביטוחי המנהלים מקבלות תוקף. זהו הגיל שמזכה באפשרות לקבלת קצבת פנסיה חודשית לתקופה בלתי מוגבלת, בהתאם לחסכונות שנצברו.
עבור גברים, גיל הפרישה הרשמי הוא 67. עבור נשים המצב מעט מורכב יותר, עקב העלאת גיל הפרישה עבורן שנכנס לתוקף בשנתיים האחרונות. נכון להיום, גיל הפרישה לנשים נע בין 62 (לילידות 1947-1959) לבין 65 (לילידות 1970 ואילך). זהו הגיל שבו המעסיק יכול להפסיק את העסקת הפורש. ניתן להמשיך לעבוד גם לאחר גיל הפרישה, אבל זה נושא לכתבה אחרת, אנחנו כאן בשביל פרישה מוקדמת.
מידע נוסף: סוגיות עיקריות בתכנון פרישה מוקדמת
למה חשוב לתכנן את הפרישה המוקדמת?
אז גם עבור פרישה מוקדמת יש גיל מינימום רשמי. הגיל שבו מתאפשרת פרישה מוקדמת עבור רובם המוחלט של העובדים והעובדות בישראל הוא 60. עובדת או עבודת שבוחרים לפרוש בגיל 60 יקבלו את קצבת הפנסיה שלהם החל מתאריך הפרישה, ולמשך כל יתרת חייהם.
ואולם, חשוב להדגיש שבאופן טבעי, פרישה מוקדמת מצריכה פריסה של ההון הפנסיוני על פני חודשים רבים יותר, בהתאם למקדם הקצבה. כלומר, הכסף שיש לנו בקרן הפנסיה בגיל 60 הוא מועט יחסית לכסף שיכול להיות לנו בגיל 67, למשל; ובנוסף, הוא יצטרך לכסות תקופת פרישה ארוכה יותר, שכן התחלנו אותה לפני כולם.
מסיבה זו בדיוק, חשוב מאוד לתכנן את הצעד הזה מבעוד מועד, ולהסתייע בתכנון פרישה מקצועי. היעזרות בתכנון מקצועי היא חכמה לכל פורש, אך על אחת כמה וכמה עבור מי שרוצה לפרוש מוקדם. תכנון פרישה יעסוק בתכלול של הנכסים הזמינים לפורש גם מעבר לחיסכון הפנסיוני – נדל"ן, תיק השקעות וכו', ובהבנת הצרכים של הפורש ורמת החיים אליה הוא מכוון. עם הכלים הללו יוצרים מאזן כספי שיספק פרישה ברווחה, גם בגיל 60.
מהו גיל הפרישה המיטבי ומהי פרישה מוקדמת?
מיסוי ותשלומים בפרישה מוקדמת
חשוב לזכור כמה דברים בסיסיים לגבי פרישה מוקדמת. ראשית, בניגוד לפרישה בגיל הרשמי, בפרישה מוקדמת ממשיכים לשלם דמי בריאות וביטוח לאומי (באופן מופחת). אישה שבעלה עובד פטורה מתשלום דמי בריאות וביטוח לאומי. בנוסף, הקלות מס מסוימות שקיימות עבור פורשים בגיל הרשמי אינן מופעלות עבור הפורשים בגיל 60.
ביציאה לפנסיה, מוקדמת או לא, ממשיכים לשלם מס הכנסה. כן כן, ממש כך. מדרגות תשלום המס בפנסיה מבוססות על הקצבה החודשית של החוסך בתשלום 10% מס הכנסה.
עם זאת, ניתן להפחית ואף להעלים לגמרי את נטל מס ההכנסה, גם בפרישה מוקדמת. גם כאן תכנון פרישה קפדני יכול לסייע. ניתן לעשות זאת על ידי ספירת וניצול נקודות זכות במס הכנסה, עבור תושבי הארץ, לפי מצב משפחתי ועוד; ניצול קיצבה מוכרת הפטורה ממס הנובעת מכספים שהופקדו לתוכניות הפנסיה וכבר שולם עליהם מס, ניצול הפטור ממס הכנסה בעת משיכה כקצבה במכשירי חיסכון נלווים, דוגמת קופת גמל להשקעה וקופה לפי תיקון 190 ; לאחר גיל הפרישה הרשמי, מקבלים גם פטור ממס הכנסה לפי תיקון 190 – החלק הפטור ממס יכול להגיע עד כ- 4,900 ₪ מהקצבה החודשית.
מכשירי חיסכון נלווים
קופות גמל, קופות גמל להשקעה, קרנות השתלמות ועוד – כולם מכשירים לחיסכון, המבוססים על השקעת הכספים בשוק ההון. הבוחרים לצאת לפנסיה מוקדמת יכולים כבר מגיל 60 לנייד את הכספים שהצטברו במכשירים האלה לקופה נותנת קצבה (קרן פנסיה/ביטוח מנהלים), ובכך להתחיל לקבל את הכספים שבחלקם יכולים להיות משולמים כקיצבה פטורה ממס .
חריגים
ישנם כמה מקרים חריגים שבהם פרישה מוקדמת היא אפשרית אף לפני גיל 60, ועוד מקרים מיוחדים להלן:
פרישה על בסיס פנסיה תקציבית: עבור עובדים בשירות המדינה עד 2002 נצברו זכויות במסגרת פנסיה תקציבית. מודל הצבירה מבוסס על תקציב המעסיק, והחוסכים צוברים 2% בכל שנת עבודה עד ל-70% מהשכר הקובע. במקרים אלו קיימות אפשרויות לפרוש מוקדם יותר מגיל 60, אך הפסקת העבודה תפגע להם בקצבה, שכן היא נקבעת גם על פי ותק.
פרישה על בסיס מקצוע: במקצועות מסוימים האפשרות לפרישה מוקדמת מוטמעת בהסכמי עבודה קיימים. כך הדבר בקרב רבים מעובדי ההוראה, וענפים נוספים.
פרישה מוקדמת (לפני גיל 60) על פי הסכמה מול המעסיק: ישנם מעסיקים המשתמשים ב"פרישה מרצון" כדרך לרענן את השורות בארגון. מעסיק עשוי להציע לעובד שמתקרב לגיל פרישה לצאת לפנסיה מוקדמת, ובמקרה כזה המעסיק יממן את תנאי הפרישה עד הגעת העובד לגיל הפרישה הרשמי.
לפרוש מוקדם, לפרוש נכון
ברגע הראשון זה נשמע מפתה – מי לא רוצה לפרוש מעולם העבודה מוקדם? ואולם צריך לזכור שפרישה מוקדמת משמעותה המיידית היא קצבה מופחתת, ולכן תכנון הצעד הוא כל כך קריטי להצלחתו. בעזרת כלים מקצועיים ניתן לשקלל את כלל הנכסים שברשות החוסך, את כלל הטבות המס להן הוא זכאי, ואת אפיקי החיסכון העדיפים עבורו – ולייצר מצב של פרישה מוקדמת ברווחה.